Vaikuttaa siltä, että ensi kesä vietetään vielä kokonaan koronan ehdoilla. Pandemia on tehnyt ulkomaille matkustamisesta hankalaa ja osin jopa mahdotonta. Jo viime kesä osoitti, että tautitilanne sataa kotimaanmatkailun laariin – ja ensi kesä noudattaa samaa kaavaa. Esimerkiksi nettimatkatoimisto Ebookersin tammikuussa teettämän tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaista aikoo valita kesän lomamatkakohteekseen kotimaan.

Mihin suomalaiset suuntaavat ensi kesänä?

– Luonto vetää edelleen, mutta ihmiset kaipaavat jo kaupunkielämyksiä, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n toiminnanjohtaja Hannu Komu ennustaa.

Komu uskoo, että ihmisten kulttuurinnälkä on kasvanut voimakkaasti. Hän uumoilee, että se tulee kohdistumaan museoihin ja näyttelyihin sekä niihin tapahtumiin, joita voidaan järjestää.

Veikkaan, että konkreettinen hittituote on uudistunut Museokortti, jolla on tämä päivänä todella monipuoliset ominaisuudet.

Komun mukaan nousevia trendejä ovat myös pitkät pyöräilyreissut ja roadtripit.

– Pyöräilyssä puhutaan rennosta matkailusta hyvissä maisemissa, ei niinkään extreme-kokemuksista. Uusia reittejä on tullut runsaasti erityisesti järvialueille Puumalaan sekä Ruokolahden suunnalle.

Roadtripien suosio kiihtyi viime kesänä eritoten nuorison keskuudessa. Komu uskoo, että tänä vuonna ilmiö saa uudenlaisia piirteitä. Ympäristöystävällinen, kestävä matkailu saa entistä enemmän jalansijaa. Suosituksi saattaa Komun mukaan nousta hybridimalli, jossa mennään junalla Lappiin niin pitkälle kuin päästään, ja tehdään sitten roadtrip siellä vuokra-autolla.

– Sieltä etsitään ehkä uusia, hieman tuntemattomampia kohteita. Sellaiseksi voisi sopia esimerkiksi Länsi-Lappi, jossa ajetaan Tornion-Muoniojoen vartta aina käsivarteen saakka.

Ekoilua ja workationeita

Matkailuun keskittyviä sivustoja selaamalla esiin nousee muutamia muita kiinnostavia trendejä.

Nollamökit

Kasvava huoli ilmastonmuutoksesta käynnisti sitten ekologisesti vastuullisen matkailubisneksen, jossa matkailija kiinnittää valinnoillaan huomiota eritoten hiilijalanjälkeensä. Korona vaikuttaa kiihdyttäneen kehitystä. Ekoilua voi kokeilla vaikkapa täysin hiilineutraalissa Nolla-mökissä, jossa sähkö tuotetaan aurinkokennoilla. Hauskannäköisiä, kolmion mallisia mökkejä löytyy esimerkiksi Helsingin saaristosta ja Paraisista Utön saarelta. Ekologisin vaihtoehto lienee kuitenkin kävellä lähimetsään telttailemaan.

Työn ja loman yhdistelmä

Vuokramökki nopealla nettiyhteydellä on todennäköisesti tämän kesän halutuin lomakohde. Workation eli työn ja loman yhdistäminen kuulunee monen suomalaisen kesäsuunnitelmiin. Töihin palaaminen loman jälkeen tuntuu astetta helpommalta, kun töidentekoa voi jatkaa laiturilta käsin.

Luontomatkailu 2.0

Jo viime kesänä suunnattiin retkille ja patikkapoluille, mutta nyt luontoyhteys viedään uudelle tasolle.

Yksi vaihtoehto on lähteä yön yli kestävälle karhusafarille, jossa yövytään piilokojussa suon laidalla. Kun hämärä alkaa hiipiä metsään, kontiot ja sudet ilmestyvät piiloistaan. Kuulostaa maagiselta! Karhuretkiä järjestää useampi toimija eritoten Kuhmon alueella.

Vastuullisuus

Jotta lomalla voi oikeasti rentoutua, olon täytyy olla ennen kaikkea turvallinen. Koronaan liittyvä vastuullisuus on hyvä kilpailuvaltti matkailualan toimijoille. Esimerkiksi Turku on perustanut Clean & Safe Turku -tunnuksen, jonka alla toimivat yritykset ovat kiinnittäneet erityistä huomiota asiakkaidensa koronaturvallisuuteen. Kiss My Turku -sivustolla on lueteltu myös turistille tarkoitettuja vinkkejä, joiden avulla kaupungissa lomailu on mahdollisimman turvallista.

Matkavakuutus on tarpeellinen myös kotimaassa matkustettaessa. Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutusturvaa sinut ja matkatavarasi kotimaan matkoillasi.

Lue myös:

Astetta erityisemmät majapaikat kotimaan seikkailuille

Matkusta tänä kesänä kotimaassa: Tässä ovat Suomen Riviera, Ateena sekä Niagara