”Kimppakyyti on pieni seikkailu” – 7 vinkkiä kimppakyytiläiselle
Lisää aiheesta
Kimppakyyti on usein junaa ja bussia edullisempi vaihtoehto, ja kyytitarjonta on laaja erityisesti opiskelijakaupunkien välillä. Pyysimme kokeneilta kimppakyytiläisiltä vinkit autokyydin jakamiseen.
Salla-Maria Virkkunen
30 vuotta
– Kimppakyydeissä parasta on se, että voit itse vetää hirsiä ja päästä perille nopeasti ja edullisesti.
Salla-Maria Virkkunen on käyttänyt kimppakyytejä jo kymmenisen vuotta. Virkkusen kulkemalle Joensuu-Oulu-välille ei ole toimivia junayhteyksiä, ja bussi kulkee vain muutaman kerran päivässä.
Virkkunen kokee, että tuntemattoman henkilön kyytiin lähteminen on turvallista.
– Pitää tehdä kotiläksyt. Esimerkiksi Facebookin kimppakyytiryhmässä pystyt etsimään kuskia nimellä, ja aina löytyy jokin murina, jos aiemmin on ollut hämminkiä, hän sanoo.
Ennen matkaa hän ilmoittaa lähdöstään jollekin tutulle ja laittaa puhelimensa Google Trackeristä sijainnin päälle. Kun puhelin on nettiyhteydessä, voi hänen matkaansa seurata reaaliajassa.
Pääsääntöisesti kaikki on toiminut hyvin. Vain kerran matkaan sattui epämiellyttävä kanssakyytiläinen.
– Olin erään todella tutun henkilön kyydissä. Samaan kyytiin tuli mies, joka selkeästi poltti pilveä ja hänen oli pakko päästä sadan kilometrin välein tupakalle. Se oli hyvin raivostuttavaa sekä kuskista että minusta. Mielestäni kimppakyydin idea on se, että matkustetaan paikasta A paikkaan B ja kunnioitetaan kuskia, Virkkunen sanoo.
Nykyisin Virkkunen toimii pääasiassa kuskina Joensuun ja Oulun välillä. Kimppakyydillä saa tasattua bensakuluja, mutta hän ei kuskaa kyytiläisiä tienestimielessä.
Virkkusen mukaan hyvä tapa on laittaa tankki täyteen ennen kuin ottaa kyytiläisen kyytiin.
– Jos hinnasta tulee erimielisyyksiä, voi vetää lähimmälle huoltoasemalle ja näyttää kyytiläisille, mikä on ollut todellinen kulu matkasta. Se on reilua, koska esimerkiksi talvella, kun rämmitään auton kanssa sohjossa ja lumipyryssä, kulutus kasvaa.
Benjamin von Hertzen
30 vuotta
Kuskina toimivalle Benjamin von Hertzenille tehtiin kerran oharit. Vantaalta piti ottaa kyytiin kaksi naista Varkauteen saakka. Lähistöltä oli lähdössä mukaan myös kolmas kyytiläinen.
– Naiskaksikon piti tulla juna-asemalle, mutta sovittuun aikaan heitä ei kuitenkaan näkynyt, eivätkä he vastanneet puhelimeen. Koska jouduin odottelemaan turhaan, kolmas kyytiläinen luuli jo, että olin unohtanut hänet.
Von Hertzen otti ensimmäisen kimppakyytiläisen matkaansa vuonna 2011. Tuolloin hän ajoi opiskelujen ohella siirtoautoja, kun matkusti Vantaalta Varkauteen puolisonsa luo.
Nykyisin von Hertzen ajaa Sorsakosken ja Espoon väliä pari kertaa kuukaudessa. Jos autossa sattuu olemaan tyhjää tilaa, ottaa hän kimppakyytiläisiä matkaan.
– Jos vähänkin väsyttää, niin juttuseura piristää. Eikä lompakkoon tule niin suuri reikä, kun polttoainekulut jaetaan, hän sanoo.
Ohareita ei ole enää tullut. Von Hertzenin mukaan nykyisin Facebookin kautta ilmoitetaan nopeasti, jos ei olekaan tulossa kyytiin.
Kyytiläiset ovat aina käyttäytyneet asiallisesti.
– Tietysti aina pitää olla varovainen, sillä tuntematon henkilö voi vaikka yrittää pahoinpidellä tai varastaa auton. Ilmoitan aina vaimolle tai äidille, jos joku toinenkin on kyydissä, hän sanoo.
Alaikäisiäkin on tullut kyytiin. Tuolloin vanhemmat ovat tuoneet lapsensa itse lähtöpaikalle, jotta he ovat voineet tarkistaa kuskin luotettavuuden henkilökohtaisesti.
Joonas Leskinen
28 vuotta
– Kimppakyydeissä minua kiehtoo jännitys, jonka uuden ihmisen kanssa matkustaminen tarjoaa, sanoo Joonas Leskinen, joka aloitti kimppakyyteilyn vuonna 2014.
Tuolloin Leskisellä oli auto, joka hajoili koko ajan. Hän alkoi etsiä kimppakyytejä, koska reissasi Tampereelta vanhempiensa luokse Iisalmeen, ja junat olivat kalliita. Siihen aikaan netissä oli oma sivusto kimppakyydeille. Myöhemmin Leskinen siirtyi Facebookiin, jossa kyytejä oli tarjolla entistä enemmän edullisempaan hintaan.
– Kimppakyyti on pieni seikkailu, jossa tapaa mitä mielenkiintoisempia ihmisiä. Kerran matkustin bangladeshilaisen miehen kyydillä ja pääsin kuulemaan, millaista elämä on toisella puolella maapalloa, hän sanoo.
Nykyisin Leskinen asuu Helsingissä ja kulkee edelleen kimppakyydeillä. Hän suhtautuu tuntemattomiin ennakkoluulottomasti, sillä kyydit ovat aina sujuneet hyvin.
Leskinen rohkaisee kaikkia kokeilemaan kimppakyytejä avoimin mielin.
– Kyytien tarjoajat ovat yleensä samanhenkisiä kuin kyytiläiset, joten yhteys löytyy helposti. Kyytiin lähteminenkin on helppoa, kun lähtöpaikka ei ole sidottu esimerkiksi bussiasemalle, hän sanoo.
Kimppakyytiläisen 7 vinkkiä
1. Tee ilmoitus 3–5 päivää ennen matkaa.
Erityisesti suosituimmissa kimppakyytiryhmissä liian aikaisin laitettu julkaisu hukkuu toisten joukkoon. Ennen ilmoituksen tekoa lue ryhmän julkaisuohjeet.
2. Selvitä matkan yksityiskohdat etukäteen.
Onko kuljettajalla ylimääräisiä asiointeja matkan varrella, saako autossa syödä tai juoda ja kuinka monta matkustajaa on yhtä aikaa? Jos olet herkkä, kysy myös, tupakoiko kuljettaja autossa ja onko matkalla mukana lemmikkejä.
3. Tarkasta tuntemattoman kuskin Facebook-profiili.
Jos profiilin tiedoissa tai kuvissa on jotakin hämärää, älä lähde kyytiin. Kuskin tekemiä aiempia postauksia voi myös hakea suoraan kimppakyytiryhmästä.
Vastavuoroisesti jos olet aktiivinen kimppakyytiläinen, on omassa profiilissasi hyvä olla jotakin julkista, kuten profiilikuvat, kaverit ja koulu- tai työpaikka.
4. Sovi kuskin kanssa maksusta etukäteen ja varaa tasaraha mukaan.
Käteinen on paras maksuväline, mutta usein maksu onnistuu myös esimerkiksi Mobile Paylla.
5. Ilmoita jollekin tutulle, että olet menossa kimppakyytiin.
Voit lähettää kuvakaappauksen kuskin profiilista esimerkiksi sille henkilölle, jonka luo olet matkalla. Nykyään on myös paljon edullisia GPS-sovelluksia ja -jäljittimiä, jotka voit ottaa mukaan matkalle.
6. Älä epäröi esittää kuskille erityistoiveita.
Jos kaipaat vaikka kyyditystä kotiovelle asti, asiasta päästään yleensä yhteisymmärrykseen. Myös kiltit lemmikit ovat usein tervetulleita. Valmistaudu kuitenkin korvaamaan kuskille aiheutunut ylimääräinen vaiva.
7. Ole avoin ja jousta tarvittaessa.
Tärkeintä on, että pääset turvallisesti sovittuun määränpäähän. Jos tämä toteutuu, kannattaa olla kärsivällinen, jos vaikka kesken matkan kyytiin hyppää ylimääräinen matkalainen tai rengas sattuu puhkeamaan. Varaa siis tarpeeksi aikaa.