Miksi hyvä tasapaino on tärkeää?

Tasapaino ei tarkoita vain sitä, osaako seistä jumpassa yhdellä jalalla vai ei. Tasapainoa tarvitaan moneen asiaan arjessamme: kun puemme kenkiä jalkaan ja vaatteita päälle, kun seisomme hellan ääressä laittamassa ruokaa, kun käymme suihkussa tai ripustamme pyykkejä. Jos harjoittelee tasapainoa ja pitää sitä yllä, niin arkisia asioita pystyy tekemään myös iäkkäämpänä, kun toimintakyky alkaa heiketä.

– Ja se vaikuttaa siihen, tarvitsemmeko vanhana rollaattoria, fysioterapeutti Katja Vuola Pohjola Terveydestä sanoo.

Myös kaatumisriski pienenee, jos tasapaino on hyvä.

Keskivartalo vaikuttaa

Tasapaino on monimutkainen kokonaisuus, mutta pääsääntöisesti voi sanoa, että ihmisen tasapainokeskus on keskivartalossa. Siitä lähtee kaikki liike, ja siksi on hyvä, että keskivartalon syvät lihakset ovat kunnossa. Lisäksi jalkojen lihaskunto ja liikkuvuus vaikuttavat suoraan tasapainoon.

Myös näkö vaikuttaa: monella ikääntyvällä syvyysnäkö heikkenee, jolloin on vaikeampi hahmottaa asioiden etäisyyksiä.

Helppo treenata arkiaskareissa

Tavallisen arjen keskellä voi helposti harjoitella tasapainoa – mitään erikoisia välineitä ei tarvita. Kun puet kenkää jalkaan, yritä pysyä toisella jalalla pystyssä niin, ettet tarvitse seinästä tukea. Kun odotat bussipysäkillä bussia, kokeile, pysytkö pystyssä pelkillä kantapäillä tai pelkillä varpailla. Voit myös kävellä suoraa linjaa niin, että kuvittelet olevasi nuorallakävelijä tai seiso yhdellä jalalla, kun peset hampaita.

– Vaikka molemmat jalat olisivatkin maassa, liike voi silti olla tehokas tasapainotreeniin. Kaikki sellaiset liikkeet auttavat, joissa kehon tukipinta-ala on erilainen kuin tavallisesti, Vuola sanoo.

Kiinnitä huomio siihen, miten kehon paino jakautuu jalan eri osiin. Kun seisot yhdellä jalalla, tasapaino säilyy parhaiten, kun kehon paino tuntuu kolmionmuotoisella alueella jalkapohjassa: isonvarpaan, pikkuvarpaan ja kantapään kohdalla. Pidä myös molemmat kyljet yhtä pitkinä.

Kaikki liikunta on hyödyllistä

Tasapainon kannalta oikeastaan kaikki liikunta on fysioterapeutin mukaan hyödyllistä. Kun ihminen liikkuu, hän käyttää väistämättä myös tasapainoaan. Suositus on 2,5 tuntia kevyttä liikuntaa tai 1,5 tuntia rasittavaa liikuntaa viikossa.

– Parhaita lajeja ovat sellaiset, joissa tulee paljon suunnanvaihdoksia tai on epätasainen maasto. Esimerkiksi pallopelit, tanssilajit ja metsässä kävely.

Lihaskuntoharjoittelussa tärkeimpiä lihasryhmiä ovat nämä: pohjelihakset, pakaralihakset, etureidet, takareidet ja jalkapohjan lihakset.

Mutta miten treenataan jalkapohjan lihaksia?

– Jalkapohjan lihaksia voi harjoitella vaikka kävelemällä epätasaisella alustalla, esimerkiksi tyynyn päällä tai juurakkoisessa maastossa. Voi myös istua lattialla, koukistaa varpaita ja kokeilla nostaa vaikka kynän pelkillä varpailla.

Harjoittele liikkuvuutta venyttelemällä etureisiä, takareisiä, pakaroita ja pohkeita. Syviä lihaksia voit harjoittaa esimerkiksi tekemällä lankku- ja siltaliikkeitä.