Unohditko sulattaa joulukinkun? Ei hätää, voit paistaa sen jäisenä
Joulukinkun paistamiseen on jokaisella omat vinkkinsä, mutta yhden asian kanssa kiireen keskellä elävät tuskailevat. Kinkun sulattaminen jää usein viime tinkaan. Onneksi kinkun voi paistaa myös jäisenä. Tutustu vinkkeihimme jäisen kinkun paistamisesta.
Kinkun valmistaminen on monelle lähes pyhä asia. Epäonnistunut kinkku tarkoittaa samaa kuin epäonnistunut joulu. Vuoden tärkeimpään ruokatapahtumaan suhtaudutaan sen vaatimalla vakavuudella.
– Monelle kinkun paistaminen saattaa olla vuoden ainoa ruoanvalmistustapahtuma. Muu ruoka voidaan ostaa valmiina ja syödä ravintolassa, mutta kinkku paistetaan kerran vuodessa. Se on tärkeä juttu, pohtii HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi.
Joulun suurin pelkomomentti liittyy joulukinkun sulattamiseen. 6-8 kilon kinkku sulaa jääkaapissa noin 3-4 vuorokaudessa. Mitä suurempi kinkku, sen pidempi sulatusaika. Ongelmia syntyy siitä kun jääkaapissa ole riittävästi tilaa kookkaalle lihamöykylle.
Vaihtoehtoisia sulatuspaikkoja ovat vaikkapa parveke tai auton takakontti. Tärkeää on, että sulattamista ei kannata kiirehtiä. Huoneenlämmössä kinkun pintaosat lämpiävät liiaksi ja sama tapahtuu jos sulamista aikoo nopeuttaa vedellä.
Helpoimmalla pääsee kun laittaa kinkun jäisenä suoraan uuniin. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi kertoo testailleensa jäisen kinkun paistamista ja lopputuloksessa ei ole sulatetun kinkun suhteen maku- tai muitakaan eroja
– Oikeastaan ainoa ero on kypsennysajassa ja pienessä painohävikissä. Hävikki on noin 5% luokkaa, eli käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä, toteaa Tero Honkaniemi.
Pussilla vai ilman?
Kypsymisaika pitenee kokonaan jäisen kinkun kohdalla karkeasti noin puolella. Sulatetun kinkun paistoaika on minimissään 1,5 tuntia per kilo. Se vaihtelee kuitenkin suuresti kypsyysasteen mukaan. Ylikypsäksi paistettu kinkku ottaa huomattavasti enemmän aikaa kuin juuri ja juuri kypsä.
Kinkku on kypsä sisälämpötilan ollessa 74 astetta. Murean ylikypsän kinkun sisälämpötilan tulee olla noin 85 astetta. Lusikoitavan mureaa kinkusta tulee silloin kun lämpötila painuu pitkästi 90 asteen paremmalle puolelle. Paistolämpötila kannattaa pitää 100-120 asteen välillä. Jäisen kinkun paistamisessa kannattaa pitää uuni 100 asteessa.
Joulukinkun paistamisessa on kahta koulukuntaa kinkkupussin suhteen. Osa käyttää pussia ja osa paistaa ilman. Lopputuloksessa ei ole merkittäviä eroja, mutta lähtökohta on se, että mikäli kinkusta haluaa ylikypsää, estää paistopussi kuivahtamista.
– Oikeastaan pussin käyttäminen riippuu siitä haluaako käyttää paistolientä hyväkseen. Liemi ei haihdu pussin kanssa yhtä paljon.
Kookkaasta kinkusta tulee runsaasti lihalientä, joka kannattaa käyttää hyväksi ruoanlaitossa niin jouluna kuin sen jälkeenkin. Liemi kannattaa jäähdyttää, jolloin rasva nousee pintaan ja se on helppo kuoria pois. Kirkas liemi on hyvä pohja kinkun kastikkeelle.
– Kastike syntyy helposti laittamalla hieman kermaa, omena- tai luumuhilloa ja suurustetta. Jos kaikki ei mene kinkun kastikkeena, voi lopun pakastaa ja käyttää lihaliemenä keitoissa, oheistaa HK:n Tero Honkaniemi.
Simppelit ohjeet kinkun paistamiseksi uunissa
Aseta kinkku uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle korkeareunainen uunipelti ja peitä sen pinta vedellä. Vaihtoehtoisesti voit paistaa kinkun paistopussissa, jolloin uuni säilyy puhtaampana.
Paina lihalämpömittari niin, että sen kärki on lihan paksuimman kohdan keskellä.
Paistolämpötila: 100-125 astetta
Paistoaika: n. 1,5 h / kilo (tarkkaile haluttua sisälämpötilaa)
Sisälämpötilan vaikutus lihan mureuteen: 75-asteinen on kiinteä ja mehevä, yli 85-asteinen on mureampi ja kuivempi.
Huom. Jäisen kinkun paistoaika on noin kaksinkertainen sulaneeseen verrattuna.