Hinnat ovat nousseet vuoden 2022 alussa, ja kasvun odotetaan jatkuvan. OP arvioi uusimmassa suhdannekatsauksessaan, että kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 5,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia.

Tänä vuonna energian hintojen nousu selittää suuren osan hintojen noususta, myös ruoan hinta on noussut. Lisäksi uusien asuntojen hinnat ja remonttien materiaalit ovat kallistuneet merkittävästi.

– Eniten hinnat ovat nousseet polttoaineissa, kahvissa, sähkössä ja ruokakaloissa. Vähiten ovat nousseet taas terveydenhoitoon liittyvät menot, kenkien hinnat ja asuntolaina korot, sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela.

Hintojen nousu on jo Suomessa niin laaja-alaista, että se koskettaa kaikkia kotitalouksia. Hintojen nousun vaikutus kotitalouksiin riippuu paljolti siitä, kuinka paljon kotitalouksissa on käytössä niitä tuotteita, joiden hinta on noussut eniten.

– Kokemus viimeaikaisesta inflaatiosta on varmasti erilainen esimerkiksi kotitalouksilla, joilla ei ole autoa ja toisaalta paljon autoilevilla kotitalouksilla.

Miksi hinnat nousevat?

Hintojen nousun taustalla on kaksi ilmiötä: hintojen suhteellinen muutos ja yleinen hintatason nousu. Suhteellinen muutos tarkoittaa sitä, että jonkin hyödykkeen tai palvelun hinta nousee enemmän kuin muiden. 

– Tällä hetkellä esimerkiksi korkea energian hinta johtuu osaltaan vaikeuksista energian tarjonnassa, eli kun Venäjältä tuotavasta energiasta pyritään pääsemään eroon. Tällöin järkevää on pyrkiä vähentämään tai tehostamaan energian käyttöä mahdollisimman paljon. Tässä erot kotitalouksien kohdalla ovat merkittävät. Toisille tämä voi olla suhteellisen helppoa, kun taas toiselle lähes mahdotonta. Lisäksi rakennusmateriaalien hintojen noustessa merkittävästi on järkevää siirtää rakentamista myöhemmäksi, jos se vain on mahdollista.

Nyrkkisääntö suhteellisten hintojen nousussa on, että kallistuneiden hyödykkeiden kulutusta on hyvä vähentää, jos vain on mahdollista.

Laaja-alainen hintojen nousun kohdalla tilanne on taas erilainen. Tätä hintojen nousua ei pääse pakoon, koska se koskee lähes kaikkia hintoja. 

– Kun hinnat nousevat monissa tuotteissa samaan aikaan, kuluttajan pitää joko vähentää kulutusta, tai jos hänellä on säästöjä, käyttää niitä kulujen kattamiseksi. Hintojen noustessa voi vähentää säännöllistä säästämistä, jotta jokapäiväiseen elämään jää hieman enemmän rahaa.

Kortela muistuttaa, että pidemmällä aikavälillä inflaatio ei jatku ilman että myös palkat lopulta nousevat. Inflaatio voi kuitenkin aiheuttaa väliaikaisesti vaikeita tilanteita kotitalouksille.

Kuinka kauan hinnat nousevat?

Inflaatio oli pitkään hyvin matalaa Suomessa ja muualla maailmassa.

– Inflaatio pääsi yllättämään niin keskuspankit kuin monet ennustajatkin. Toki pandemia ja sota Euroopassa ovat asioita, joita oli hankala ennustaa, ja ne osaltaan, mutta ei kokonaan, selittävät yllättävää inflaation nousua.

Lähes kaikissa ennusteissa, kuten OP:n uusimmassa ennusteessa, inflaatio maltillistuu tämän vuoden korkeista lukemista.

– Euroopan keskuspankki tavoittelee koko euroalueella kahden prosentin inflaatiota, ja lopulta tämä inflaatio tullee vallitsevaksi myös Suomessa. Toki on hyvä varautua siihen, että inflaatio on vielä tulevina vuosina EKP:n tavoitetta korkeampaa.  

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Seuraamalla kulutustasi pysyt paremmin kartalla taloudestasi ja pystyt tarvittaessa muuttamaan kulutustottumuksiasi haluamaasi suuntaan. Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan omaa kulutusta. Lue lisää.

Lue myös:

Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta 

Oma talous kuntoon: viisi kysymystä, jotka auttavat hallitsemaan omaa taloutta