Hovimuusikko Ilkka Ihamäki ei saa ”kicksejä” uusista ja kalliista asioista – polkee 20 vuotta vanhalla fillarilla
Lisää aiheesta
Tarkan euron mieheksi tunnustautuva Ihamäki ei pelkää kitupiikin leimaa. Hän uskoo tylsän ja tasaisen olevan hyviä määritelmiä, kun puhutaan oman varallisuuden kerryttämisestä.
Mainosalalla työskennellyt Ilkka Ihamäki tuli kymmenen vuotta sitten tutuksi muillekin kuin asiakkailleen. Hän vieraili akustisen kitaransa kanssa Aamulypsy-lähetyksessä Radio Suomipopilla ensimmäisen kerran 2013 ja esitti humoristisen kappaleen Turvasana.
Kuulijat vaativat heti lisää, ja satiirisesta sanataiturista tuli ohjelmassa säännöllisesti esiintyvä Hovimuusikko Ilkka. Harrastuksena alkanut viihdyttäminen vei myös lavoille ja muuttui nopeasti päivätyöksi. Vuonna 2017 hän lopetti mainostoimistossa ja jäi vapaaksi yrittäjäksi.
Vaikka raha-asiat ovat ekonomiksi valmistuneelle Ihamäelle tuttuja, yrittäjyys on saanut hänet miettimään omaa taloutta entistä tarkemmin. Kysyimme Ihamäeltä kahdeksan kysymystä rahasta.
Millainen on ensimmäinen muistosi rahasta?
Olin tarkkasilmäinen pieni poika, kun kävin äidin kanssa kauppareissuilla. Etsin pudonneita kolikoita kassojen läheltä. Jos kolikoita löytyi, panin ne heti talteen omaan säästöpossuun. Joskus saattoi löytyä setelikin.
Kun vielä tuohon aikaan karkit ostettiin kioskissa irtokappaleina, siinä oppi laskemaan, että halvempia karkkeja saa samalla rahalla enemmän.
Mitä vanhempasi opettivat sinulle rahasta?
Vanhemmat opettivat harkitsevaisuutta ja säästäväisyyttä. Kotonamme vallitsi aika tyypillinen suomalainen raha ei kasva puissa -mentaliteetti.
Niinpä olin jo 10-vuotiaana näyttelemässä Ylen nuortensarjassa Kuusikko ja kuoleman varjot, jossa olivat mukana myös esimerkiksi Reino Nordin ja Elena Leeve. Muutama vuosi sen jälkeen olin Mannerheimintien Essolla bensapoikana tutustumassa työelämään ja pesin tuulilaseja, vaikken ihan ylettänytkään.
Molemmat vanhempani ovat olleet tasaisesti samoissa töissä koko uransa, joten onneksi lama ei päässyt suuremmin puraisemaan. Nyt sellaista tasaista ja turvallista elämää osaa arvostaa.
Millaisia suunnitelmia teit omaa talouttasi varten?
Aloin miettiä omaa talouttani jo aika varhain kauppatieteiden opiskelijana. Halusin päästä mahdollisimman pian maksamaan omaa asuntoa. Ostin ensimmäisen oman kotini 25-vuotiaana, kun olin valmistunut ja saanut vakituisen työpaikan.
Nykyään tilanne olisi voinut olla ihan toinen, koska ainakin pääkaupunkiseudulla pientenkin asuntojen hinnat ovat todella korkealla.
Mitä talouteen liittyviä haasteita olet kohdannut?
Korkojen tilanne on asia, joka askarruttaa minua usein. Siitä en taida koskaan päästä mihinkään. Muuten elän aika taloudellisesti ja olen säästänyt aina vähän sivuun, joten ainakin tähän asti olen selvinnyt.
Lopulta piti tehdä valinta ja jättää silloinen palkkatyö.
Yrittäjyyden myötä olen miettinyt asioita entistä tarkemmin. Aamulypsyissä esiintymisen jälkeen keikkakutsuja alkoi tulla yhä enemmän ja enemmän. Lopulta piti tehdä valinta ja jättää silloinen palkkatyö mainostoimistossa ja heittäytyä yrittäjäksi.
Mikä on paras tapa varautua tulevaisuuteen?
Ennakoiminen ja oman talouden aktiivinen seuraaminen eli reality check on hyvä keino. Kannattaa siis laskea itselleen auki se, mihin omat rahat kuukauden aikana kuluvat. Tulokset saattavat tulla monelle melkoisena yllätyksenä. On kaikenlaista suoratoistoa ja muita juttuja, joihin rahaa katoaa ihan huomaamatta.
Olen myös kiinnostunut pienimuotoisesta sijoittamisesta. Osakkeiden ostamisen jälkeen on mielenkiintoista seurata, miten yrityksen liiketoiminta kehittyy. Lisäksi olen varautunut tulevaisuuteen miettimällä huolellisesti eläke- ja vakuutusasiat.
Mitä ostit viimeksi?
Investoin juuri 40 euroa uuteen huuliharppuun. Soittimet kuuluvat esiintyvällä taiteilijalla tietysti vähennysten piiriin. Omistan useita huuliharppuja, koska niitä pitää olla eri vireisiä. Ne rikastavat mies ja kitara -sointia keikoilla.
Milloin suhtaudut rahaan suurpiirteisesti?
Olen varmaan aika tylsä, mutta en osaa suhtautua rahaan suurpiirteisesti milloinkaan. Huuliharpusta en sentään yrittänyt tinkiä, vaan maksoin pyydetyn hinnan.
En innostu tai saa kicksejä kalliista asioista, vaan esimerkiksi siitä, että olen voinut ajaa samalla polkupyörällä jo yli 20 vuotta ja se palvelee minua edelleen.
Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi?
Tämä onkin filosofinen kysymys. Rahaa on tarpeeksi silloin, kun se ei ole ihan koko ajan mielessä. Tulojen kasvun myötä usein myös menot kasvavat, joten rahaa ei jää yhtään enempää säästöön.
Korona paljasti sen, että monet hyvätuloisetkin elävät aivan veitsenterällä ja muutamien kuukausien häiriö tuloissa on kohtalokasta. Perusturvallisuus ja pärjäämisen tunne ovat mahtavia ja tavoittelemisen arvoisia asioita.
—
Kuka?
Ilkka Ihamäki
Ikä: 38
Koulutus: ekonomi
Mistä tunnetaan: Aloitti kymmenen vuotta sitten ajankohtaisten ja parodisten laulujen esittämisen Radio Suomipopin Aamulypsyssä ja sai nimen Hovimuusikko.
Ajankohtaista: Radiotöiden lisäksi kiertää kesän ahkerasti ympäri Suomea keikkalavoilla ja eri tapahtumissa.
Motto: Pienistä puroista kasvaa suuri virta. ”Tämä pätee niin kulujen seuraamiseen kuin myös säästämiseen.”