1. Pystytkö ottamaan äkkilähdön?

Jos sinun on mahdollista joustaa matkustuspäivissä ja jonkin verran myös kohteessa, kannattaa tarkistaa äkkilähtöjen tarjonta. Äkkilähdöllä viikon pakettimatkan lentoineen ja majoituksineen saa parhaimmillaan parilla sadalla eurolla.

Kuumat-sivusto listaa eri matkanjärjestäjien matkoja. Napsun tai Rantapallon kautta voi määritellä, milloin, mihin ja minkälaiseen lämpötilaan haluaa reissata.

Jos haluat varata lomalennon jo hyvissä ajoin etukäteen, hyödynnä edullisimmat matkapäivät. Yleensä huokein lentopäivä on tiistai tai muuten keskellä viikkoa ja kalleimpia ovat viikonloppulähdöt. Sen sijaan suosittuihin liikematkakohteisiin, kuten Tukholmaan tai Lontooseen, voi päästä lentämään edullisimmin juuri viikonloppuna.

2. Seuraa tarjoussivustoja

Lentodiilit-sivustolta löytää välillä hyvin huokeita tarjouksia sekä äkkilähtönä että kuukausien päähän, kunhan pystyy joustamaan aikatauluissa. Suomenkielinen lentodiilit on Suomesta käsin matkustavalle helppo ja kätevä tarjoussivusto.

Myös Secret Flying, Fly4free ja Travel4free-sivustoilla on hyviä lentotarjouksia.

3. Vertaile lentoja eri sivuilla – muista yksityinen tila

Samojen lentojen hinnat saattavat poiketa eri sivustoilla. Ennen kuin ostat lennot, etsi sama yhteys ainakin muutamalta eri lentohakusaitilta. Yhteyksiä listaavat lentoyhtiöiden omien listojen lisäksi ainakin hakusivustot Skyscanner, Kayak, Tripadvisor, Momondo ja Supersaver.

Lentoja tarkastellessa kannattaa käyttää selaimen incognito-tilaa, joka mahdollistaa internetin selaamisen niin, että hakukone ei tallenna tietoja sivuista, joilla olet käynyt. Voit myös tyhjentää välillä nettiselaimen välimuistin, sillä lentojen hinnat saattavat joillakin sivustoilla nousta, jos tietokone huomaa käyttäjän tehneen niillä samoja hakuja usein.*

4. Keskitä lentopisteesi allianssiin

Jos tiedät, millä lentoyhtiöllä lennät useimmin, kannattaa keskittää lennot samaan yhteenliittymään eli allianssiin. Näin hyödyt parhaiten kanta-asiakaspisteistä, eli saat etuja ja jopa ilmaisia lentoja. OneWorld-allianssiin kuuluvat esimerkiksi Finnair, American Airlines ja British Airways. Muita lentoyhtiöiden isoja alliansseja ovat Star Alliance ja SkyTeam.

Jos et muista, mihin kaikkialle sinulle on kertynyt pisteitä, rekisteröidy AwardWalletiin, joka muistuttaa, kun kanta-asiakaspisteesi ovat vanhenemassa.

5. Varaa hotelliyöt samalta sivustolta

Majoitusvarausten keskittäminen tiettyyn palveluun helpottaa yöpaikkojen muistamista ja hallinnointia erityisesti pitkällä reissulla. Lisäksi keskittäminen kannattaa usein myös säästömielessä.

Kun on esimerkiksi varannut kymmenen yötä Hotels.comista, yhdestoista yö on ilmainen.

Myös hotelliketjuihin keskittäminen saattaa kannattaa. Esimerkiksi Scandicin Friends-asiakkaat saavat kerätyillä pisteillä palkintoöitä jäsentasosta riippuen.

Esimerkiksi Aasian ja Etelä-Amerikan pienissä, ei niin suosituissa kohteissa hotellin varaaminen suoraan majoittajalta on yleensä edullisempaa kuin nettisivun kautta. Pitkällä matkalla voi olla fiksua varata ensimmäinen yö ennakkoon netistä ja etsiä kohteessa huokea majoitus loppuajaksi – paikan päällä edullisten löytöjen tekeminen on usein verkkoa helpompaa.

6. Harkitse Airbnb-yöpymistä

Monissa maissa Airbnb:n kautta varattu kotimajoitus on halvempaa kuin hotellissa yöpyminen. Lisäksi Airbnb:n kautta pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, sillä useat kotimajoittajat vinkkaavat myös hauskoista paikallisten suosimista ravintoloista ja kaupoista.

Etenkin isolla porukalla reissatessa kannattaa tarkistaa Airbnb-tarjonta: esimerkiksi kuusi henkeä vetävä asunto on yleensä huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin kolme erillistä hotellihuonetta.

7. Lähde halvan hintatason kohteeseen

Matkakuluissa voi säästää rutkasti valitsemalla matkakohteensa hintatason mukaan. Euroopassa esimerkiksi Espanja ja Portugali ovat tällä hetkellä edullisia talouskriisin jäljiltä. Aasiassa vaikkapa Kambodza, Intian Goa ja Nepal ovat matkustajalle edullisia kohteita. Se, että maa on köyhä, ei automaattisesti tarkoita, että hintataso olisi ulkomaalaiselle alhainen.

Katso lisää edullisia matkakohteita täältä.

8. Etsi edullinen ravintola vertaisarvioiden perusteella

Sovelluksia selaamalla löytyvät lähialueen ruokapaikat ja niiden hintataso. Edullisimpiinkin paikkoihin uskaltaa mennä, jos ne ovat saaneet hyvät arviot muilta kävijöiltä. Käytetyimpiä sovelluksia ovat Yelp ja Trip Advisor. Open Tablen kautta voi myös tehdä pöytävarauksen ravintolaan.

9. Lataa kartat puhelimeen valmiiksi

Kun puhelimessa on kartta kaupungista tai maakunnan tieverkostosta valmiiksi ladattuna, sitä pystyy katsomaan offline-tilassa – ja säästämään sievoisen summan roaming-maksuissa.

Esimerkiksi ilmainen Maps.me-sovellus näyttää kartalla paitsi reittiohjeet, myös lähistöllä olevat, ravintolat ja nähtävyydet. Lisää hyödyllisiä reissusovelluksia löydät täältä.

Asiantuntija: Maailmanympärimatkastaan Matkalla kaiken aikaa -blogia kirjoittava Ella Gustafsson.

Turvaa matkasi Pohjola Matkavakuutuksella.

* Juttua on muokattu poistamalla kohdasta viittaus IP-osoitteeseen.