Lapsen turvallisuus liikenteessä on jokaiselle vanhemmalle tärkeä asia. Lastentarvike-ketjussa työskentelevä Kimmo Toivakka on perehtynyt lasten turvalaitteisiin yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella. Hän kertoo vinkkinsä turvaistuimen valintaan.

1. Montako erilaista turvaistuinta lapsi tarvitsee eri ikävaiheissa?

"Lapsi tarvitsee syntymänsä jälkeen kolme erilaista turvalaitetta eri ikävaiheissa. Vauva nukkuu paljon, joten helposti auton ulkopuolellakin kulkeva turvakaukalo on ensimmäinen turvalaite. Useimmat turvakaukalot voi kiinnittää myös moniin vaunuihin esimerkiksi adapterien avulla.

Kakkosvaiheen istuin on lapsella käytössä noin puolivuotiaasta nelivuotiaaksi.

Sen jälkeen tulee junior-istuin. Liikennelaki määrittää, että alle 135-senttisen lapsen on autossa käytettävä turvalaitetta. Toisinaan junior-istuin korvataan pelkällä korokkeella. Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät korokkeet suojaa sivuiskuilta eikä niillä ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa. Korokkeen merkittävin hyöty on, että sillä voi nostaa lapsen oikealle korkeudelle turvavöihin nähden. Alle kuusivuotiaille en suosittele koroketta. Lapsen on hyvä istua selkänojallisessa istuimessa 135-senttiseksi asti."

2. Miksi lapsen kannattaa istua selkä menosuuntaan päin niin kauan kuin mahdollista?

Kun lapsi matkustaa selkä menosuuntaan päin, jarrutus- tai kolaritilanteessa niskan kuormitus on huomattavasti pienempi. Näin pienennetään niskavammojen syntyä. Niitä voi tulla jo hyvin pienistä hätäjarrutuksista, ei pelkästään kolaritilanteista.

Pienen lapsen pään paino on jopa 25 prosenttia koko kehon painosta. Aikuisella sama lukema on noin 6‒8 prosenttia.

Uuden turvaistuinstandardin mukaan lapsen on matkustettava selkä menosuuntaan päin vähintään 15 kuukauden ikään asti. Lapsen kannattaa istua selkä menosuuntaan kuitenkin niin kauan kuin mahdollista ‒ jopa neljävuotiaaksi.

3. Mitä asioita on otettava huomioon turvaistuinta valittaessa?

On tärkeä huomioida muun muassa se, soveltuuko istuin kiinnitykseltään autoon, miten päin istuin asennetaan, soveltuuko se omalle lapselle, onko se helppo asentaa ja onko käyttö jouhevaa. Myös turvaistuimen kallistus ja säädön helppous voivat olla tärkeitä ominaisuuksia. Turvaistuinta on aina sovitettava myös omaan autoon.

4. Milloin tietää, että turvaistuin on vaihdettava seuraavaan malliin?

Jos lapsen paino nousee rajoituksen yläpuolelle tai valjaiden pituus ei riitä, istuin on vaihdettava. Lapsen pään tulee aina olla suojattuna. Jos pää tulee yli turvalaitteen selkänojasta, istuin on liian pieni.

Turvaistuinten painorajoitusten rinnalle on tullut uuteen turvaistuinstandardiin pituussuositukset, jotka helpottavat laitteen valintaa.

5. Sijoitetaanko turvaistuin etu- vai takapenkille?

Kaikkein turvallisinta on sijoittaa turvaistuimet auton takapenkille. Jos kuitenkin jostain syystä turvalaite pitää sijoittaa etupenkille, on turvatyynyt muistettava ottaa pois käytöstä.

6. Kannattaako valita isofix- vai turvavyökiinnitteinen istuin?

Jalustaan kiinnitettävä istuin on yleensä kaikkein helpoin pistää paikoilleen. Myös isofix-kiinnitteinen istuin on turvavyökiinnitystä helpompi.

Jos turvaistuimen asennus on oikein tehty, turvavyökiinnitteinen laite on yhtä turvallinen kuin isofixillä kiinnitetty istuin. Suomessa on Länsi-Euroopan vanhin autokanta, joten läheskään kaikista autoista ei löydy isofixiä.

7. Menevätkö samat turvakaukalot ja -istuimet kaikille perheen lapsille?

Kolaroimattomien turvaistuinten ja -kaukaloiden käyttöikä suositusten mukaan on Suomessa 5‒7 vuotta. Jotkut merkit antavat lupauksen jopa kymmenestä vuodesta ihanteellisissa käyttö- ja säilytysolosuhteissa. Suomen säässä tapahtuvat lämpötilavaihtelut vähentävät käyttöikää.

8. Miten huolehdit turvalaitteen turvallisuudesta itse?

Kiinnitä turvalaite oikein ja varmista, että istuimessa kaikki toimii kuten pitääkin. Jos siirrät sen auton ulkopuolelle, säilytä sitä kuivassa tilassa, jossa ei ole suuria lämpötilavaihteluita.

9. Mihin järjestykseen istuimet kannattaa sijoittaa autossa?

Jos perheessä on vaikkapa kolme alle kouluikäistä lasta, turvaistuinten sopivuus ja järjestys on testattava autokohtaisesti. Kolme turvaistuinta voi olla mahdollista sijoittaa myös takapenkille, mutta silloin mallien on oltava kapeita.

10. Onko turvalaite vaihdettava aina kolarin jälkeen?

Nyrkkisääntönä on, että jokaisen kolarin jälkeen kaikki turvalaitteet ja niiden jalustat pitää vaihtaa. Jos jommallakummalla kolariin osallisella kulkuneuvolla on vauhtia enemmän kuin 15 kilometriä tunnissa, turvalaite täytyy aina vaihtaa. Tämä nopeus ylittyy helposti esimerkiksi parkkipaikkakolareissa.

Turvalaitteet täytyy vaihtaa, vaikka niissä ei istuisi kolarihetkellä ketään. Käytetyn turvalaitteen kohdalla sen taustat täytyy aina tuntea sataprosenttisesti.