Mökilläkin sattuu ja tapahtuu. Olitpa viettämässä lomaasi omalla mökilläsi tai vuokramökillä, tässä muutama pointti vakuutuksista, jotka on hyvä pistää korvan taakse.

Nämä asiat mökin vakuutus korvaa

Mökin omistaja ottaa mökilleen yleensä erillisen vakuutuksen ja vakuuttaa mökin huvilana, kertoo Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen.

Mökille otettu vakuutus kattaa samanlaisia asioita kuin kotivakuutuskin, kuten että jos mökissä sattuisi astianpesukone levittämään vedet lattialle tai jos jokin mökin tavara menisi rikki, Partanen sanoo.

Jos vuokraat jonkun toisen ihmisen omistaman mökin käyttöösi, ja mökin tavaroille sattuu vahinko, mökin omistajan vakuutus korvaa sen.

– Paitsi jos rikkoontuu jotain, mitä tuot mukanasi, kuten silmälasit, kamera tai puhelin. Edellä mainitut kuuluvat korvattaviksi omasta kotivakuutuksestasi, koska ne lasketaan kodista mukana kulkeutuviksi tavaroiksi. Niitä korvataan esimerkiksi Pohjola Omakoti -vakuutuksesta enintään 5000 euroon saakka, Partanen kertoo.

Voit ottaa erillisen matkatavaravakuutuksen omille tavaroillesi, mutta se ei Suomen matkoilla yleensä ole tarpeellinen, koska käytännössä kotivakuutus korvaa omaa kodin irtaimistoa, vaikka ne olisivatkin kodin ulkopuolella eli mukana reissussa.

– Kotivakuutuksessa toki on omavastuu, jota taas matkatavaravakuutuksessa ei ole, Partanen kertoo.

Mitä mökkiä vuokraavan kannattaa vakuuttaa?

Miten mökkiä vuokraavan kannattaa toimia? Esimerkiksi, jos vuokraa mökkiään AirBnb-tyylisesti, eli viikonloppuja ja viikkoja siellä täällä?

– Jos mökkisi on omassa käytössäsi yli puolet vuodesta, niin vakuutukselle ei tarvitse tehdä mitään, Partanen kertoo.

Mökin laajin Omakoti-vakuutus korvaa, jos mökillä ollessaan itse vahingossa rikkoo jotain, tai jos viikonlopun vuokralaiselle sattuu vahinko.

Jos sen sijaan antaa mökkiään pidemmäksi ajaksi vuokralle, esimerkiksi kuukausiksi kerrallaan, vakuutuksen käyttötarkoitukseksi merkitään ”vuokrakäyttö, vuokranantaja”. Tämä mahdollistaa kolmen eri lisävakuutuksen ottamisen mökkiä varten.

Yksi esimerkki on vuokranantajan keskeytysvakuutus. Se tarkoittaa sitä, että jos on tehnyt vuokralaisen kanssa vuokrasopimuksen, ja mökissä tapahtuu Omakoti-vakuutuksesta korvattava tulipalo tai vuoto, keskeytysvakuutus korvaa vuokratulon menetystä, joka tulee vuokraamisen keskeyttämisestä vuodon korjaamisen ajaksi.

Lisäksi vuokranantajan Vastuu- ja oikeusturvavakuutuksesta voi saada turvaa, jos aiheuttaa vuokranantajana muille tai muiden omaisuudelle vahinkoa, tai jos joku haastaa oikeuteen.

Vuokranantajan vakuutuksen voi hankkia silloin, kun mökillä on voimassa oleva vuokrasopimus vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

– Eli jos vuokraisit mökin koko kesäksi, tämä vakuutus voisi tulla jo kysymykseen.

Lue myös:

Tällainen vuokramökki viedään nyt käsistä – vuokraaja, panosta mukavuuteen ja ruokapöytään

Vieläkö ehtisin laittaa kesämökin vuokralle?