Yllättävä tilanne ratissa? Toimi näin
Lisää aiheesta
Kuulet hälytysajoneuvon äänen, erikoiskuljetus tulee vastaan tai peura osuu puskuriin. Tiedätkö, miten toimia? Asiantuntija kertoo ratkaisut.
Mitä tehdä, jos punainen varoitusvalo palaa tai rengas puhkeaa, tai jotain vieläkin kuumottavampaa sattuu, kun olet ratin takana? Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa ohjeet erilaisiin yllättäviin tilanteisiin, joihin autoillessa voi törmätä.
Hälytysajoneuvo lähestyy
Älä panikoi äläkä jarruta tai pysäköi äkillisesti. Havainnoi ympäristöä ikkunoista ja peileistä eteen, taakse ja sivuille.
Viesti vilkulla ja sijoittumisella, minne aiot väistää. Huomioi muiden tienkäyttäjien toiminta: parasta olisi, jos kaikki autot väistäisivät samalle puolelle.
Ole varovainen risteyksissä, sillä hälytysajoneuvo voi ajaa niissä esimerkiksi päin punaisia. Liikennevaloissa voi tarvittaessa antaa tietä hälytysajoneuvolle ajamalla varovasti päin punaisia, kunhan se ei vaaranna liikennettä.
Vilkkaalla moottoritiellä kannattaa rakentaa pelastustie, jolloin vasenta kaistaa ajaneet siirtyvät äärivasemmalle ja oikeaa kaistaa ajaneet äärioikealle.
Peura tulee puskuriin
Olit sitten osallinen tai sivullinen, varoita muita liikenteessä olevia kytkemällä hätävilkut ja seisontavalot päälle. Pystytä varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja pue itsellesi sekä matkustajille heijastinliivit.
Soita hätänumeroon 112 tai käytä 112-sovellusta ja kuuntele toimintaohjeet. Tarkan paikkakuvauksen saa annettua esimerkiksi navigaattorin tai 112-sovelluksen avulla.
Huolehdi loukkaantuneista ja käytä ensiaputaitoja kykyjesi mukaan. Jos loukkaantuneita eläimiä on paennut metsään, merkitse onnettomuuspaikka riistaonnettomuus-merkillä. Sellaisen voi tulostaa täältä.
Älä liiku turhaan onnettomuuspaikalla. Haavoittunut eläin voi olla arvaamaton, ja tallustelu sotkee jäljet ja vaikeuttaa eläimen jäljittämistä.
Erikoiskuljetus tiellä
Erikoiskuljetuksen edellä kulkee aina varoitusauto. Jos näet sellaisen, vähennä rauhallisesti nopeutta ja aja varovaisesti.
Varoitusauton kuljettaja saattaa antaa merkkejä ja ohjeita auton ikkunasta tai jalkautumalla ulos. Noudata hänen ohjeitaan.
Leveät erikoiskuljetukset pyrkivät etsimään 10–15 minuutin välein paikan, jossa ne päästävät takaa tulevat ohi.
Jos lähestyt takaapäin erikoiskuljetusta kaksisuuntaisella tiellä, älä ohita sitä. Jos jäät liikennetilanteen pakottamana esimerkiksi takana ajavan varoitusauton ja erikoiskuljetuksen väliin, kuljetus hankaloituu ja turvallisuusriskit kasvavat.
Jätä mieluummin reilun kokoinen turvaväli ja ajele autojen perässä. Leveät erikoiskuljetukset pyrkivät etsimään 10–15 minuutin välein paikan, jossa ne päästävät takaa tulevat ohi.
Punainen merkkivalo autossa
Punainen valo on auton merkkivaloista vakavin. Jos sellainen palaa, älä lähde liikkeelle. Jos olet jo liikkeellä, etsi turvallinen pysähdyspaikka. Selvitä auton ohjekirjasta, mistä on kysymys, ja toimi ohjeiden mukaan.
Syitä punaiselle merkkivalolle voi olla useita. Vakavassa tapauksessa esimerkiksi moottoriöljyä voi olla liian vähän. Toisaalta se voi merkitä myös sitä, että seisontajarru voi olla päällä, ja ongelmasta selviää vapauttamalla jarrun.
Keltaoranssi merkkivalo palaa
Jos et tunnista auton keltaoranssin merkkivalon syytä, pysähdy turvalliseen paikkaan ja selvitä ohjekirjasta, mistä on kysymys.
Keltainen valo voi varoittaa esimerkiksi alhaisista rengaspaineista. Jos näin on, aja huoltoasemalle ja lisää ilmaa renkaaseen tai renkaisiin. Jos et osaa tehdä sitä, kysy apua aseman henkilökunnalta.
Nykyään autoissa on monitoiminäyttöjä, joihin voi syttyä erilaisia opastavia symboleita tai teksti-ilmoituksia. Huomioi ne ja toimi ohjeistuksen tai auton ohjekirjan mukaan.
Rengas puhkeaa
Jos auto käyttäytyy omituisesti ja esimerkiksi puoltaa runsaasti, rengas voi olla rikki. Hidasta rauhallisesti ja pysäköi turvalliseen paikkaan. Puhjenneella renkaalla ei saa ajaa.
Kytke seisontavalot ja hätävilkut päälle ja pukeudu mahdollisten muiden matkustajien kanssa heijastinliiveihin. Kaiva esiin varoituskolmio, kokoa se auton vieressä ja vie se tulosuuntaan riittävän etäälle autosta. Mene sen jälkeen takaisin auton luo ja soita tie- tai hinauspalveluun.
Jos autossa on tunkki ja vararengas tai paikkaussetti ja osaat käyttää niitä sekä muita tarvittavia työkaluja turvallisesti, voit toki vaihtaa tai paikata renkaan itse, kunhan auto on turvallisessa paikassa.