Veneen nosto edessä? 10 kohdan muistilista veneen syyshuoltoon
Veneilykausi on ohi ja on aika huoltaa vene talviteloille. Kokosimme muistilistan veneen syyshuoltoon.
Suomen Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg arvioi, että veneiden syyshuollossa yleisimmät puutteet liittyvät puhtauteen, öljynvaihtoihin ja polttoainetankin täyttöön.
– Puhtaus on tärkeää. Vene kannattaa pestä huolellisesti sisältä ja ulkoa, ettei pintoihin jää muhimaan mitään, mikä voi synnyttää hometta. Veneilykauden päätteeksi öljyt on hyvä vaihtaa, jotta saadaan talveksi paras suoja. Polttoainetankin täyttäminen mahdollisimman täyteen ehkäisee talven aikana kondenssiveden muodostumista, mikä voi aiheuttaa moottorin käyntihäiriöitä, Stenberg sanoo.
Työturvallisuuteen erityistä huomiota
Lisäksi Stenberg haluaa korostaa työturvallisuuden merkitystä.
– On tärkeää huolehtia sekä omasta että avustajien työturvallisuudesta. Kannelta putoamiset ja nostoissa tapahtuvat onnettomuudet ovat yllättävän yleisiä veneiden syyshuoltojen aikana, Stenberg sanoo.
– Syyshuollolle kannattaa varata ajoissa kalenterista valmiiksi pari viikonloppua, jolloin huollon pääsee tekemään suotuisissa olosuhteissa eivätkä työt jää viime tinkaan, Stenberg sanoo.
Onhan mukavampaa ahkeroida veneen huoltotöiden kanssa aurinkoisessa syysruskassa kuin salamoida ärräpäitä sateisen marraskuun pimenevinä iltoina. Syyshuolto kannattaa tehdä huolella. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.
– Kun seuraavat toimenpiteet on suoritettu laadukkaasti, on tulevan veneilykauden startti mutkattomampaa ja vene toimintavarmempi, Stenberg sanoo.
Suomen Meripelastusseuran ohjelista veneen talviteloille laittamista varten
Tee nämä 10 huoltotoimenpidettä, jotta veneesi on iskukunnossa seuraavaa sesonkia varten:
1. Valmistele vene telakointiin vedessä
Tee vedessä suoritettavat huoltotoimenpiteet hyvissä ajoin ennen veneen nostoaikaa, jotta itse nostotapahtuma etenee sutjakkaasti. Veneen ja järjestelmien tyhjennys sekä moottorin joidenkin huoltotoimenpiteiden tekeminen käy helpoiten, kun vene on vielä laiturissa. Suurikokoisten patjapalojen, painavien purjeiden tai varusteiden siirtäminen pois on laiturissa helpompaa kuin pukin päällä olevasta veneestä telakka-alueella.
2. Tyhjennä vesi- ja septijärjestelmät sekä tavarat veneestä
Pakkasvaurioiden ehkäisemiseksi on tärkeää tyhjentää veneen makeavesijärjestelmä huolellisesti ja tarkistaa, ettei vesitankkeihin, lämminvesivaraajaan, letkuihin tai pumppuihin jää talveksi vettä. Mikäli veneessäsi on tyhjennystulppa, niin avaa se talven ajaksi. Laita tyhjennystulppa sellaiseen paikkaan, josta löydät sen varmasti keväällä. Kun kiinnität tyhjennystulpan esimerkiksi veneen avaimiin nippusiteellä, löydät sen varmasti kevään koittaessa.
Tyhjennä vene ylimääräisistä tavaroista. Puhdista vene huolellisesti sisältä ja ulkoa. Kosteus tekee helposti tuhoja sisätiloissa ja voi synnyttää hometta. Poista lika- ja rasvatahrat. Pese ja kuivaa myös veneen pilssi. Irrota kuomut ja puomipeitteet ja vie ne varastoon talveksi.
3. Vaihda öljyt ja suodattimet sekä tarkasta moottorin kunto
Moottoriöljy on tärkeä vaihtaa kesäkauden päätteeksi. Näin saadaan talveksi paras suoja polttoaineen ”palotapahtumassa” muodostuneita happoja vastaan. Käytä moottoria vaihdon jälkeen, jotta tuore öljykerros pääsee kiertämään moottorissa. Öljy on parasta vaihtaa veneen ollessa vedessä, jotta moottori saadaan ajettua lämpimäksi ja näin ollen vanhan, juoksevan öljyn poistaminen moottorista on helpompaa. Vaihda öljynvaihdon yhteydessä aina öljynsuodatin uuteen. Moottorin kunnon voit testata moottoriöljyanalyysilla. Merkitse kaikki tekemäsi huoltotoimenpiteet veneen huoltokirjaan. Näin veneen huoltohistoria pysyy kunnossa ja syksyllä tekemäsi huoltotoimenpiteet ovat helposti tarkastettavissa huoltokirjasta keväällä. Jos sinulla ei vielä ole veneen huoltokirjaa käytössä, aloita nyt. Huoltokirja maksaa itsensä takaisin viimeistään siinä vaiheessa, kun olet venettä myymässä.
4. Tankkaa tankki mahdollisimman täyteen
Ennen veneen nostoa muista tankata polttoainetankki mahdollisimman täyteen. Näin varmistut, ettei polttoainetankkiin muodostu talven aikana kondenssivettä, joka voi aiheuttaa moottorin käyntihäiriöitä. Lisää tankkauksen yhteydessä tankkiin polttoaineen säilöntäainetta, joka lisää polttoaineen varastointikestävyyttä. Vaihda polttoainesuodatin uuteen ja tyhjennä vedenerotin, mikäli se järjestelmässäsi on.
5. Muista työturvallisuus veneen nostovaiheessa
Veneen nostovaiheessa on tärkeää pitää huolta sekä omasta että avustajien turvallisuudesta. Tarkista myös, että veneen nostossa käytettävä traileri on toimintakunnossa. Trimmaa veneen moottori nostohetkeä varten yläasentoon, jotta evä ei pääse osumaan nostoluiskaan. Kun venettä nostetaan nostoluiskalta, vinssi voi pettää. Venettä ei siksi kannata jättää pelkän vinssin varaan, vaan kiinnitys kannattaa varmistaa keulasta esimerkiksi kuormaliinalla. Trailerilla vedettäessä vene tulee kiinnittää vähintään kolmella sidontaliinalla.
Huolehdi, että telakointipukki on tasapainossa ja oikeassa asennossa ennen veneen nostoa, sillä veneen ollessa pukilla säätöjä on vaikeampi tehdä. Tarkista, että alusta on tukeva ja että pukki on asemoitu siten, että vene asettuu pukille perä hivenen keulaa alemmaksi. Näin varmistetaan se, että pressun alle tuiskuava lumi valuu sulaessaan vuotoaukoista pois.
6. Pese veneen pohja ja kansi
Veneen pohja kannattaa pestä heti noston jälkeen, sillä levä ja merirokko irtoavat helpoiten märkänä. Vesirajan keltaisen, pinttyneen raidan saa puhdistettua parhaiten oksaalihappoliuoksella, jota voit hankkia venetarvikeliikkeistä tai apteekeista. Pese veneen kansi ja poista puiden lehdet sekä muut irtoroskat.
7. Suojaa jäähdytys- ja sähköjärjestelmät
Jos veneesi nostetaan merivedestä ja siinä on merivesijäähdytteinen jäähdytysjärjestelmä, tulee moottorin merivesijärjestelmä huuhdella makealla vedellä ennen pakkasnesteiden ajoa moottoriin. Näin estetään suolavesikertymien jääminen moottorin putkistoihin. Kun ajat pakkasnesteet moottoriin, huolehdi siitä, että glykolit eivät päädy maahan. Ne voidaan kerätä talteen esim. pakoputken päähän kiinnitetyllä ämpärillä. Kun olet ajanut pakkasnesteet moottoriin, poista vesipumpun siipipyörä ja säilö se glykolilla täytettyyn purkkiin talveksi. Suojaa sähköliitokset ja -komponentit suoja-aineella sekä voitele akun navat akkunaparasvalla.
8. Suojaa vene varkailta
Kalliit varusteet houkuttavat varkaita. Vie veneessäsi olevat arvokkaat varusteet parempaan suojaan. Arvokas karttaplotteri tai potkuri ovat varkaita kiinnostavia kohteita, joten ennaltaehkäise varkaus ja vie varuste parempaan talteen. Mikäli säilytät telakointipaikalla tikkaita, lukitse ne niin, ettei varas pääse hyödyntämään niitä.
Perämoottorille kannattaa hankkia pulttilukko. Muutaman kympin sijoitus tekee perämoottorin varastamisesta huomattavasti vaikeampaa. Jos pulttilukolla veneeseen kiinnitetty perämoottori varastetaan, ei korvauksesta vähennetä omavastuuta.
9. Varmista ilmanvaihto - avaa luukut
Tarkista lopuksi, että veneen sisällä on kaikki luukut auki ja ilma pääsee kiertämään tilassa mahdollisimman hyvin. Sisälle kannattaa laittaa muutama kosteudenkerääjä talveksi. Mikäli aikaa riittää, voit pyyhkiä veneen pinnat etikkaliuoksella. Näin sisäilma pysyy raikkaampana ja estää happamuutensa ansiosta homekasvuston syntyä. Veneen sisäilma pysyy raikkaampana, kun laitat laakeaan alustaan etikkaa talven ajaksi hajuja syömään.
10. Peittele vene lopuksi pressun alle
Varmista, että veneen päälle asetettava pressu ja pressuteline ovat tarpeeksi vahvat, jotta ne kestävät myrskyn ja lumen kuorman. Aseta pressu veneen päälle siten, että pressukatokseen tulee mahdollisimman jyrkkä harja. Näin lumi ei kerry kinoksiksi pressun päälle.
Tarkasta, että pressukatos on asennettu ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään pressun alla ja ettei pressu hankaa veneen kylkiä naarmuille. Lepuuttajien sijoittaminen veneen kylkien ja pressun väliin auttaa asiassa. Talven aikana veneelle on hyvä tehdä säännöllisesti tarkastuskäyntejä. Veneen akkua on myös hyvä ladata pari kertaa talvikauden aikana.
Kattava vakuutus myös talven ajaksi
Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen muistuttaa myös, että talvisäilytyksen aikana on hyvä huolehtia, että veneeseen ei jää arvokasta irtaimistoa. Mikäli irtainta säilytetään veneessä, tulee niiden säilytyspaikkojen olla lukittuina. Venevakuutuksen ehdoissa on myös mainittu enimmäiskorvausmäärät erilaiselle veneessä säilytettäville esineille, jonka vuoksi etenkin arvokkaimpien esineiden säilytystä muualla kannattaa harkita.
Talven aikana veneen kuntoa tulee myös säännöllisesti seurata, varsinkin mikäli lunta sataa runsaasti. Veneen säilytyssuojan tai pressun päälle satanut lumi tulee vahinkojen välttämiseksi säännöllisesti poistaa. Vakuutuksessa on rajoitusehdolla veden, jään ja lumen aiheuttamat vahingot rajattu korvauspiirin ulkopuolelle.
Myös talvitelakointikauden aikana on hyvä pitää kaskovakuutus voimassa. Telakallakin veneelle voi sattua vahinkoja, jotka jäisivät korvauspiirin ulkopuolelle suppeammalla osakasko-turvalla. Pohjola Vakuutuksen veneen kaskovakuutuksen vuodenaikahinnoittelun myötä vakuutusturvan pienentäminen talveksi ei tuo säästöjä.
Juttu on julkaistu 17.10.2019 ja sitä on päivitetty 19.9.2023.
Lue myös: