Jokainen aamu Pollessa alkaa hitaasti. Ensin köllötellään hetki sängyssä untuvapeiton alla. Sitten avataan pienet kattoikkunat, jatketaan makoilua ja kuunnellaan lintujen aamukonserttia. Jossain vaiheessa kömmitään ulos, käydään uinnilla ja keitetään retkikeittimellä kaffet.

– Parasta on se, ettei ole kiire minnekään. On vain luonto, rauha ja vapaus, Heidi Paton, 31, sanoo.

Polle on vuosimallin 1994 Ford Transit -pakettiautoon rakennettu matkailuajoneuvo. Heidi omistaa Pollen miehensä Scott Paton, 32, kanssa.

– Nimi tulee siitä, että Polle palveli aikoinaan poliisiautona. En ole saanut roistomaisia fiiliksiä, vaikka nukumme poliisiauton takakontissa.

Pakettiautolla reissaaminen on kuulunut Heidin unelmiin pitkään.

Vuonna 2016 hän lähti reppureissulle yksin ilman menolippua. Suunnitelmiin kuului matkata ensin Aasiassa ja lentää sen jälkeen Australiaan toteuttamaan haaveensa pakettiautosta. Viidentenä reissupäivänä hän tapasi kuitenkin kanadalaisen miehen ja rakastui.

– Halusin kuitenkin jatkaa matkaani yksin. Eritoten pakureissu oli sellainen, jonka olin päättänyt tehdä itsekseni.

Scott oli kuitenkin sinnikäs, ja lopulta Heidi suostui ottamaan miehen mukaan seikkailuun.

– Sanoin, että kokeillaan ensin kolme kuukautta. Lopulta olin erittäin onnellinen, että minulla oli reissukaveri jakamassa pitkiä ajomatkoja.

Korona sai tarttumaan tuumasta toimeen

Heidi palasi Suomeen jouluna 2017 ja Scott tuli perässä muutamaa viikkoa myöhemmin. Pariskunta asettui asumaan Helsinkiin ja meni myöhemmin naimisiin.

Elämä asettui aloilleen, mutta ajatus omasta reissupakusta jäi kytemään. Ehti kuitenkin kulua muutamia vuosia ennen kuin pari tarttui tuumasta toimeen.

– Se oli lopulta korona, joka sysäsi suunnitelmia eteenpäin.

Heidi aloitti sopivan auton etsimisen huhtikuussa 2020. Potentiaalinen menopeli löytyi raivokkaan googlettelun ja nettiautokauppojen selaamisen tuloksena Porvoosta.

25-vuotias menopeli oli toiminut ammattikoulun autopuolen testiautona, joten sitä oli huollettu huolellisesti. Lisäksi auto oli juuri katsastettu.

– Näimme autossa heti potentiaalia. Tykkäsimme erityisesti isoista ikkunoista, jotka tekivät takatilasta avaran. 2 000 euron hintapyyntö vaikutti kohtuulliselta, Heidi sanoo.

– Aloitin etsimisen lauantaina ja maanantaina olin jo autonomistaja. Olen nopean toiminnan nainen!

Tärkeintä on mukava sänky

Muokkaustyöt aloitettiin heti.

Heidi ajoi auton vanhempiensa luokse Poriin. Heidin käsistään kätevä isä oli projektissa suuressa roolissa. Ensimmäinen tehtävä oli irrottaa takaosan penkkirivit.

– Ne olivat niin jämäkästi kiinni, että siihen hommaan tarvittiin jo kunnon työkaluja. Auton lattia oli onneksi jo valmiiksi tasainen, joten sitä ei tarvinnut rakentaa erikseen.

Seuraavaksi autoon lisättiin 140-senttinen, levitettävä laverisänky. Se pultattiin kiinni lattiaan.

– Tärkeintä meille oli se, että sänky on mukava ja tilava. Siksi panostimme hyviin patjoihin ja lämpimiin täkkeihin.

Kun sänky ei ole levitettynä, se toimii sohvana. Autossa ei mahdu seisomaan, mutta siellä voi hengailla istuen. Sängyn yhteyteen kiinnitettiin pieni hyllykkö, joka toimii myös pöytänä. Säilytystiloja saatiin rakentamalla sängyn alle muutamia vanerilaatikoita.

– Lähes kaikki materiaali hankittiin kierrätettynä Facebook-kirppareilta. Projektiin paloi rahaa vain muutamia satasia.

Vessaa Pollessa ei ole, joten leiripaikalta täytyy sellainen löytyä.

Sen sijaan kaikki nukkumiseen ja ruuanlaittoon tarvittava kulkee kätevästi mukana. Jääkaapin virkaa toimittaa kylmälaukku ja kokkaaminen onnistuu kätevästi retkikeittimen tapaisella kaasuliedellä. Mukana ovat myös perusruuanlaittovälineet, muoviastiat ja vesikanisteri.

– Retkipöytä ja -tuolit levitetään ulos, kun sää sallii. Niiden ääressä syödään ja paistatellaan päivää.

Hidasta matkantekoa

Polle pääsi kiertämään Suomea viime kesänä useaan otteeseen.

Pisin reissu kesti kymmenen päivää ja suuntautui Itä-Suomeen. Lisäksi pariskunta teki pienempi muutaman yön matkoja muun muassa Porvooseen ja Hankoon.

– Kymmenen päivän reissulla kilometrejä kertyi yli 2 000. Se meni vähän suorittamiseksi, kun oli niin kova into nähdä uusia paikkoja.

Heidin mukaan tulevan kesän reissuilla teemana on ”less is more”, eli vähemmän on enemmän. Tarkoitus on nauttia hitaasta matkanteosta.

Myös viime kesän reissuilta jäi käteen ihania muistoja, vaikka pieni hoppu päällä olikin.

– Esimerkiksi Puumalassa Pistohiekan leirintäalueella auton sai parkkeerattua aivan rannan tuntumaan. Siellä oli uskomattoman kaunista.

Kunnioittavasta iästään huolimatta Polle oli koko kesän ajan luotettava matkakumppani.

Ongelmia ilmeni vasta syyskuussa, kun Heidi oli ajamassa autoa talviteloille vanhempiensa luokse Poriin. Auto hyytyi matkalle, mutta onneksi Heidin isä ehti rientää apuun.

– Polle hinattiin korjaamolle ja kävi ilmi, että kyse ei ollut isosta rempasta. Selvisimme säikähdyksellä!

Nyt Polle on otettu talviteloilta ja ajettu takaisin Helsinkiin. Pariskunta suunnittelee innoissaan tulevia seikkailuita.

– Se on se ääretön vapaus, mikä huumaa ja vie mennessään!

Miten vakuuttaa tuunattu pakettiauto?

Kun tuunattu pakettiauto on merkitty rekisteriin matkailuautona, se myös vakuutetaan sen jälkeen matkailuautona. Matkailuauton lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi tarpeen on kaskovakuutus, joka korvaa esimerkiksi törmäysten tai kiveniskemien matkailuautolle aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi kannattaa ottaa myös kotivakuutus‍, josta korvataan matkailuajoneuvoihin tuoduille ruuanlaittovälineille tai irrallisille sähkölaitteille sattuvia vahinkoja.

Lue myös:

Pakettiautolla Euroopassa – Aino ja Jerry hyppäsivät oravanpyörästä

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!