Tuhansien järvien maana tunnetusta Suomesta löytyy tietenkin myös satoja julkisia talviuintimahdollisuuksia. Yksinkertaisimmillaan talviuintipaikka tarkoittaa pukukoppia, avantoa sekä sinne johtavia portaita, mutta monilta uintipaikoilta löytyy myös maksullinen sauna.

Jokainen talviuintipaikka ei ole yleisölle avoin, sillä usein avantopulahdukseen vaaditaan uimaseuran jäsenyys – tai vähintään kertakäyntimaksu. Talviuinti on erittäin suosittu harrastus, ja suosituimpien talviuintipaikkojen jäsenyyttä saattaa joutua jonottamaan pitkiäkin aikoja.

Vaihtoehtona eri uimaseurojen pyörittämille talviuintipaikoille tarjolla on kaikille avoimia julkisia paikkoja. Tässä jutussa listaamme suosittuja, kaikilla avoimia talviuintimahdollisuuksia ympäri Suomen. Lisää uintipaikkoja voi myös etsiä Liikuntapaikat -sivustolta.

Kuusijärvi, Vantaa

Noin tunnin bussimatkan päässä Helsingistä sijaitseva Kuusijärven ulkoilualue tarjoaa mahdollisuuden ilmaiseen avantouintiin. Vaatteet voi vaihtaa viileässä pukukopissa, lämpöä kaipaava voi puolestaan varata maksullisen saunavuoron tai lunastaa kausiavaimen lämmitettyyn Karhunpesä-pukukoppiin.

Löyly, Helsinki

Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly tunnetaan paitsi kauniista arkkitehtuuristaan, hyvästä ravintolasta kolmesta saunastaan sekä erityisesti Itämereen johtavista tikkaistaan. Etukäteen varattava kahden tunnin saunavuoro uintimahdollisuuksineen maksaa 20 euroa, ja se sisältää pyyhkeen, pefletin, suihkusaippuan sekä shampoon.

Kaupinniemi, Tampere

Pitkälti talkoovoimin pyörivä Kaupinojan sauna sijaitsee Tampereen UKK-Instituutin kupeessa, ja paikan päältä avautuvat kauniit näköalat Näsijärveen. Avanto on usein niin suurikokoinen, että uimari mahtuu halutessaan kauhomaan kylmässä vedessä kunnon kierroksen. Paikalla lämpiää myös sauna, jonka käyntimaksu on kymmenen euroa.

Saukkoranta, Turku

Luonnonkauniissa Ruissalossa sijaitsevassa, kaikille avoimessa Saukkorannassa on kaksi puulämmitteistä saunaa. Paikkaa ylläpitää talviuintiseura Saaronniemen Saukot, ja saunan sekä uinnin kertamaksu ei-jäsenille on kuusi euroa.

Koskipuisto, Rovaniemi

Ounasvaaran Latu -yhdistyksen omistama Koskipuiston talviuintipaikka on avoinna yleisölle ainoastaan sunnuntaisin, jolloin pulahduksesta Kemijärveen peritään kolmen euron maksu.

Lähteet: Suomen Latu, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto sekä uimapaikkojen verkkosivut

 Lue myös:

Houkutteleeko talviuinti? Vilukissakin voi tottua kylmään