Useimmiten tuulilasivaurion syynä on edellä ajavan tai ohittavan auton lennättämä irtokivi tai talvirenkaasta irronneen nastan aiheuttama särö. Maantienopeuksilla pienikin kivi riittää rikkomaan tuulilasin, etenkin kun nykyautoissa ei roiskeläppiä ole.

Olipa särön aiheuttaja mikä tahansa, vaurioitunut tuulilasi vaatii aina välittömiä toimia. Säröinen lasi on sekä turvallisuuteen että ajomukavuuteen oleellisesti vaikuttava tekijä. Tuulilasi on myös yksi auton kantavista rakenteista, jota vauriot ja halkeamat heikentävät merkittävästi. Lisäksi tuulilasissa on integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa

Keväällä tehty valtakunnallinen tuulilasitarkistus paljastaa, että harmillisen moni autoilija viivyttää tuulilasin huoltamista liian pitkään. Suomen teillä liikkuvista autoista lähes joka toisessa tuulilasi on toimenpiteitä vaativassa kunnossa. Yleisimpiä vauriota ovat kiveniskut ja halkeamat.

Jos osumajälki jää pieneksi, se ei vaadi välitöntä korjausta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli lasissa on iso halkeama, kiveniskemiä on kolme tai enemmän tai iskukohta on alle viiden sentin päässä tuulilasin reunasta, on lasi vaihdettava. Jos vaurio on kuljettajan näköalueella, korjaus ei riitä, vaan koko tuulilasi on vaihdettava.

Tuulilasin korjaus ja vaihto ovat nopeita toimenpiteitä. On siis turha jäädä kärvistelemään huonon näkyvyyden kanssa.

Ensiapua tuulilasivaurioihin:

  • Pieni kiveniskemä kannattaa suojata heti vaikka teipillä. Silloin halkeamaan ei pääse likaa.
  • Sulje tuulilasiin kohdistuva puhallin, sillä lämpötilan vaihtelu nopeuttaa särön etenemistä lasin pinnassa.
  • Varaa aika tuulilasin korjaukseen. Tuulilasin korjaus ja vaihto ovat molemmat nopeita toimenpiteitä.
  • Turvaväli liikenteessä suojaa myös tuulilasia.

Huolla myös pyyhkijöiden sulat

Tuulilasin ohella pyyhkijöiden sulkien kunto on autoilussa turvallisuustekijä. Etenkin talvella pyyhkijät ovat koetuksella pakkasen ja tiesuolan kulutuksessa, mutta yhtä lailla pyyhkijät tarvitsevat huoltoa myös kesäliikenteessä.

Käytä reilusti lasinpesunestettä tuulilasin puhdistuksessa. Liika kuivuus ja kitka kuluttaa turhaan pyyhkijöiden sulkia, eikä puhdista lasia kunnolla.

Puhdista sulat säännöllisesti pyyhkimällä ne lasinpesunesteessä kostutetulla rätillä. Mikäli tuulilasiin jää raitoja tai likakalvo, on aika vaihtaa pyyhkijän sulat.