Tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista on tehty todella helpoksi. EU:n sisällä liikkuvien tavaroiden perään ei paljon kysellä. Mutta tilanne mutkistuu, kun siirrytään EU:n ulkopuolelle.

– Veron ja tullin määräytymistä ei ratkaise verkkokaupan sijaintimaa, vaan se, mistä maasta tavara toimitetaan ja mikä on tavaran todellinen alkuperämaa, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä selittää.

Kuluttaja voi siis hyvässä uskossa tilata tavaraa vaikkapa saksalaisesta verkkokaupasta, mutta tilaus toimitetaankin esimerkiksi Kiinasta. Silloin lankeavat maksettaviksi tullimaksut ja arvonlisävero.

Sekä tullimaksut että arvonlisävero perustuvat maahantuodun tavaran tullausarvoon, joka on käytännössä tavarasta maksettu hinta lisättynä kuljetuskustannuksilla ensimmäiseen maahantulopisteeseen EU:n tullialueella.

Tullimaksu määräytyy tavaralajikkeen mukaan

Tullia ei peritä EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä, joiden arvo on enintään 150 euroa. Poikkeuksena ovat alkoholi- ja tupakkatuotteet sekä hajuvedet.

Tuon arvon ylittyessä tullimaksu määräytyy tavaralajikkeen mukaan. Jos tilaat esimerkiksi matkapuhelimen Kiinasta, lähetyksestä peritään 24 prosentin arvonlisävero, mutta tulli on 0 prosenttia. Jos taas ostat yli 150 euron arvosta sisustustekstiilejä, maksat alv:n lisäksi 12 prosentin tullimaksun.

Suurimmillaan 37 prosentin lisätullin voi joutua maksamaan tiettyjen tavaroiden, esimerkiksi vaatteiden, tuonnissa Yhdysvalloista.

– Ennen tilaamista kannattaa koettaa selvittää, mistä maasta tavara toimitetaan. Verkkokaupalla ei valitettavasti ole velvollisuutta ilmoittaa lähetysmaata tilausvaiheessa, Olli-Pekka Penttilä kertoo.

Verkkokaupan alv:n alin kantoraja poistuu ensi kesänä

EU:n ulkopuolisissa verkkokauppaostoksissa arvonlisävero on yleensä merkittävin lisäkustannus. Mutta jos tilatun tavaran arvo on korkeintaan 22 euroa, veroa ei peritä. Tämä lienee vaikuttaneen siihen, että ihmiset tilaavat halpaa tavaraa Kiinasta.

Käytäntö muuttuu 1.7.2021. Alv:n alin kantoraja poistuu EU-alueella, ja kaikista tullattavista paketeista on maksettava myös arvonlisävero lähetyksen arvosta riippumatta.

– Tavoitteena on varmistaa yhtenäiset kilpailuedut EU:ssa ja EU:n ulkopuolella toimiville yrityksille – ja tietysti saada verotuloja valtiolle, Olli-Pekka Penttilä selittää.

Brexit teki uuden tullimuurin

Brexitistä on parin viime vuoden aikana puhuttu niin paljon, että jokainen suomalainen varmaankin tietää jo, että Iso-Britannia ei enää ole EU:n jäsen. Viranomaiset haluavat kuitenkin varmistaa monin tavoin, että ihmiset ymmärtävät myös sen, että EU-ero vei britit tullimuurin taakse.

Isosta-Britanniasta lähetettävästä tavarasta joutuu nyt siis maksamaan sekä alv:n että mahdolliset tullimaksut. Sitä vastoin Yhdistyneen kuningaskunnan läntisin kolkka, Pohjois-Irlanti, kuuluu yhä EU:n tulli- ja veroalueeseen, eikä sieltä lähetettävistä tavaroista peritä tuontimaksuja. Tällä määräaikaisella erityissopimuksella halutaan estää tullimuurin muodostuminen Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välille.

Entä verkosta tilattavat ravintolisät ja itsehoitolääkkeet?

Kuluttajan kannalta eniten epäselvyyksiä aiheuttavat tiettyjen tuotteiden tuontikiellot ja -rajoitukset. Verkkokaupasta saisi esimerkiksi ravintolisiä tai itsehoitolääkkeitä varsin edullisesti, mutta mitä jos Tulli nappaa ne rajalla?

– Tullin rajoituskäsikirjaan on koottu yhteen keskeiset vienti-, tuonti- ja kauttakulkurajoitukset, joissa Tulli on määrätty valvontaviranomaiseksi.

Tullin rajoituskäsikirja määrää lääkkeiden nettimyynnistä näin:

”Postitse voidaan lähettää henkilökohtaiseen käyttöön laillisesti hankittuja resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaava määrä. Eta-alueen ulkopuolisista maista lääkevalmisteiden lähettäminen postitse Suomeen on kielletty.”

Etaan eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat EU-maiden lisäksi Islanti, Liechtenstein ja Norja.

Kuluttajalle rajoituskäsikirjan määräysten tulkitseminen voi olla hyvin hankalaa. Jos Etan ulkopuolelta löytyy aivan ohittamaton lääke- tai ravintolisätarjous, kannattaa soittaa tullineuvontaan (0295 5201).

Lue lisää:

Uskallanko ostaa verkossa? Lue neuvot turvalliseen verkko-ostamiseen

Tullin rajoituskäsikirja

Tuoteryhmäkohtaiset tullimaksut