Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Lisää aiheesta
Moni ajokortin saanut nuori haaveilee omasta autosta, ja määrätietoisimmilla on jo rahatkin kasassa. Vanhemman sydäntä kylmää: millainen käytetty auto on turvallinen hankinta?
Nuoren käsitys auton tärkeistä varusteista saattaa poiketa paljonkin isän tai äidin näkemyksestä – että spoilerit tai alumiinivanteet ovat vähemmän tärkeitä hilavitkuttimia. Sen sijaan edullisessakin autossa tulisi olla nämä kuusi turvallisuutta lisäävää varustetta.
1. Hyvät renkaat
Renkaat ovat auton tärkein mekaaninen turvavaruste, onhan auto kiinni tiessä vain neljällä noin kämmenen kokoisella palalla kumia. Siksi kumipaloihin kannattaa panostaa.
Edullisen auton ostaja saattaa silti katsoa sormiensa läpi vanhoja, kuluneita tai niitä halvimpia mahdollisia Kaukoidässä valmistettuja renkaita. Kuluneet renkaat nousevat liian helposti vaaralliseen vesiliirtoon, ja halpisrenkaiden jarrutusmatka voi olla paniikkitilanteessa yllättävän pitkä.
Uusissa renkaissa kulutuspintaa on 8 millimetriä, mutta kesäkelillä 4 millimetrin kulutuspinta on vielä kohtuullisen turvallinen ajaa sadesäällä. Kulutuspinnan paksuuden lisäksi myös renkaan iällä on väliä.
2. ABS-jarrut
Lukkiutumattomat ABS-jarrut parantavat auton hallittavuutta ääritilanteissa, sillä ne mahdollistavat auton ohjaamisen täysjarrutuksessa.
ABS-jarrut tulivat pakolliseksi Suomessa uusissa autoissa vasta vuonna 2005. Käytännössä on enää vaikea löytää vuoden 1995 jälkeen tehtyjä autoja, joissa lukkiutumattomia jarruja ei olisi. Pienissä, halvoissa kaupunkiautoissa ABS-jarrut yleistyivät viimeisenä.
3. Ajonvakautusjärjestelmä
Ajonvakautusjärjestelmä parantaa auton hallittavuutta hankalissa tilanteissa. Jos järjestelmän sensorit arvoivat, ettei auto ole enää kuljettajan hallinnassa, se pyrkii palauttamaan kontrollin kuskille. Ajonvakautusjärjestelmiä tuli autoihin 1990-luvun alussa, mutta pakollinen se on ollut vasta vuodesta 2012.
Vanhat ajonvakautusjärjestelmät olivat nykyisiä alkeellisimpia. Esimerkiksi joissain vanhoissa takavetoautoissa järjestelmä lähinnä estää pyörien sutimisen, mutta ei pelasta sivuluisuissa.
Useimmissa vuoden 2007 jälkeen tehdyissä autoissa jo on turvallisuutta lisäävä ajonvakautusjärjestelmä – kunhan sitä ei ole kytketty pois käytöstä.
4. Turvatyyny
Turvatyyny eli airbag on tarkoitettu käytettäväksi turvavyön kanssa. Se estää kuljettajaa ja matkustajia lyömästä päätään kolaritilanteessa auton osiin – joko ohjauspyörään, kojelautaan tai sivuikkunoihin.
Ensimmäiset turvatyynyt tulivat markkinoille 1970-luvun alussa, mutta turvatyynyteknologia yleistyi autoissa vasta 1990-luvun puolivälissä. Pakollinen varuste se on ollut kaikissa uusissa automalleissa vuodesta 1995 lähtien.
Sivuturvatyynyjä löytyy monesta 1990-luvun lopun hintavammasta autosta, ja 2010-luvulla niitä on käytännössä kaikissa autoissa.
Turvatyyny ei korvaa turvavyötä, mutta kun molemmat ovat käytössä, törmäyksessä syntyvien aivovammojen todennäköisyys laskee noin 25 prosenttia.
Turvavyötä on käytettävä oikein – olkavyö kulkee olkapään ylitse, ei kainalon alta. Jälkimmäinen käyttötapa saattaa katkaista kylkiluun jopa hyvin hitaassa törmäyksessä. Huonolla onnella katkennut kylkiluu puhkaisee keuhkon.
5. Kunnon valot
Tehokkaita Xenon- eli kaasupurkausvaloja ilmestyi autojen keulalle 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Pakollisia Xenonit eivät ole, ja tänäkin päivänä voi ostaa uusia autoja, joissa on perinteiset halogeenivalot.
Tärkeintä on valojen kunto ja hyvälaatuiset merkkipolttimot. Kiinalaisesta verkkokaupasta ostetuilla ledeillä ei pahimmassa tapauksessa näe juuri mitään.
6. Turvakori
Autojen törmäysturvallisuus on kehittynyt huimin harppauksin erityisesti viimeisen reilun 15 vuoden aikana. Esimerkiksi vuoden 2000 uutuusauto on selvästi turvallisempi kuin vuoden 1995 malli. Sama kehitys on jatkunut tämän jälkeenkin: vaikkapa vuoden 2010 autossa on huomattavasti pienempi riski loukkaantua vakavasti tai kuolla kuin vuoden 2000 autossa. Autojen kolaritestien tuloksia löydät täältä.
Edessä autokaupat? OP Sujuvat kaupat -palvelussa teet yksityishenkilöiden väliset autokaupat turvallisesti ja helposti. Tutustu OP Sujuvat kaupat -palveluun |