Kesäisen pyöräretken reittivalintaan vaikuttaa se, millä pyörällä olet lähdössä matkaan. Jos alla on kaupunkipyörä, kannattaa kulkea päällystettyjä teitä.  Hybridi- tai gravel-pyörä toimii hyvin tasaisilla sorateillä, pienemmillä poluilla maastopyörä.

Päivämatkan ja reitin pituus määrittyy kokemustasosta. Vähemmän pyöräilleiden kannattaa aloitella päiväretkillä lähiseudulle sen sijaan, että lähtee kylmiltään usean päivän mittaiselle retkelle. 

Ennen pidempää retkeä pyörän voi ottaa kulkutavaksi:

  • lähtemällä kotoa kauempana sijaitsevalle uimarannalle
  • ottamalla määränpääkseen kivan kahvilan
  • taittamalla osan matkaa pyörällä autoillessaan toisen kanssa mökille 
  • kyläilemällä pyörällä tuttujen luokse. 

Näin oppii tuntemaan itsensä pyöräilijänä. 

Arkipyöräily antaa viitteitä päivämatkoista, joita retkelleen suunnitella. Keskimäärin tunnissa pyöräilee 10–20 km, ja viisi tuntia päivässä pyörän päällä on pitkä aika, jos ei ole tottunut siihen.

Pyörällä rannikolle tai hiekkateille seikkailemaan

Kauniita kesäisiä vesireittejä ovat esimerkiksi Puumalan Saaristoreitti, Rannikkoreitti ja Saariston Rengastie. Näiden reittien varrella on hyvin palveluita. 

Lakeland by Cycle -pyörävaellusreitistöt yhdistelevät Jyväskylän seudun hiekka- ja metsäautoteitä, Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö kattaa koko Lapin.

Pohjoiseen mennessä on hyvä muistaa, että mitä kauemmas palveluista mennään, on hyvä kantaa riittävä määrä ruokaa ja juomista mukana. Lisäksi kannattaa vähintään opetella vaihtamaan puhjennut rengas itse.

Pyöräillen pitkin Ruuhka-Suomen metsäteitä

South by Cycle koostuu viidestä eripituisesta pyörävaellusreitistä. Pisin, 550 kilometrin reitti vie Hangosta Kouvolaan hiekka- ja metsäautoteitä pitkin, mutta siitä voi halutessaan polkea myös lyhyempiä osuuksia, esimerkiksi matkustaa junalla Hankoon tai Karjaalle ja palata polkien Helsinkiin.

Länsi-Uudenmaan kierros vie matkailijan Nuuksion kansallispuistosta Lohjanharjulle, Mustion linnaan ja siitä etelärannikkoa pitkin takaisin Helsinkiin.

Aina voi matkata osan matkaa julkisilla ja  pyöräillä takaisin.

South by Cyclen lyhyemmistä reiteistä Kehä G-reitti kulkee Helsingin ympäri. Voit mennä Vuosaareen metrolla ja ajella hiekkateitä Helsingin ympäri Espoon puolelle, ja palata metrokyydillä takaisin. Nuuksion tai Sipoonkorven kansallispuistojen yön yli -retkiksi suunniteltujen reittien varrelta löytyy telttailupaikkoja tai majoituksia yöpyjille. 

Pyöräilyreissu itse suunnitellen

Jos haluat suunnitella pyöräilyreitin itse, kannattaa pitää silmällä tien numeroa: mitä useampinumeroisia tiet ovat, sitä pienemmästä tiestä on kyse, ja sitä vähemmän sillä on liikennettä. E-tiet kannattaa jättää pois suosiolla.

Kannattaa myös katsoa pääseekö reitille julkisella liikenteellä, koska aina voi matkata osan matkaa julkisilla ja pyöräillä takaisin. 

Yli puolet pyöräretkeilijöistä haluaa reissulleen joustavuutta ja varaa majoituksen vasta matkan päällä. Suosituimmat majoituskohteet täyttyvät kuitenkin jo aikaisessa vaiheessa. Ennen reissua kannattaakin vähintään katsoa, että vapaita majoituksia on ylipäätään saatavilla. 

Pyöräilijä arvostaa myös majoituspaikkoja ja kahviloita, joissa saa pyörän turvalliseen parkkiin, renkaat pumpattua, vesipullon täytettyä tai sähköpyörän akun ladattua. Pyöräily-ystävällisen palvelun tunnistat Welcome Cyclist  -tunnuksesta.

Lähteäkö pyöräilytapahtumaan? 

Jokamiehille ja -naisille sopivia kesäisiä pyöräilytapahtumia järjestetään pitkin kesää. Saimaa Cycle Tour on yksi kesän suosituimmista tapahtumista. Klassikko Pirkan Pyöräily kiertää Näsijärven. Turku Touring Pyöräily sopii sekin kaiken ikäisille ja -tasoisille pyöräilijöille. 

Gravel-pyöräily on uusi trendilaji, ja gravel-tapahtumat on hyvä tapa tutustua siihen. Gravel-pyörällä tarkoitetaan hiekka- ja metsäteille suunniteltua paksurenkaista ja käyräsarvista pyörää.

Kaikille sopivia gravel-tapahtumia ovat esimerkiksi Nordic Cravel Series, joka järjestetään Lahdessa ja Jyväskylässä, Valtteri Bottaksen järjestämä FNLD GRVL -tapahtuma Lahdessa ja Sorahiisi Kolin maisemissa elokuussa. Gravel-reittien varrella on huoltopisteitä, ja matkoista voi valita itselleen sopivimman.

Pyörämatkailukeskuksen ylläpitämältä Bikelandin sivustolle on koottu eri tyyppisiä pyörämatkailureittejä sekä tietoa pyöräilytapahtumista sekä -palveluista.

Jutun asiantuntijana Henna Palosaari Bikelandista.