Varsinkin lyhytkestoiset tietyömaat ovat vaaran paikka: suunnittele reittisi etukäteen ja hiljennä vauhtia
Lisää aiheesta
Vuosittain tietyöalueilla sattuu keskimäärin kolme kuolemantapausta. Ne voitaisiin estää paremmalla ennakoinnilla, arvioi liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.
Vuonna 2017 neljä henkilöä kuoli ja 155 henkilöä loukkaantui tietyöalueilla. Erityisen tapaturma-alttiita onnettomuuksille ovat henkilöautojen kuljettajat ja matkustajat. Henkilövahingoista noin 60 prosenttia tapahtuu heille.
Usein onnettomuuksien syynä on liian kova vauhti.
– Tietyömaiden kohdalla ajetaan usein ylinopeutta ja koska ajorata on tietyöstä johtuen kaventunut ja mutkitteleva, niin tieltä suistumiset tai työkoneisiin törmäämiset ovat onnettomuuksista yleisimpiä, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang.
– Myös peräänajot ovat melko yleisiä. Ne eivät kuitenkaan ole onneksi yleensä kuolemaan johtavia onnettomuuksia.
Onnettomuudet painottuvat kesäaikaan, joka on tietyömaiden sesonkiaika. Eniten henkilövahinkoja sattuu iltapäivisin kahden ja kuuden välillä.
Vuosittain keskimäärin kolme ihmistä kuolee tietyömailla tapahtuneissa onnettomuuksissa.
– Se on aivan liikaa. Pääsääntöisesti kuljettajilla on liikaa vauhtia, mutta on myös sellaisia tapauksia, että työmaakone on ajanut työntekijän tai liikenteenohjaajan päälle.
Pienet tietyömaat usein isoja vaarallisempia
Erityisesti lyhytkestoiset tietyömaat saattavat olla vaaran paikka.
– Enemmän niitä onnettomuuksia tapahtuu lyhytkestoisilla työmailla, joissa voi olla liikennemerkeissä ja muissa liikennejärjestelyissä puutteita. Työmaa saatetaan jättää viikonlopuksi kesken, eivätkä autoilijat noteeraa hiljaiselta vaikuttavaa työmaata.
Näiden lyhyiden, joidenkin kuukausien tai viikkojen mittaisten työmaiden lisäksi on olemassa suuria, pitkäkestoisia työmaita sekä nopeasti eteneviä työmaita.
Esimerkiksi asfalttityömaat voivat viedä parisen viikkoa. Kerrostalojen rakennustyömaiden yhteydessä olevat tietyömaat saattavat olla puolestaan kuukausien mittaisia projekteja. Nopeita työmaita ovat Klangin mukaan esimerkiksi teidenvarsien kasvillisuuden niitto.
Tampereen raitiotyömaa on puolestaan pitkäkestoinen työmaa, jonka liikennejärjestelyt muuttuvat työvaiheiden edetessä ja työmaa kestää useita vuosia.
Klangin mukaan yleensä suurilla tietyömailla sekä työmaan läpi kulkevan liikenteen että työntekijöiden turvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota ja liikennejärjestelyt ovat selkeät ja pakottavat turvalliseen ajonopeuteen.
– Niillä käytetään esimerkiksi hidasteita, väliaikaisia kaidejärjestelyitä ja mahdollisesti myös rengas- ja hiekkakasoja. Jos tietyömaalle ajetaankin vähän kovempaa nopeutta ja ajetaan suoraan liikennejärjestelyistä läpi, auto törmää pehmeästi rengaskasoihin, eikä se pääse törmäämään työkoneisiin tai työmaan työntekijöihin.
Vaikka työmaa saattaisi vaikuttaa hiljaiselta, on Klangin mukaan tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia.
– Tien tai kadun luiskissa voi olla monttuja, kaapelikaivantoja tai tällaisia riskejä, minkä takia nopeutta ei voida nostaa sataseen.
Turvallisesti tieliikenteessä
Klang myös muistuttaa, etteivät tietyömaat ole autoilijoiden kiusaksi.
– Sitten kun ne valmistuvat, on sujuvammat, turvallisemmat ja paremmat reitit ja mukavampi liikkua.
Tiellä liikkujien kannattaakin muistaa seuraavat seikat matkaan lähtiessään ja tietyömaita ohittaessaan.
1. Suunnittele matka etukäteen
Jo ennen matkaan lähtöä voi perehtyä siihen, osuuko omalle ajoreitille tietyömaita. Näin niihin voi varautua jo ennalta. Tilanteeseen voi tutustua esimerkiksi Liikennetilanne-sivustolta, jossa kerrotaan tien päällä vastaan tulevista tietyömaista. Klang muistuttaa, että esimerkiksi Google Maps ilmoittaa myös ruuhkaisista tieosuuksista.
Varsinkin talvella liikkuessa kannattaa suosia päätieverkkoa eli isompia teitä.
– Ne eivät ole poikkeustilanteille, kuten koville lumisateille, niin alttiita, koska niillä on korkeampi hoitotaso ja useasti siellä on useampi kaista yhteen suuntaan. Jos tulee kolari tai muu liikennekatkos, liikennettä pystytään ohjaamaan paikan ohi. Pienillä teillä liikenne voi olla kokonaan poikki. Jopa useita tunteja.
2. Älä kiirehdi
Nopeusrajoitukset parantavat kaikkien turvallisuutta. Niitä on syytä noudattaa.
– Jätä kiire pois ja noudata liikennemerkeissä mainittuja nopeusrajoituksia tietyömaiden kohdalla – ja muutenkin.
3. Ennakoi ja jätä turvaväli
Tietyömaita lähestyessä kannattaa aina ennakoida ja jättää turvaväli edellä ajaviin.
– Siellä voi tulla pysäytyksiä tai muita poikkeavia tilanteita. Edellä ajava auto saattaa esimerkiksi harhautua ajolinjoissaan.
4. Edistä työpaikan turvallisuutta
Tiellä liikkujat huristavat tietyömaiden ohi, mutta hyvä on muistaa, että se on tietöiden tekijöiden työpaikka.
– Tietyömailla on ihmisiä töissä. Se on heidän työpaikkansa ja heille se on työturvallisuuskysymyskin, Klang sanoo.