Kevät saa pyöräilijät sankoin joukoin liikkeelle, mutta ensin kannattaa tsekata talven yli seisseen pyörän kunto. Pyöräliikkeen huoltoihin saattaa olla pahimman kevätsesongin aikaan päivien, jopa viikkojen jono, mutta paljon voi tehdä myös itse.

Kaiva esiin rätti, vanha hammasharja, astianpesuaine, ketjuöljy ja liuotinaine, kuusiokulma-avain, ruuvimeisseli sekä pyörän pumppu. Sitten vaan hommiin!

1. Pese pyörä, ennen kuin aloitat

Pyörän keväthuolto kannattaa aloittaa pyörän pesusta. Näin huomaat mahdolliset viat paremmin ja loppuhuolto sujuu huomattavasti mukavammin.

Laita astiaan lämmintä vettä ja ripaus astianpesuainetta. Pese pyörä esimerkiksi rätin kanssa, älä lotraa veden kanssa. 

2. Käy läpi pyörän ketjut ja rattaat 

Pyörän ketjut ja rattaat kannattaa käydä huolellisesti läpi rätin tai vanhan hammasharjan kanssa. Jos ketjut ovat kovin likaiset, liuotinpesu saattaa olla tarpeen.

Pesun jälkeen levitä ohuelti ketjuöljyä ketjuihin, pyöräytä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois esimerkiksi talouspaperilla tai sanomalehdellä. Keskiöratas on helpointa puhdistaa kapeiden kangaspalojen avulla.

3. Tarkista laakereiden, vaijereiden ja jarrupalojen kunto

Testaa, ovatko laakerit löysällä. Lenksuvat laakerit kannattaa kiristää. Ovatko jarru- ja vaihdevaijerit kunnossa vai rispaantuneita, onko jarrupaloissa vielä kulutuspintaa? Entä onko ne oikein säädetty?

4. Varmista, että vanteet ja puolat ovat kunnossa

Pyöräytä etu- ja takapyörää: ovatko pyörien vanteet säilyttäneet muotonsa, vai vispaako jompikumpi? Käy kaikki pinnat eli puolat käsin läpi. Ovatko kaikki jäljellä ja tiukkoina? Jos eivät, vanteet tulevat menettämään muotonsa ennemmin tai myöhemmin.

Puolien säätäminen tai vaihtaminen kannattaa jättää ammattimiehen tehtäväksi.

5. Ilmaa renkaisiin

Tarkista, että sekä pyörän sisä- että ulkorenkaat ovat kunnossa: niissä on riittävästi kulutuspintaa, niissä ei ole murtumia tai halkeamia, eikä sisärengas ole näkyvissä. Pumppaa renkaat täyteen, mutta älä kivikoviksi.

6. Kiristä ruuvit ja mutterit

Käy pyörä läpi kuusiokoloavaimen ja ruuvimeisselin kanssa, varmistaen, että ruuvit ja mutterit esimerkiksi lokasuojissa eivät ole liian löysällä.

7. Löytyykö valot, heijastimet ja soittokello?

Ovatko pyörän pakolliset ajovarusteet kunnossa ja puhtaina? Hämärässä ajettaessa pyörässä tulee olla valkoinen etuvalo sekä punainen takavalo.

Polkupyörässä tulee lain mukana olla myös heijastimet eteen, taakse ja sivulle sekä soittokello. 

+1 Rämiseekö, koliseeko? Onko pyörässä kunnollinen lukko?

Kaikkea ei kannata tehdä itse. Jos pyöräsi rämisee, kolisee tai jarrut eivät toimi kunnolla, kannattaa viedä pyörä ammattilaisen katsottavaksi. 

Kevät on otollista aikaa myös pyörävarkaille. Kannattaa siis pitää huolta siitä, että pyörässä on vahva, varkaita estävä lukko.

Pyörä on hyvä lukita rungostaan kiinni esimerkiksi aitaan, pyörätelineeseen tai vastaavaan, kun jätät sen valvomatta. Kotivakuutuskaan ei korvaa lukitsematonta pyörää, vaikka se olisikin pyörävarastossa tai muussa lukitussa tilassa.

Hyviä pyöräilyhetkiä!