Tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista on tehty todella helpoksi. EU:n sisällä liikkuvien tavaroiden perään ei paljon kysellä.

Sen sijaan 1.7.2021 voimaan astuneen muutoksen myötä tilanne mutkistuu, jos verkkokauppaostokset saapuvat Suomeen Euroopan unionin ulkopuolelta. Kiinasta, USA:sta tai Isosta-Britanniasta tulevat paketit täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.

– Veron ja tullin määräytymistä ei ratkaise verkkokaupan sijaintimaa, vaan se, mistä maasta tavara toimitetaan ja mikä on tavaran todellinen alkuperämaa, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä selittää.

Kuluttaja voi siis hyvässä uskossa tilata tavaraa vaikkapa saksalaisesta verkkokaupasta, mutta tilaus toimitetaankin esimerkiksi Kiinasta. Silloin lankeavat maksettaviksi tullimaksut ja arvonlisävero.

– Ennen tilaamista kannattaa koettaa selvittää, mistä maasta tavara toimitetaan. Verkkokaupalla ei valitettavasti ole velvollisuutta ilmoittaa lähetysmaata tilausvaiheessa, Olli-Pekka Penttilä kertoo.

Brexit teki uuden tullimuurin

Brexitistä on parin viime vuoden aikana puhuttu niin paljon, että jokainen suomalainen varmaankin tietää jo, että Iso-Britannia ei enää ole EU:n jäsen. Viranomaiset haluavat kuitenkin varmistaa monin tavoin, että ihmiset ymmärtävät myös sen, että EU-ero vei britit tullimuurin taakse.

Isosta-Britanniasta lähetettävästä tavarasta joutuu nyt siis maksamaan sekä alv:n että mahdolliset tullimaksut. Sitä vastoin Yhdistyneen kuningaskunnan läntisin kolkka, Pohjois-Irlanti, kuuluu yhä EU:n tulli- ja veroalueeseen, eikä sieltä lähetettävistä tavaroista peritä tuontimaksuja. Tällä määräaikaisella erityissopimuksella halutaan estää tullimuurin muodostuminen Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välille.

Lue lisää:

Uskallanko ostaa verkossa? Lue neuvot turvalliseen verkko-ostamiseen

Tuoteryhmäkohtaiset tullimaksut

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 15.2.2021 ja sitä on päivitetty 1.7.2021.