Suojaa autosi rengasvarkauksilta – näillä vinkeillä pidät rengasrosvot loitolla
Varastetuista renkaista voi koitua tuhansien eurojen kustannus ja viikkoja kestävä murheenkryyni.
Rengasvarkaista on tullut viime vuosina entistä häikäilemättömämpiä ja ammattimaisempia. Rengasvarkauksia tapahtuu tasaisesti ympäri vuoden, mutta selkeä piikki nähdään kevään ja syksyn kuumimman renkaanvaihtosesongin aikaan.
Kolme faktaa rengasvarkauksista
1. Täältä renkaat varastetaan useimmiten
Rengasvarkauksia tapahtuu eniten keväisin ja syksyisin, kun renkaidenvaihtosesonki on kuumimmillaan. Pohjola Vakuutukselle tehdyistä rikosvahinkoihin liittyvistä vahinkoilmoituksista käy ilmi, että auton renkaat varastetaan liki puolessa tapauksista varastosta.
– Häkkivarasto toimii valitettavasti rengasvarkaalle näyteikkunan tavoin. Tyypillisesti taloyhtiöiden varastot ovat vartioimattomia, eikä erillistä valvontajärjestelmääkään ole, joten ehkä juuri siksi varastot ovat niin otollinen paikka rengasvarkaille, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.
2. Varkaiden toiminta entistä ammattimaisempaa ja häikäilemättömämpää
Poliisille tehdään vuosittain noin 800 rikosilmoitusta varastetuista renkaista.
– Rengasvarkauksia tehdään yhä ammattimaisemmin ja häikäilemättömämmin, sillä kohteena voivat olla niin kadunvarteen kuin talon parkkipaikalle pysäköidyt autot, Hiljander sanoo.
Tämä näkyy myös Pohjola Vakuutuksen tilastoissa, sillä toiseksi yleisimmin, neljäsosassa varkaustapauksista, renkaat viedään suoraan auton alta ja auto jätetään pukkien päälle.
3. Kalliit merkkivanteet kiinnostavat varkaita
Keskimäärin varkaiden mukaan lähtevä rengassarja maksaa 500 euroa, mutta erityisesti arvokkaammat merkkirenkaat alumiinivanteilla kiinnostavat rikollisia.
– Kalleimmat Pohjola Vakuutuksen korvaamat vannesarjat ovat olleet Porschen Panameran, Cayennen ja Taycanin, jotka ovat maksaneet 4000 euron molemmin puolin. Myös Audin ja Jaguarin vannesarjat ovat nousseet kalleimmillaan 2000 euron suuruusluokkaan, Hiljander kertoo.
Näin voit suojautua varkauksilta
1. Dokumentoi renkaat huolellisesti
Auton omistajan kannattaa dokumentoida renkaat ja vanteet mahdollisimman huolellisesti.
– Suosittelen ottamaan valokuvat ja kirjaamaan ylös renkaan merkin, mallin ja koon. Lisäksi arvokkaat kevytmetallivanteet olisi hyvä yksilöidä vanteen sisäpuolelle tehdyllä kaiverruksella. Näillä toimenpiteillä hankaloitetaan jo huomattavasti varastettujen renkaiden jälleenmyyntiä, Hiljander sanoo.
2. Suojaa renkaat lukkopulteilla
Renkaat voi suojata myös lukkopulteilla, joita käytetään tavallisten kiinnityspulttien tapaan.
– Lukkopultin saa avattua vain yksilöidyllä avainhylsyllä. Jos haluaa pelata varman päälle, voi käyttää kahden eri sarjan lukkopultteja, Hiljander kertoo.
3. Jos renkaat kuitenkin varastetaan
Jos rikolliset veivät renkaasi, kyse on varkaudesta, joten tee ensimmäisenä rikosilmoitus poliisille.
– Vakuutus korvaa varkauden, jos renkaat varastetaan suoraan auton alta, lukitusta omasta varastosta tai omassa käytössä olevasta lukitusta tallista, Hiljander neuvoo.
Ennen vahinkoilmoituksen tekoa, tutustu Pohjola Vahinkoapu-palvelun ohjeisiin. Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä lähellä olevien korjaamo- ja huoltoliikekumppaneiden yhteystiedot.
Lue myös:
Autoilija – älä tee tätä kriittistä virhettä kevättulvien aikaan
Turvallisesti tien päällä: Näin lastaat peräkärryn oikein ja vältät vaaralliset mokat