Pikamuoti on tehnyt vaatteiden ostamisesta helppoa ja halpaa. Siksi vaatteiden huoltaminen on ollut monelle pitkään vieras ajatus. Nyt ilmapiiri on kuitenkin muuttumassa: ihmiset kyseenalaistavat entistä herkemmin kulutustottumuksiaan, haluavat tehdä vastuullisia valintoja ja pitää vaatteistaan huolta.

Muutoksen ovat huomanneet myös Arkivé Atelierin perustaja ja yrittäjä Maria Manninen sekä yrityksen sisällöntuottaja Johanna Valkola. He auttavat kuluttajia löytämään oman vaatekaappinsa aarteet uudelleen näyttämällä, miten vanhasta voi saada huoltamalla entistä ehomman.

– Haluamme tarjota kuluttajille helpon kanavan löytää tietoa kootusti vaatteiden, asusteiden ja kenkien oikeaoppisesta huoltamisesta, Manninen ja Valkola kertovat.

Nyt kun tiedostavien kuluttajien määrä kasvaa vauhdilla, yritysten on tarjottava heille kestäviä vaihtoehtoja uuden ostamisen rinnalle. Moni yritys onkin oivaltanut mahdollisuuden uudenlaiseen bisnekseen – niin myös Arkivé Atelier.

– Emme ole keksineet pyörää uudestaan, sillä onhan vaatteita ja kenkiä huollettu iät ajat. Tieto vain on päässyt unohtumaan monelta. Olemmekin lähinnä tuoneet huoltotuotteet ja ajantasaisen tiedon tähän päivään, Valkola muotoilee.

Kun vaatteiden, asusteiden ja kenkien huoltamisen ottaa tavaksi, niiden käyttöikä pitenee ja rahaa säästyy muuhun. Joskus vaikkapa laadukas kenkäpari voi saada aivan uuden elämän, kun kenkiä muistaa putsata ja suojata säännöllisesti.

Rahan säästäminen motivoi pitämään vaatteista huolta

Kun vaatteita huoltaa säännöllisesti, niiden käyttöikä pitenee ja rahaa säästyy muuhun. Usein hinnakkaammat tuotteet ovat myös laadukkaampia, joten satojen eurojen arvoisen villakangastakin huoltamiseen ei tarvitse juurikaan etsiä motivaatiota.

– Ylipäätään vaatekaapista kannattaa rakentaa sellainen, että se kestää aikaa. Vähemmälläkin tulee toimeen, eikä rajatun vaatevaraston huoltaminen ole silloin niin iso urakka. Osan vaatteista voi pakata välillä kausisäilytykseen, Valkola huomauttaa.

Manninen puolestaan kertoo ostavansa hyvin harvoin uusia vaatteita. Sen sijaan hän bongaa laadukkaita tuotteita käytettyinä ja huoltaa ne. Näin hän on löytänyt mielettömiä aarteita ja ennen kaikkea tehnyt huomattavia säästöjä.

– Sen sijaan, että korvaisi vanhan rikki menneen vaatteen tai kengät uusilla, kannattaa ensin konsultoida ompelijaa tai suutaria ja pyytää tarjous korjauksesta. Vaikka tilanne näyttäisi omaan silmään mahdottomalta, ammattilaisella voi olla korjausideoita, joita emme osaisi kuvitellakaan, Manninen neuvoo.

Toki joistain asioista tulee ihmiselle myös niin rakkaita, ettei niitä raaski heittää pois, vaan mieluummin näkee vaivan korjata. Valkola on huoltanut esimerkiksi kesäballerinojaan ainakin kuusi vuotta vain muutaman euron edestä, ja kengät ovat edelleen oikein hyvässä kunnossa.

Villakangastakin käyttöikää saa pidennettyä, kun sen huoltaa. Vaateharjalla saa nypyt poistettua.

Jokainen voi oppia huoltamaan vaatteitaan oikein

Millä tavoin vaatteen tai kenkien käyttöikää voi sitten pidentää? Materiaali vaikuttaa pitkälti siihen, miten ja kuinka usein huoltotoimia on tarpeen tehdä. Vaate- ja kenkäharjalla pääsee jo hyvin alkuun. Esimerkiksi kenkiä kannattaa putsata ja suojata säännöllisesti ennakkoon ennen kuin on liian myöhäistä.

– Kaikenlaisia materiaaleja ei tarvitse ottaa heti haltuun, kunhan ainakin omat lempikengät oppii huoltamaan. Kengille kannattaa suoda myös lepopäiviä, jotta niiden muoto ehtii palautua ja kosteus haihtua käyttökertojen välissä, Manninen vinkkaa.

Ennen kaikkea omaan nenään kannattaa luottaa: jos vaate ei haise eikä siinä ole näkyvää likaa, sille riittää yleensä tuuletus. Tahroja taas voi pestä paikallisesti käsin sen sijaan, että laittaa vaatteen pesukoneeseen. Samalla vettä ja energiaa kuluu vähemmän, mikä on helppo ekoteko.

Oman pesukoneen ominaisuuksiin kannattaa myös tutustua ja opetella käyttämään sitä monipuolisesti. Valmiiden ohjelmien lisäksi muun muassa linkousta voi pienentää omatoimisesti, jos pesee nopeasti kuivuvia urheiluvaatteita, ja lämpötilaa voi alentaa, jos pyykki ei ole erityisen likaista.

– Tärkeintä on, että vaate ei loju käyttämättömänä kaapissa. Pienet korjaustoimet, kuten napin ompelu, on hyvä ottaa haltuun ja pitää huoltovälineet helposti saatavilla. Kynnystä vaatteen huoltamiselle kannattaa madaltaa huoletta ja viedä vaate tarvittaessa vaikka ompelijalle tai pesulaan, Valkola tähdentää.

Lisää vaatteiden huolto-ohjeita Arkive Ateliérin sivuilla.

Lue myös:

Elisa tietää, mitä etsiä kirppareilta – bongasi kerran merkkilaukun alle eurolla