Mitä tehdä, jos kaikki kortit katoavat tai varastetaan matkalla? Älä hätäänny, vaan soita heti sulkupalveluun (OP Sulkupalvelu +358 100 0555). Palvelussa pääset sulkemaan kadonneet tai varatetut kortit. 

Seuraavaksi pitää miettiä, mistä saa rahaa selvitäkseen loppuloman kuluista. Jos reissun päällä ei ole kaveria, jolta lainata rahaa, on vaihtoehtoja muutama.

Miten selviän matkalla, jos korttini varastetaan?

Selvitä ensin, millainen matkavakuutus sinulla on. Kuuluuko siihen Hätäkäteinen-palvelu?

Esimerkiksi OP Gold -kortin tai OP Platinum -kortin vuosimaksuun kuuluu matkavakuutus, ja siihen Hätäkäteinen -palvelu. Pulaan joutunut asiakas voi soittaa OP Korttiasiakaspalveluun (p. 0100 0500 / Valitse Kortit), jonka jälkeen Visa toimittaa käteistä rahaa asiakkaalle.

Hätäkäteistä voi nostaa kortin käytettävissä olevan luottorajan verran ja nostettu summa lisätään seuraavaan luottokorttilaskuun.

Jos sinulla ei ole OP Gold- tai OP Platinum -korttia, voit pyytää Suomessa olevaa perheenjäsentäsi tai tuttavaasi siirtämään varoja ulkomaille esimerkiksi näiden yritysten kautta: Western Union, Forex, MoneyGram ja Tavex. Tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen (esimerkiksi passin) rahalähetyksen vastaanottamiseksi.

Jos tämäkään ei onnistu, käänny edustuston puoleen. Edustusto voi erityistilanteessa avustaa rahavarojen siirtämisessä tililtäsi ulkoministeriön tilille, ja sitä kautta sinulle.

Kuinka monta luottokorttia matkalla kannattaa olla mukana?

Luottokortti on aina käteistä turvallisempi matkakumppani. Käteisen varastaminen on helpompaa kuin PIN-koodin, eikä käteistä pystytä useinkaan helposti jäljittämään.

Matkalle kannattaa siis aina ottaa mukaan vähintään kaksi korttia ja pyrkiä säilyttämään niitä erillään. Molempien korttien kannattaa olla luotto- eli credit-ominaisuudella varustettuja. Ykköskortiksi suosittelemme OP Gold- ja OP Platinum -kortteja niiden sisältävien matkustamista helpottavien lisäpalveluiden takia.

Toisen korteista kannattaa olla Visa ja toisen Mastercard, koska niiden käytettävyydessä on jonkin verran eroja maasta riippuen. OP Duo sopii siis loistavasti Visan rinnalle yllättäviä tilanteita varten.

Miten kortteja kannattaa säilyttää matkan aikana?

Kortteja kannattaa säilyttää huolellisesti esimerkiksi erillisissä lompakoissa, jotta niiden katoaminen tai varastaminen samanaikaisesti on vaikeampaa. Jos mahdollista, varakorttia kannattaa säilyttää hotellihuoneen turvalokerossa. Ellei hotellihuoneessa ole sellaista, ei korttia tule jättää edes kätkettynä hotellihuoneeseen.

Mitä apua on matkatavaravakuutuksesta?

Eurooppalaisen jatkuvassa ja määräaikaisessa matkatavaravakuutuksessa maksuvälineet ja arvopaperit ovat matkatavaraa 100 euroon asti, kun vakuutettu kuljettaa niitä mukanaan, ja 500 euroon asti niiden ollessa lukitussa tallelokerossa. Edellytyksenä korvauksen maksamiselle on, että vahingosta on tehty rikosilmoitus poliisille heti vahingon satuttua.

Miten toimia, jos unohtaakin kortin PIN-koodin reissun aikana?

Kortteja kannattaa aina olla matkassa kaksi, silloin toisen kortin PIN-koodin unohtaminen ei häiritse reissua. Unohtuneen PIN-koodin tarkastat myös itse helposti missä vain kirjautumalla op.fi-palveluun ja valitsemalla Omat kortit, asetukset ja tiedot. Hätäkäteinen-palvelu auttaa myös tällaisissa tilanteissa.

Kannattaako reissulle varata käteistä?

Tämä riippuu vähän maasta, johon on lähdössä reissuun. Kortin käyttäminen on yleensä aina mahdollista, mutta pieni määrä paikallista valuuttaa voi helpottaa ostamista joissakin tapauksissa (esimerkiksi torilta ostaminen, pienet liikkeet). Aina ensisijaisena maksuvälineenä kannattaa kokeilla korttia.

Matkalla kannattaa käteistä nostaa luottokortilla automaatista. Se on usein edullisempaa kuin valuutan vaihtaminen.

Asiantuntijoina toimivat Kati Rintala OP:lta ja Leena Ettilä Pohjola Vakuutuksesta. Lähteenä on käytetty myös ulkoministeriön sivuja.

Vietiinkö korttisi? Lue ohjeet, miten suljet kadonneen, varastetun tai vaarantuneen maksuvälineen.

Lue myös:

Suunnitteletko matkalle lähtöä? 4 tapaa hyödyntää luottokorttia

Neljä tapaa maksaa turvallisesti kotimaan matkalla

Luottokortti katoaa usein juhlahumussa tai matkalla: Vältä näitä mokia

Artikkeli on julkaistu 18.9.2019 ja sitä on päivitetty 28.6.2022 uusilla OP-korttien nimillä.