Vaikka liikennemerkit tunnetaan Suomessa hyvin, on tilanteita, jossa voi joutua pohtimaan useamman kerran merkin tarkoitusta. Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti nimesi viisi liikennemerkkiparia, jotka menevät monelta sekaisin.

Suojatie-merkki (E1) ja Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki (B7)

Suojatie-merkki (sääntömerkki E1) on varmasti kaikille suomalaisille tuttu, vaikka merkissä oleva ihmishahmo hieman muuttuikin viimekesäisen tieliikennelain uudistuksen myötä. Vieraampi on sen sijaan uusi Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki (etuajo-oikeus- ja väistämismerkki B7), joka muistuttaa hieman Suojatie-merkkiä.

Suojatie-merkki, jossa hahmo kävelee suojatiellä, sekä pyöräilijän tienylitysmerkki, jossa on pyörän kuva ajoradalla.

– Se osoittaa, että ajoradalla kulkevien ajoneuvojen on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittäviä pyöräilijöitä. Merkin tilalla voitaisiin käyttää myös väistämisvelvollisuutta imaisevaa kärjellään seisovaa kolmiota (B5), Ruutti kertoo.

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkin yhteydessä käytetään aina myös Suojatie-merkkiä. Siksi merkkien mahdollisesta sekoittumisesta ei aiheudu ongelmia.

Pysäyttäminen kielletty - (C37) ja Pysäköinti kielletty -merkit (C38)

Pysähtyminen kielletty - ja Pysäköinti kielletty -merkit ovat olleet pitkään käytössä. Moni sekoittaa ne kuitenkin edelleen keskenään.

Punareunaiset ympyrät, jossa ensimmäisessä punainen ruksi ympyrän päällä, toisessa punainen viiva ympyrän yli.

Pysähtyminen kielletty -merkki kieltää pysähtymisen tietyllä paikalla, jos liikenne-este, kuten ruuhka, ei pysähtymistä edellytä. Pysäköinti kielletty -merkki mahdollistaa ajoneuvon pysäyttämisen, kun kyytiin otetaan ihmisiä tai kuormataan tai puretaan lastia.

– Pysäköinti on lain mukaan ajoneuvon seisottamista kuljettajan kanssa tai ilman. Laki ei kuitenkaan määrittele tarkemmin, milloin pysähtyminen muuttuu pysäköimiseksi. Pysäköintivirhemaksut Pysäköinti kielletty -merkin rajoittamalla alueella ovatkin yleisiä.

Pakollinen ajosuunta -merkit (D1.1, D1.2 ja D1.3) ja Yksisuuntainen tie -merkit (E14.1 ja E14.2)

Valkoinen nuoli osoittaa oikeaan ja valkoinen nuoli osoittaa ylös.

Pakollinen ajosuunta -merkki on määräysmerkki, joka osoittaa risteyksessä pakollisen ajosuunnan. Sääntömerkkien ryhmään kuuluva Yksisuuntainen tie -merkki taas osoittaa, että tieosuudella on yksisuuntainen ajoneuvoliikenne merkin osoittamaan suuntaan.

– Ero on siinä, että yksisuuntaisella tiellä ei ole vastaantulevaa ajoneuvoliikennettä, ellei kaksisuuntaista pyöräliikennettä ole erikseen sallittu lisäkilvellä. Pakollinen ajosuunta -merkki taas ei määrittele tieosuuden liikennesuuntaa, ainoastaan suunnan, johon tienkäyttäjä kyseisessä risteyksessä saa ajaa, Ruutti selventää.

Nopeusrajoitus -merkki (C32) ja Nopeusrajoitusalue -merkki (C34)

Ympyrän muotoinen liikennemerkki, jossa numero sisällä ja numero neliön muotoisessa merkissä ympysrän sisällä.

Nopeusrajoitus -merkki on voimassa kunnes kyseinen tie loppuu tai vastaan tulee uudesta nopeusrajoituksesta ilmoittava merkki. Se voi olla joko Nopeusrajoitus- ja Nopeusrajoitusalue-merkin ja niiden vaikutusalueen päättymistä osoittavien merkkien lisäksi myös esimerkiksi Pihakatu- (nopeusrajoitus 20 km/h) tai Taajama-merkki (nopeusrajoitus 50 km/h).

– Nopeusrajoitusalue -merkin voimassaolo jatkuu myös risteyksestä kääntymisen jälkeen. Sitä käytetään yleensä selkeästi rajoittuvilla alueilla, kuten päättyvillä asuinkaduilla.

Pyöräilijöitä -merkki (A18) ja Polkupyörällä ajo kielletty -merkki (C11)

Polkupyörä kolmion sisällä, polkupyörä ympyrän m,uotoisen merkin sisällä, pyörän yli menee viiva.

Pyöräiljöitä -merkki varoittaa muita ajoneuvoja tienkohdista, joissa polkupyöräilijät ja mopoilijat siirtyvät kevyenliikenteenväylältä ajoradalle. Se ei siis rajoita kaksipyöräisten liikkumista, kuten Polkupyörällä ajo kielletty -merkki.

– Polkupyörällä ajo kielletty -merkki kieltää polkupyörällä ajamisen, mutta ei mopoilua. Jos halutaan kieltää sekä mopoilu että pyöräily, käytetään kesällä 2020 voimaan tullutta Polkupyörällä ja mopolla ajo kielletty -merkkiä (C12), Ruutti opastaa.

Haluatko kerrata suomalaiset liikennemerkit? Se onnistuu Väylä.fin sivuilla.

Lue myös:

1.6.2020 otetaan käyttöön uusia liikennemerkkejä

Uusi tieliikennelaki: Pyöräilijä, tiedätkö kuka väistää jatkossa?