Mitä tehdä, jos kaikki kortit katoavat tai varastetaan matkalla?

Jos näin pääsee käymään, ensin kannattaa tietysti soittaa sulkupalveluun (OP Sulkupalvelu +358 100 0555) ja sulkea kortit. Seuraavaksi pitää alkaa miettiä, mistä saa rahaa selvitäkseen loppuloman kuluista. Jos reissun päällä ei ole kaveria, jolta lainata rahaa, on vaihtoehtoja muutama.

Selvitä ensin, millainen matkavakuutus sinulla on: kuuluuko siihen Hätäkäteinen-palvelu? Esimerkiksi OP-Visa Gold -kortin tai OP-Visa Platinum -kortin vuosimaksuun kuuluu matkavakuutus, ja siihen Hätäkäteinen -palvelu. Pulaan joutunut asiakas voi soittaa joko OP Korttiasiakaspalveluun (p. 0100 0500 / Valitse Kortit) tai Visan hätäpalvelunumeroon (p. 09 6964 696), jonka jälkeen hänelle voidaan toimittaa käteistä rahaa Visan toimesta maailmalle.

Hätäkäteistä voi nostaa kortin käytettävissä olevan luottorajan puitteissa ja nostettu summa lisätään seuraavaan luottokorttilaskuun.

Jos sinulla ei ole OP-Visa Gold- tai OP-Visa Platinum -korttia, voit pyytää Suomessa olevaa perheenjäsentäsi tai tuttavaasi siirtämään varoja ulkomaille esimerkiksi näiden yritysten kautta: Western Union, Forex, MoneyGram ja Tavex. Tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen (esimerkiksi passin) rahalähetyksen vastaanottamiseksi.

Jos tämäkään ei onnistu, käänny edustuston puoleen. Edustusto voi erityistilanteessa avustaa rahavarojen siirtämisessä tililtäsi ulkoministeriön tilille, ja sitä kautta sinulle.

Kuinka monta korttia matkalla kannattaa olla mukana? Millainen on hyvä ykköskortti ja millainen on hyvä varakortti?

Luottokortti on aina käteistä turvallisempi matkakumppani. Käteisen varastaminen on helpompaa kuin PIN-koodin, eikä käteistä pystytä useinkaan helposti jäljittämään.

Matkalle kannattaa siis aina ottaa mukaan vähintään kaksi korttia ja pyrkiä säilyttämään niitä erillään. Molempien korttien kannattaa olla luotto- eli credit-ominaisuudella varustettuja. Ykköskortiksi suosittelemme OP-Visa Gold- ja OP-Visa Platinum -kortteja niiden sisältävien matkustamista helpottavien lisäpalveluiden takia.

Toisen korteista kannattaa olla Visa ja toisen Mastercard, koska niiden käytettävyydessä on jonkin verran eroja maasta riippuen. OP-Mastercard sopii siis loistavasti Visan rinnalle yllättäviä tilanteita varten.

Miten kortteja kannattaa säilyttää matkan aikana?

Kortteja kannattaa säilyttää huolellisesti esimerkiksi erillisissä lompakoissa, jotta niiden katoaminen tai varastaminen samanaikaisesti on vaikeampaa. Jos mahdollista, varakorttia kannattaa säilyttää hotellihuoneen turvalokerossa. Ellei hotellihuoneessa ole sellaista, ei korttia tule jättää – edes kätkettynä – hotellihuoneeseen.

Mitä apua on matkatavaravakuutuksesta?

Eurooppalaisen jatkuvassa ja määräaikaisessa matkatavaravakuutuksessa maksuvälineet ja arvopaperit ovat matkatavaraa 100 euroon asti, kun vakuutettu kuljettaa niitä mukanaan, ja 500 euroon asti niiden ollessa lukitussa tallelokerossa. Edellytyksenä korvauksen maksamiselle on, että vahingosta on tehty rikosilmoitus poliisille heti vahingon satuttua.

Miten toimia, jos unohtaakin kortin PIN-koodin reissun aikana? Kortti ei katoa, mutta sitä ei pysty käyttämään.

Kortteja kannattaa aina olla matkassa kaksi, silloin toisen kortin PIN-koodin unohtaminen ei häiritse reissua. Hätäkäteinen -palvelu auttaa myös tällaisissa tilanteissa. Uuden PIN-koodin voi saada vain kotiin postitse.

Kannattaako reissulle varata käteistä tällaisia tilanteita varten?

Tämä riippuu vähän maasta, johon on lähdössä reissuun. Kortin käyttäminen on yleensä aina mahdollista, mutta pieni määrä paikallista valuuttaa voi helpottaa ostamista joissakin tapauksissa (torilta ostaminen, pienet liikeet jne.). Aina ensisijaisena maksuvälineenä kannattaa kokeilla korttia.

Matkalla kannattaa käteistä nostaa luottokortilla automaatista. Se on usein edullisempaa kuin valuutan vaihtaminen.

Asiantuntijoina toimivat Kati Rintala OP:lta ja Leena Ettilä Pohjola Vakuutuksesta. Lähteenä on käytetty myös Ulkoministeriön sivuja.