Talvella ennen pidemmälle automatkalle lähtöä kannattaa suunnitteluun ja valmisteluihin käyttää aikaa.

1. Tarkista renkaiden kunto

Tarkista renkaiden urasyvyys ja nastarenkaiden nastojen määrä ennen ajomatkalle lähtemistä. Jos nastoja on irronnut yli neljäsosa alkuperäisestä määrästä, kannattaa renkaat vaihtaa uudempiin.

Urasyvyyttä talvirenkaissa kannattaa pitää yli 5 millimetriä, että ne ovat turvalliset ajaa. Vanhat talvirenkaat myös kovettuvat helposti pakkasilla, mikä heikentää renkaiden pitoa. Se taas vaikuttaa heikentävästi kuljettajaa avustavien toimintojen tehokkuuteen.

Rengaspaineet on syytä tarkistaa, kun auto on pakattu täyteen. Myös kovat pakkaset laskevat renkaiden painetta.

Rengasrikkoon kannattaa varautua tarkistamalla auton vararenkaan kunto sekä se, että renkaan paikkaamiseen ja vaihtamiseen tarvittavat työkalut ovat matkassa mukana. Siltä varalta, että renkaan paikkaaminen tai vaihtaminen ei onnistu tien päällä, kannattaa selvittää jo etukäteen vakuutusyhtiön hätänumero, tiepalvelun numerot sekä oma rengasmerkki.

2. Pakkaa suksiboksi turvallisesti – muista painorajat

Ennen suksiboksin pakkaamista kannattaa tarkistaa auton kattokuorman sallittu paino. Siihen vaikuttaa myös auton suurin sallittu massa. Ajoneuvon suurin sallittu massa ei saa ylittyä. Suksiboksin valmistaja on myös yleensä määritellyt boksille oman painorajan. Monissa se on 75 kiloa. Liian painava kattokuorma on turvallisuusriski, koska se voi vaikeuttaa auton ohjaamista ja jarruttamista.

Kannattaa muistaa boksin olemassaolo, kun vie auton parkkihalliin. Varsinkin korkeamman auton katolla oleva boksi ei välttämättä mahdu parkkihalliin.

Jos suksia kuljetetaan auton sisällä, täytyy huolehtia, että ne ovat hyvin kiinnitetty eivätkä esimerkiksi lähde liikkeelle äkkijarrutuksessa.

3. Pidä auton sisätilat kuivina

Auton esilämmitys estää ikkunoiden huurtumista ja kuivattaa auton sisäilmaa. Ennen autoon astumista kannattaa poistaa lumet vaatteista ja kengistä, ettei autoon tule niiden myötä kosteutta.

Autoon kerääntyvää kosteutta voi vähentää myös hauskalla kikalla: kissanhiekalla täytetty sukka imee auton sisällä tehokkaasti kosteutta.

Ovien jäätymisen listoihin kiinni voi puolestaan estää suihkuttamalla silikonia ovien tiivisteisiin.

4. Toimi nopeasti, jos tuulilasiin tulee särö

Sahaava lämpötila, ilmankosteus, vesikelit ja nastarenkaat aiheuttavat teiden asfalttipintoihin vaurioita, jotka yhdessä hiekoitushiekan kanssa johtavat helposti tuulilasivaurioihin. Jos tuulilasiin tulee särö, se kannattaa korjata talvella mahdollisimman nopeasti. Kun lasiin ja siihen tulleeseen säröön hohkaa ulkopuolelta kylmää ilmaa ja sisältä puhaltaa lämmintä, lasin ulko- ja sisäpinnan lämpötilaero kasvaa suureksi. Tällöin tuulilasi halkeaa helposti kiveniskemän kohdalta. Autossa kannattaa säilyttää teippiä, jolla iskemäkohdan voi suojata heti teipillä, eikä vaurioon pääse likaa.

5. Varovaisuutta parkkipaikalla talviurheiluvälineiden kanssa

Laskettelukeskusten ruuhkaisilla parkkipaikoilla sattuu helposti vahinkoja, kun autoista ja suksibokseista kaivetaan ahtaissa paikoissa suksia ja sauvoja. Sauvan kärjellä voi huomaamattaan naarmuttaa omaa tai vieressä olevaa autoa. Hiihto- ja lasketteluvarusteita käsitellessä kannattaakin noudattaa erityistä varovaisuutta.

6. Muuta muistettavaa ennen matkaan lähtöä

  • Muista tarkistaa ja tarvittaessa täyttää moottoriöljy- ja tuulilasinpesunestesäiliöt.
  • Auton käynnistysongelmia aiheuttavia akkuvikoja ilmenee eniten kovilla pakkasilla. Jos akun kunto epäilyttää, kannattaa se tarkistuttaa ennen matkalle lähtöä.
  • Autossa kannattaa pitää mukana esimerkiksi muovipulloissa hiekkaa, jota voi laittaa renkaiden alle, jos auto jää sutimaan.
  • Mukaan kannattaa ottaa tarpeeksi lämmintä vaatetta, jos auto yllättäen hyytyy pakkaskeleissä.
  • Ota takapenkin matkustajille mukaan tarpeeksi viihdykettä, että kuski saa ajorauhan.
  • Varaa matkoihin aikaa, säädä ajonopeus kelin mukaan ja pidä turvaväli muihin autoilijoihin.

Lue myös:

 
Jos tien päällä sattuu vahinko, Pohjola Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä oleviin vahinkokumppaneihin.