Ikäihmisiä usein vaivaava yksinäisyys on korostunut pandemian aikana, kun liikkuminen paikasta toiseen on vaikeutunut. Eristäytyneisyyttä on lisännyt se, ettei julkisten kulkuneuvojen käyttäminen ole onnistunut tavalliseen tapaan. Monet vanhukset eivät pääse liikkumaan ilman apua muutenkaan.

Pohjola Vakuutus päätti tarttua ongelmaan lahjoittamalla yhteensä 2000 taksikorttia Eläkeliiton Kutsu ystävä ulos -kampanjaan, jonka tavoitteena oli kannustaa vanhuksia lähtemään ulos kodeistaan.

Syys- ja lokakuussa toteutetussa kampanjassa Eläkeliiton vapaaehtoiset hakivat taksiretkelle ikäihmisen, joka ei pysty itsenäisesti poistumaan kodistaan. Taksilla matkustettiin ikäihmisten toivomiin paikkoihin.

"Huonokuntoisia ikäihmisiä on tosi paljon"

Yksi eläkeliiton vapaaehtoisista on kangasalalainen Lilja Pohja, joka toimii ystävänä 83-vuotiaalle ikäihmiselle.

-Rouva oli etukäteen kovasti iloinen matkasta ja suunnitteli innoissaan, mikä olisi mieleinen retkikohde. Hän ei aja autoa, joten hänen on ollut vaikea lähteä mihinkään kodistaan miehensä kuoleman jälkeen, Lilja Pohja kertoo.

Taksikortti mahdollisti monille esimerkiksi kyläilyn sukulaisten luona, vierailun hautausmaalla tai puistossa tai ihan vain maisemien ihailun automatkalla.

Huonokuntoisia ikäihmisiä, jotka eivät pysty liikkumaan kodin ulkopuolelle, on tosi paljon, Pohja muistuttaa. Tämä oli hieno mahdollisuus viedä heitä virkistäytymään.

Lue myös:

Ikäihmiset kertovat: Mitä uutta poikkeuskevät toi elämään?

Poikkeusolot pakottivat Ainon, 71, kotiinsa karanteeniin: “Harrastukset jäivät tauolle”