Inflaatio etenee Suomessa nyt sellaisella vauhdilla, jollaista ei ole koettu vuosikymmeniin. Sähkö ja kaukolämpö kallistuivat roimasti jo viime vuoden lopulla, ja pian perässä seurasivat polttoaineet. Tänä vuonna olemme saaneet huomata, että myös ruokakauppareissut vievät selvästi enemmän euroja kuin vielä joulun aikoihin.

Eikä tilanteeseen ole luvassa nopeaa helpotusta, sillä pelkästään Ukrainan sota pitää muun muassa energian, ruuan ja polttoaineen hinnat jatkossakin korkealla.

Yleinen hintojen nousu tuntuu tänä vuonna entistä enemmän myös asumiskuluissa. Moni taloyhtiö joutuu todennäköisesti jo kevään yhtiökokouksessa nostamaan vastikkeita ja korotus heijastuu aikanaan myös vuokra-asuntoihin.

Asumisen kustannuksia voivat lisätä myös taloyhtiöiden energiansäästöinvestoinnit ja vuoden lopulle ennustetut asuntolainojen koronnostot.

Välttämättömät menot etusijalle

Mikä sitten neuvoksi, kun keittiön pöydälle tai verkkopankkiin on kertynyt pitkä lista erääntyviä laskuja ja pankkitili alkaa olla jo valmiiksi tyhjä?

Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilan mukaan tärkeintä on pitää pää kylmänä, perata omat tulot ja menot yksityiskohtaisesti läpi sekä laatia laskuille järkevä maksujärjestys. Etusijalla ovat asuminen, ruoka ja lääkkeet.

Samalla on hyvä miettiä, mikä on oma tulokehitys esimerkiksi puolen vuoden aikajänteellä. Jos on vaihtamassa työpaikkaa, kannattaa ynnäillä myös siihen mahdollisesti liittyvät kulut, kuten pidempi työmatka.

– Päivittäinen lähimaksaminen ja verkkopankissa kuitattavat e-laskut hämärtävät helposti kokonaiskuvaa siitä, mihin rahaa oikeasti kuluu. Yksi hyvä keino on käydä tiliote rivi riviltä läpi ja pohtia, mitkä ovat oikeasti välttämättömiä menoja ja mistä voisi puolestaan tinkiä, Mattila opastaa.

Apuna voi käyttää Takuusäätiön Penno-verkkopalvelua tai pankin tarjoamia laskureita, kuten OP:n Talouden tasapaino -ominaisuutta OP-mobiilissa.

Pienistä puroista voi kertyä iso potti

Mattilan nyrkkisääntönä on se, että vuokrat, vastikkeet ja lainat on syytä hoitaa aina ajallaan. Niissäkin on yleensä mahdollista saada joustoa ja maksuaikaa, kun sitä vain kysyy etukäteen.  

– Aika yleinen virhe on se, että siirretään jokin iso lasku esimerkiksi seuraavaan kuukauteen. Silloin sen maksaminen on todennäköisesti vielä vaikeampaa, Mattila varoittaa.

Tiliotteita tutkimalla kirkastuu usein myös se, että säästöt on kerrytettävä pienistä puroista. Ja jos niistä saa kerrytettyä puskuria tulevillekin kuukausille, niin aina parempi.

Säästökikkoja löytyy lopulta varsin helposti. Tarpeetonta autoilua on helppo vähentää, töitä voi tehdä edelleen etänä ja monia kodin hankintoja voi pantata suosiolla parempiin aikoihin. Myös vähällä käytöllä olevat kuukausiveloitteiset palvelut voi panna tauolle. Pienet kulutusluotot kannattaa nekin maksaa pois, mikäli kassa sen vain kestää.

Tiukentuva talous on nyt arkinen asia

Säästöjä syntyy yllättävän paljon myös ruokakaupassa, kun valitsee aiempaa edullisempia vaihtoehtoja ja tinkii hieman tutuista rutiineista.

– Viikolla voi syödä hieman vaatimattomammin ja panostaa enemmän viikonloppuihin, Mattila vinkkaa.

Useimmiten tilanne kirkastuu edellä luetelluilla rohdoilla jo muutamassa kuukaudessa. Samalla vahvistuu myös tunne siitä, että oma talous on hallussa. Helppoa se ei kuitenkaan aina ole, sillä Mattilan mukaan monen kuluttajan laina- ja osamaksutaakka on jo valmiiksi äärirajoilla.

– Toisaalta sekin on hyvä huomata, ettei omasta kulutuksesta tinkimisessä ole nykytilanteessa mitään hävettävää. Samaa puntarointia tehdään nyt monessa muussakin kotitaloudessa, Mattila muistuttaa.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Lue myös:

Rahareikiä taloudessa? Näin voit seurata kulujasi tarkemmin

Virpin rahat loppuivat viikkoa ennen palkkapäivää, nyt säästöön jää 200 euroa kuukaudessa

Kuuntele Rahapuhetta-podcastista, mikä on inflaatio ja ketä se koskettaa.