Nuorten liikennekäyttäytymisessä on edelleen paljon parannettavaa. Asiat eivät ole juurikaan muuttuneet parissa kymmenessä vuodessa. Vakavat liikenneonnettomuudet syntyvät joko humalan tai liiallisen riskinoton seurauksena.

– Nuoret eivät tiedosta riskejä ja sitä, että elämä voi loppua kerralla, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

15-24 –vuotiaiden liikenneonnettomuudet ovat lähes poikkeuksetta kohtaamis- ja suistumisonnettomuuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että liikenteessä ajetaan liian kovalla tilannenopeudella ja muun liikenteen havainnointi on puutteellista. Lisäksi onnettomuuksien syntyyn vaikuttavat asenteet.

Pelti rytisee kauniilla ilmalla

Äkkiä voisi kuvitella, että nuorille kuskeille sattuu onnettomuuksia silloin kun keli on heikko tai talven liukkaat yllättävät kuljettajan. Asia on kuitenkin juuri päinvastoin.

– Onnettomuudet syntyvät pääosin kesällä kun keli on täydellinen ja aurinko paistaa. Ajellaan autolla ja otetaan riskiä. Usein kuviossa on päihteet mukana, listaa Savolainen

Päihteet eivät onneksi ole mukana kaikissa tapauksissa kuskilla, vaan matkustajilla. Toki ne aiheuttavat ongelmia myös välillisesti. Rohkaisua nauttineet kyytiläiset painostavat kuskia ottamaan suurempia riskejä ja kasvojen menettämisen pelko ajaa nuorta näyttämään kaikkivoipaisuuttaan.

Tarina on tuttu monesta muustakin tilanteesta, mutta liikenteessä tällainen on erityisen vaarallista. Liikenteessä kun vaarassa ovat kuljettajan ja kyytiläisten lisäksi myös muut tienkäyttäjät.

Oma lukunsa onnettomuustilastoissa ovat mopoilijat. Pienellä kaksipyöräisellä sattuu ja tapahtuu. Viime vuonna mopoilla sattui 282 henkilövahinkoa. Tosin mopoista puhuttaessa täytyy muistaa, että mopolla henkilövahinko syntyy autoa helpommin, sillä maahan kolahtanut kyynärpää on yhtä kuin henkilövahinko.

Tylsä, tylsempi, liikennekasvatus?

​Mikä olisi ratkaisu synkkiin liikenneonnettomuustilastoihin? Vastaus on varsin yksinkertainen: liikennekasvatus.

– Elinikäinen kasvatus on erittäin tärkeää. Sen pitäisi alkaa päiväkodista ja jatkua koko elämänkaaren. Jos liikennekasvatusta aletaan antamaan 18-vuotiaana, niin asenteita on vaikeampaa lähteä muuttamaan, kertoo Liikenneturvan Erkka Savolainen.

Liikennekasvatus on tylsä sana, mutta sen merkitys onnettomuuksien ehkäisyn kannalta välttämätöntä. Liikennekasvatus ei kuitenkaan ole paasaamista, vaan käytännön oppia liikenteestä. Sitä voi harjoittaa jokainen lastensa kanssa puhumalla liikenteestä ja kertomalla pelisäännöistä ja turvallisesta liikkumisesta.

Päiväkodeissa ja kouluissa liikennekasvatus on kiinteä osa uutta opetussuunnitelmaa. Se ei kata pelkkää autoilua, vaan kaikki liikkumisen muotoja laajemmin. Yhtenä tärkeänä osana on juuri asennekasvatus, joka tulisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kodin merkitys on kokonaisuuden kannalta merkittävä.

Turvavyö? Ei jaksa...

Yksi asennekasvatuksessa esille tulevista teemoista on turvavyön käyttäminen. Erityisesti nuoret kuljettavat kokevat olevansa teknisesti taitavia kuljettajia, mitä osa onkin. Usein kuljettajat eivät osaa ottaa huomioon sitä, että muutkin tekevät liikenteessä virheitä.

– Mikä siinä on niin vaikea heittää turvavyötä kiinni, pohtii Savolainen

Nuorten liikennekäyttäytymisessä on nähtävissä onneksi myös positiivistakin kehitystä. 15-24 –vuotiaissa loukkaantumiset ovat olleet koko ajan laskussa. Lisäksi osalla nuorista kuljettajista on varsin järkevä suhtautuminen liikenteeseen. Mutta tilastojen valossa kaikkein vakavimmat onnettomuudet vievät huomion positiivisilta asioilta.

Ongelmallinen suhtautuminen alkoholiin näkyy monien muiden asioiden suhteen myös liikenteessä. Kännissä rattiin lähteminen ei osalle nuorista tunnu olevan kovinkaan suuri asia. Juuri siksi Liikenneturva on lanseerannut kampanjan #rohkee.

– Kampanjalla ei yritetä vaikuttaa rattijuoppoon, vaan porukkaan siinä ympärillä. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 86% nuorista tietää tunnisteen #rohkee, iloitsee Liikenneturvan Erkka Savolainen.

OP on mukana Vuosisadan liikenneteko -kampanjassa, jonka tarkoituksena on muuttaa kuljettajien asennetta liikenteessä. OPn #OPliikenneteko VR-kiertueella pääset kokemaan liikenteen lapsen silmin.

Muuta evästeasetuksiasi