Joko laitoit autosi talvikuntoon?
Pimeä, kostea ja kylmä vuodenaika ei yllätä, kun huolehdit hyvissä ajoin muutamasta tärkeästä asiasta. Lue asiantuntijan vinkit.
Kokosimme listan, jonka avulla voit tarkistaa, että olet valmis ajamaan talvikeleillä.
1. Valoa pimeyteen
Perehdy autosi valoihin. Kun ajat huomiovaloilla, auton peräpäässä ei ole välttämättä valoja ollenkaan. Oikea valinta on tilanteen mukaan lähi- tai kaukovalot, jolloin myös takavalot palavat.
Uusi toimimattomat polttimot. Vanhemmissa autoissa kannattaa lisäksi tarkistaa, ovatko valoumpiot mattaantuneet ja onko valoteho sen takia heikentynyt. Tarvittaessa umpiot voi kiillotuttaa esimerkiksi autofiksausliikkeessä.
2. Tuulilasi tip top -kuntoon
Tuulilasin on oltava puhdas sekä sisältä että ulkoa, ja sama koskee myös auton muita laseja. Kun peset lasin sisältä, kuivaa se huolellisesti, jotta siihen ei jää viiruja.
Vaihda naarmuuntunut tuulilasi. Pimeällä vastaantulevan auton valot korostavat naarmuja ja heikentävät näkyvyyttä.
3. Hyvin pyyhkii – vai pyyhkiikö?
Vaihda tuulilasinpyyhkijät, jos ne ovat rispaantuneet tai eivät muuten tee työtään kunnolla. Huolehdi myös, että pissapojan säiliö on täynnä lasinpesunestettä, joka kestää riittävästi pakkasta.
4. Tarkista jäähdytinneste ja raitisilmasuodatin
Onko määräaikaishuollot tehty ajallaan? Jos ei, niin nyt olisi oikea hetki. Huollon yhteydessä tulisi tarkastettua myös jäähdytysnesteen pakkaskestävyys. Muista myös, että jos raitisilmasuodatin alkaa tukkeutua, ikkunat huurtuvat helposti. Ilmastointi nopeuttaa huurteenpoistoa kosteilla keleillä.
5. Lukkopesään öljyä
Myös nykyautoissa, joissa lukitus aukeaa kaukosäätimellä tai kahvaan tarttumalla, lukkopesät kannattaa voidella lukko- tai aseöljyllä jäätymisen ehkäisemiseksi. Lukkopesä löytyy näissä autoissa usein irrotettavan peitelevyn alta. Muista öljytä myös polttoainesäiliön lukitussalpa ja lisävarusteiden, kuten suksiboksin mekaaniset lukot. Kauko-ohjainavaimen paristot kannattaa uusia ennen talvikauden alkua.
6. Autoon talvivarusteita
Skrapan ja lumiharjan lisäksi autosta olisi hyvä löytyä kokoontaitettava lumilapio, toimiva taskulamppu sekä huomioliivit kaikille mukana oleville.
Talvella autoilemaan ei kannata lähteä kesävaatteilla. Aina voi sattua jotain yllättävää, joka katkaisee matkan.
7. Talvirenkaat alle
Ikuisuuskysymykseen, eli milloin kannattaa vaihtaa talvirenkaat, ei ole tyhjentävää vastausta. Kannattaa seurata oman ajoympäristön säätiedotuksia ja miettiä, onko pakko lähteä liikenteeseen joka aamu. Jos on, kannattaa talvirenkaiden käyttöön siirtyä mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.
8. Sähköautolla suunnitelmallisesti
Sähköautossa ja polttomoottoriautossa talvinen tsekkauslista on hyvin samanlainen. Erojakin kuitenkin on. Sähköauto on mainio talviauto: se esimerkiksi käynnistyy helposti ja lämpenee nopeasti. Kovalla pakkasella auton akku ei kuitenkaan tarjoa samaa kantamaa kuin kesällä. Talvinen sähköautoilu vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta.
9. Lataa ja lämmitä
Esilämmitä sähköautoa, kun auto on kiinni laturissa. Tällöin se käyttää esilämmitykseen verkkovirtaa eikä akkua. Osassa sähköautoja on mahdollisuus lämmittää akustoa ennen latausta. Lämmin akku latautuu nopeammin. Usein akuston lämmitys kytkeytyy, kun latauspiste syötetään navigaattoriin kohteeksi.
10. Autoilija talvimoodiin
Juuri nyt on tärkeintä, että laitat itsesi talvimoodiin ja muistat, että tienpinnalla voi olla esimerkiksi vaikeasti havaittavaa mustaa jäätä. Valitse olosuhteisiin sopiva ajonopeus, ennakoi ja pelaa varman päälle.
Vinkit antoi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.