Viime vuosina ilmastonmuutoksen seurauksena on nähty entistä enemmän luonnon ääri-ilmiöitä, kuten lämpöennätyksiä ja kuivuutta sekä luonnonkatastrofeja, kuten maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia ja muita merkittäviä luonnonvoimien purkauksia. Kansainvälisesti viime vuosina on koettu esimerkiksi laajoja metsäpaloja ja tulvia eri maanosissa. 

Sään ääri-ilmiöiden yleistyminen näkyy niin meillä Suomessa kuin myös maailmalla. Mahdollisuus sään ääri-ilmiöihin ja luonnonkatastrofeihin kannattaa huomioida, kun ottaa matkavakuutuksen, kertoo korvauspäällikkö Minja Forss. 

Matkustajavakuutuksen voi koostaa erilaisista turvista. Yleensä se koostuu hoitoturvasta sekä matkan peruuntumiseen ja keskeytymiseen liittyvistä turvista. Lisäksi mukana kuljetettavat tavarat kannattaa vakuuttaa matkatavaravakuutuksella. 

Matkavakuutuksen kriisiturva auttaa luonnonkatastrofin iskiessä

Suurin osa Pohjola Vakuutuksen asiakkaista on valinnut matkavakuutukseensa Matkustajan kriisiturvan. Kriisiturva antaa turvaa luonnonkatastrofista, epidemiasta ja terroriteosta johtuvien matkan peruuntumisten sekä matkakohteesta evakuoitumisten varalta.

Viime vuosina asiakkaamme ovat olleet hyvin kiinnostuneita vakuuttamaan luonnonkatastrofeihin ja epidemioihin liittyvää riskiä. Elimme pitkään hyvin poikkeuksellista korona-aikaa, ja myös sään ääri-ilmiöt ja niiden laajat seuraukset ovat olleet vahvasti läsnä suomalaistenkin arjessa vähintäänkin uutisissa, kuvailee Forss.

Matkustajan kriisiturvasta voidaan kriisitilanteissa korvata myös ylimääräiset matka- ja majoituskulut, jos asiakas joutuu evakuoitumaan matkakohteestaan Suomen ulkoministeriön tai muun vastaavan viranomaisen suosituksesta.

Evakuointitilanteissa tulee noudattaa Suomen ulkoministeriön, lähetystön tai muun vastaavan viranomaisen evakuoinnista antamia ohjeita. Evakuointi voi tapahtua Suomeen tai muulle turvallisella alueelle lähiseudulla. Valmismatkoissa tulee myös muistaa matkanjärjestäjän vastuu ja seurata heidän ohjeistustaan. 

Vakuutus edellyttää matkustajalta myös omaa harkintaa. Jos varaa matkan ja matkustaa katastrofialueelle tietoisesti kesken kriisitilanteen vaikkapa halpojen lentojen perässä, ottaa silloin tietoisen riskin ja on itse vastuussa ratkaisustaan. 

Mitä muuta matkavakuutus korvaa?

Matkatavaravakuutus korvaa sovittuun vakuutusmäärään asti sen, mitä matkaan on otettu mukaan ja matkalta ostettu. Vakuutus turvaa matkatavaroita tilanteessa, jossa matkatavarat joudutaan jättämään matkakohteeseen. 

Matkustajavakuutuksen hoitoturva korvaa matkalla alkaneita sairauksia tai tapahtuneita tapaturmia. Loukkaantuminen luonnonkatastrofin seurauksena voidaan korvata matkatapaturmana ja mahdollisesti tapahtumaa seurannut psyykkinen oireilu on mahdollista korvata matkasairautena. 

– Kannattaa siis tutustua omaan matkavakuutukseen ja sen kattavuuteen huolella ennen matkaa. Samalla voi arvioida, mikä on itselle ja omaan matkakäyttäytymiseen sopiva turvan taso, muistuttaa Forss.