Kesäloma-autoilija, älä aja väsyneenä – tunnista väsymyksen merkit ajoissa
Väsyneenä ajaminen on lähes sama kuin istahtaisi auton rattiin alkoholia nauttineena. Aivot toimivat hitaasti ja reaktionopeus huononee. Älä aja väsyneenä, huolehdi tauoista ja riittävästä unesta.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys on vaikuttavana tekijänä jopa joka kuudennessa kuolonkolarissa. Kyseessä on merkittävä liikenneturvallisuuteen vaikuttava riskitekijä, johon kuitenkin on helppo vaikuttaa: Älä aja väsyneenä.
Vuonna 2022 Liikenneturvan tekemän kyselyn mukaan kuljettajat eivät ota väsymystä riittävän vakavasti. Autoilijoista peräti 15 prosenttia oli viimeisen vuoden aikana ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin.
Väsymyksen oireet on syytä tunnistaa, jotta niihin osaa reagoida. Turvallisinta olisi keskeyttää ajo, kun merkkejä väsymyksestä alkaa tuntua; haukotuttaa, silmät tuntuvat raskailta ja ”hiekkaisilta”, huomiokyky herpaantuu ja ohi vilahtavat liikennemerkit ja tiemerkinnät jäävät huomaamatta. Matkustajien kannattaa seurata kuljettajan vointia.
Miten torjua väsymys?
Jos ajon keskeyttäminen on mahdotonta, paras apu väsymyksen taittamiseen on kofeiiniannos yhdistettynä lyhyeen lepoon. Siis pysähdys huoltamolle tai taukopaikalle, kuppi kahvia tai muuta kofeiinipitoista juomaa ja päälle pienet torkut.
Oleellisinta kuitenkin on väsymyksen ennaltaehkäisy. Pitkää ajorupeamaa ennen on hyvä nukkua vähintään kuusi tuntia. Tarvittaessa kannattaa ottaa torkut ennen ajomatkaa. Ajomatkan pysähdykset on myös hyvä miettiä etukäteen, että niille jää tarpeeksi aikaa. Nukahtamisen riski on suurimmillaan aamuyön tunteina, 01-06 välisenä aikana.
Raskas ruoka väsyttää, joten ennen ajoon lähtöä kannattaa syödä kevyemmin. Sairaana tai huonokuntoisena ei vastuuntuntoinen kuljettaja lähde liikenteeseen. Punaisella kolmiolla merkityt lääkkeet vaikuttavat ajamiseen reaktionopeutta ja tarkkaavaisuutta huonontaen. Alkoholia nauttineena ei rattiin nousta ja kannattaa muistaa, että alkoholi vaikuttaa vielä seuraavanakin päivänä.
Lue myös:
Tuliko autoosi lommo? Korjauta se nopealla PDR-menetelmällä
Ota nämä asiat huomioon, kun otat peräkärryn käyttöön
Älä kättele korvauksia kolaripaikalla – vahingot voivat paljastua vasta myöhemmin
Juttu on julkaistu 30.5.2017 ja sitä on päivitetty 5.6.2023.