Tiedätkö mistä autosi pitkät valot, eli kaukovalot, menevät päälle? Se on hyvä tarkistaa ennen kuin lähtee liikkeelle sysimustalla tiellä. Monessa uudessa autossa päiväajovalot eivät automaattisesti sytytä auton perävaloja päälle. Perävalot palavat vain, jos esimerkiksi jarrutat tai käytät vilkkua. Siksi ne on hyvä pistää päälle itse hämärällä, ellei auton oma automatiikka niin tee. Tutustu autoosi huolella, lue ohjekirjaa tai kysy merkkihuollosta, miten valot toimivat.

Pitkien käyttö

Pitkiä voi käyttää heti, kun tuntuu siltä, että päiväajovalot eivät enää riitä. Monesti sanotaan, että suomalaiset ovat liian kohteliaita käyttämään pitkiä. Pitkät valot vaihdetaan pois turhan aikaisin. Pitkät tulisi vaihtaa pois vasta, kun ajovalot vastaantulijan kanssa kohtaavat. Jos pitkät laittaa pois liian aikaisin, muodostuu ajokeilojen väliin pimeä kohta, jossa voi hyvinkin liikkua vaikka hirvi tai jalankulkija ilman heijastinta.

Ohita fiksusti

Jos ohitat pimeällä, vaihda kaukovalot pois, kun valokeilat osuvat edessä ajavan auton perään. Ajaessasi auton rinnalle, vaihda pitkät päälle. Mikäli olet ohitettava, vaihda pitkät pois, kun ohittava auto on suunnilleen kohdallasi.

Joskus takana ajavan valot voivat häikäistä taustapeilistä. Uudempien autojen taustapeilissä on automaattinen hämärätunnistin, mutta voit myös kääntää peilin alas tai ylös hetkellisesti.

Moottoritiellä maalaisjärkeä

Kaikki moottoritiet eivät ole täysvalaistuja. Pimeillä pätkillä pitkiä valoja saa käyttää myös silloin, kun vastaantulevien kaistoilla liikkuu autoja. Maalaisjärkeä pitää kuitenkin käyttää. Jos moottoritie kaartuu siten, että omat pitkät valosi heijastavat suoraan vastaantulijaan, ne on syytä sammuttaa.

Älä tuijota valoon

Kun on säkkipimeää, voivat vastaantulevan auton valot näyttää liian kirkkailta. Hyvä sääntö onkin, että suoraan valoja kohti ei pitäisi tuijottaa. Katsetta voi suunnata hetkellisesti oikeaan reunaan.

Lisävalot

Sumuvaloja on autossa edessä ja takana. Niitä voi käyttää, jos ajokeli on heikentynyt. Lumi- tai vesisade sekä sankka sumu voivat heikentää näkyvyyttä. Muista kytkeä sumuvalot pois, jos keli muuttuu paremmaksi. Varsinkin takana sijaitseva punainen sumuvalo voi heijastaa ikävästi takana olevan silmiin normaalilla kelillä.

Auton omat kaukovalot, eli pitkät valot, voivat joskus tuntua tehottomilta. Paljon pimeällä ajavat asentavat usein autoonsa lisävalot, jotka vaikuttavat selvästi auton valotehoon. Autoon saa asentaa jopa kolme lisävaloa, mutta valoteho ei saa ylittää referenssilukua. Kaikissa autoon asennettavissa lisävaloissa tulee olla E-hyväksyntä. Se tarkoittaa, että tuotetta voi käyttää laillisesti tieliikenteessä.

Pysähtyminen

Jos joudut pysähtymään pimeälle tielle, pidä autossa parkkivalot eli seisontavalot päällä. Kun astut autosta ulos, muista heijastin tai heijastinliivi. Heijastinliivi ja taskulamppu ovat hyviä lisävarusteita autoon.

Pidä mielessä, että pimeällä kaupan parkkipaikalla olet jalankulkija, kun astut autosta ulos – muista siis heijastin.

Muista myös!

  • Pidä valosi puhtaana ja vaihda palaneet lamput pikimmiten.
  • Jos käännyt pimeällä tiellä, laita vilkku päälle hyvissä ajoin.
Liikenteessä sattuvat vahingot ovat valitettavan yleisiä. Mitä autovakuutus korvaa ja mitä se maksaa? Lue lisää.

Lue myös:

Osuiko kivi tuulilasiin, luisuiko auto jäiseltä tieltä ojaan? Viisi vastausta siitä, mitä vakuutus korvaa talviautoilussa

Akku, lämmitys, renkaat – ovatko auton talvivarusteet kunnossa?

Talviautoilijan muistilista – kiinnitä huomio näihin talvikelillä