1. Tarkista ilmanpaineet

Oletko tarkistanut talvirenkaiden ilmanpaineet sen jälkeen, kun renkaat vaihdettiin alle? Liian alhainen rengaspaine heikentää auton hallittavuutta ja nostaa polttoaineen kulutusta.

Varmista rengaspaine kunnollisella mittarilla ja lisää ilmaa tarvittaessa. Jos autossa on kuskin lisäksi matkustajia ja takakontissa reippaasti tavaraa, valitse ohjekirjasta täydelle kuormalle ilmoitettu rengaspaine.

2. Muista urasyvyys

Lain mukaan talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä, mutta tuolloin rengas ei missään tapauksessa ole enää turvallinen ajaa. Harkitse uusien talvirenkaiden hankkimista silloin, kun pintakuviota on enää viisi millimetriä. Jos tapanasi on suditella reippaasti, vetävän akseliston renkaista saattaa irrota reippaasti nastoja – tarkista tilanne ja vaihda paremmat renkaat taakse. Jos nastoja on jäänyt tien varrelle yli neljäsosa alkuperäisestä määrästä, renkaat on syytä vaihtaa tuoreisiin.

Hiihtolomakaudella rengasliikkeissä voi olla jo hyviä talvirengastarjouksia, joten saatat tehdä hyvät rengaskaupat ensi talveakin silmällä pitäen.

3. Vaihda liian iäkkäät öljyt

Jos edellisestä öljyvaihdosta on aikaa, vaihda tai vaihdata autoon tuoreet ja notkeat öljyt – se helpottaa kylmäkäynnistystä. Tarkista jäähdytinnesteen määrä ja lisää sitä tarvittaessa. Tiedäthän, ettei punaista jäähdytinnestettä saa koskaan sekoittaa vihreään jäähdytinnesteeseen? Tarkista ennen nesteen hankkimista autosi jäähdytinnesteen väri.

Täytä tuulilasin pesunestesäiliö varmasti pakkasta kestävällä aineella. Valmiiksi sekoitetut tuulilasinpesunesteet kestävät yleensä 20 astetta pakkasta. Jos säätiedotus lupaa kylmempää keliä, sekoita neste itse tiivisteestä ja vedestä kestämään vaikkapa 30 asteen pakkasen. Oikean sekoitussuhteen löydät tiivistekanisterin kyljestä.

Tarkista auton kaikkien valojen toiminta ja muista, että nykyiset LED-valot saattavat muurautua umpeen lumipöllyssä – energiatehokkuutensa vuoksi ne eivät tuota tarpeeksi hukkalämpöä. Varaa siis mukaan lumiharja ja varaudu puhdistamaan takavalot tauoilla. Puhdista auton lasit sisäpuolelta ikkunanpesuaineella, sillä likaiset lasit huurtuvat helposti.

4. Pitkällä matkalla kuskiksi valitaan kokenein

Riittävä yöuni ajoa edeltävänä yönä sekä alkoholin ja rasvaisen ruoan välttäminen takaavat virkeyden ratin takana. Kuppi kahvia pitää aistit tarkkana, ja sopivasti nautittuna kahvi sekä mahdollistaa että pakottaa tauolle säännöllisesti. Ota mukaan evääksi esimerkiksi tuoreita tai kuivattuja hedelmiä. Hiilihydraatit sen sijaan nukuttavat helposti, joten esimerkiksi leipää ei kannata syödä isoja määriä.

Jalkaansa kuski sujauttaa normaalit talvijalkineet – moonbootsien tai talvikumisaappaiden paikka on takakontissa. Jos kengässä on jäykkä nilkkaosa sekä jäykkä ja leveä pohja, jalan siirtäminen hätätilanteessa polkimelta toiselle vaikeutuu.

5. Satsaa nuorten matkustajien viihtyvyyteen

Kun pakkaat matkustamoon mukaan perinteisiä kirjoja, lautapelien matkaversiota tai tablettitietokoneet, pitkäkin automatkaa sujuu siedettävästi.

Lataa tabletit, kännykät ja muu elektroniikka etukäteen. Pakkaa täyteen ladatut varavirtalähteet tai matkalaturit mukaan siten, että ne saa helposti käyttöön matkan aikana.

Vaikka nykyautot ovat lämpimiä ja tiiviitä, varaa mukaan huopia tai fleecevilttejä: niihin takapenkkiläisten on mukava kääriytyä, kun nukuttaa. Viltin voi myös taiteilla tyynyksi pään alle. Puhallettava niskatyynykin on oivallinen keksintö. Jos autossa on lasten turvaistuimia, tarkista ennen kotipihasta kurvaamista niiden kiinnitys – vaikka vielä toiseenkin kertaan.

Jos auto kuitenkin hyytyy tielle teknisen vian vuoksi, Pohjola Vakuutus auttaa sinut takaisin liikenteeseen