Joulukalenterin avaaminen aloittaa lähtölaskennan jouluun: 24 päivää aikaa tehdä joulu. Joulunaika on monelle vuoden kiireisintä aikaa, kun työpaikalla valmistaudutaan vuoden vaihteeseen, ja kotona jouluun.

Moni yritys tähtää vuodenvaihteeseen selvällä suunnitelmalla. Agilen, eli ketterien työtapojen, oppien mukaisesti istutaan alas suunnittelemaan seuraavia viikkoja eli sprinttiä: listataan priorisoitavat tehtävät, kuka niistä ottaa vastuun ja annetaan niille määräaika. Edistymistä seurataan päivittäin tai viikoittain, ja välillä pysähdytään katsomaan, miten edelliset viikot menivät: mitä olisi voitu tehdä paremmin ja mitä hyviä käytäntöjä napataan mukaan myös seuraavaan viikkoon. Sitten jatketaan yhä paremmilla käytännöillä suunnittelemaan seuraavia viikkoja.

Kotona tämä unohtuu. Jokaisella on päässä hieman erilainen lista tarvittavista askareista, ja hieman erilainen ajatus siitä kuka ne tekee. Usein viimeisille viikoille jää paljon tehtävää ja illat kuluvat siivoten, ruokaa laittaen sekä lahjoja ostaen ja paketoiden. On kiireen tuntua ilmassa, ja unissaankin tulee paketoitua lahjoja. Joulustressi on kuitenkin, jos ei vältettävissä, niin ainakin hallittavissa seuraavin vinkein.

Vinkit stressittömään jouluun

  1. Kirjaa ylös kaikki jouluaskareet kuten jouluruuan laitto, lahjojen osto, joulusiivous ja joulukoristelu. Jaa nämä sitten vielä pienemmiksi kokonaisuuksiksi, kuten joulutorttutarvikkeiden osto, taikinan teko, torttujen paisto.
  2. Suunnitelkaa ensimmäinen sprintti: kirjaa ylös mitä näistä askareista tulisi tehdä seuraavan seitsemän päivän aikana. Kirjaa samalla kuka on siitä tehtävästä vastuussa.
  3. Seuratkaa päivittäin tai muutaman päivän välein mitä on tehty: mitä ei olla vielä edes aloitettu, mitä on työn alla ja mitkä tehtävät ovat jo valmiita. Voitte samalla keskustella, onko jonkin tehtävän suhteen jokin este tai tarvitaanko jossain apua.
  4. Jos tekeminen tuntuu loppuvat jo ennen kuin seitsemän päivää on täynnä, voi aluksi tehdystä kaikkien jouluaskareiden listasta napata jotain jo työn alle, ja keventää seuraavia viikkoja näin.
  5. Viikon lopuksi käykää läpi tilannetta. Ehdittiinkö kaikki suunniteltu tehdä? Jäikö jotain seuraavalle viikolle tai tuliko seuraavalta viikolta jo tehtyä jotain? Voiko jotain kehittää ja mitä hyviä juttuja tulisi jatkaa seuraavalla viikolla?
  6. Sitten suunnitellaan jälleen seuraava viikko!

Vinkki: Jos matkan varrella tulee hauskoja ideoita, voi niitä esitellä eli demota muulle perheelle. Esimerkiksi lapset voivat esitellä suunnitelmaansa joulukorttien askarteluun tai piparkakkujen koristeluun. Ehkä joku esittää vinkin, jonka avulla kuusen valinta sujuu aiempaa jouhevammin. Näin jokaisella on mahdollisuus tuoda ideoita joulunodotuspöydälle, ja ottaa hyvät ideat mukavasti osaksi viikkosuunnitelmaa.

Ketterästi levolliseen jouluun

Kun kaikki jouluvalmistelut on saatu ketteriä menetelmiä hyödyntäen valmiiksi, voi levollisin mielin rauhoittua joulunviettoon. Ulkotulien leimu ja tuikkukynttilöiden vieno välke luovat mukavan tunnelman, josta nautiskellen on hyvä muistella edellisiä viikkoja.

Kenties joku jo miettii glögimukin ääressä, mitä seuraavana jouluna voisi tehdä vielä paremmin. Ja toinen vieressä muistelee, miten onnistui selättämään imelletyn perunalaatikon valmistamisen haasteet. Muistakaa kuitenkin, että hyvin tehdyn työn päätteeksi on lupa myös nauttia ilman stressiä joulun tunnelmasta.

Lue myös:

Stressaako joululahjat tai ahdistaako tavara? Ilahduta aineettomilla lahjoilla!