Juontaja ja mediatyöläinen Katja Ståhl ei itke menneen rahan perään tai ole tarkka rahankäytöstään. Sen hän arvelee perineensä omalta äidiltään. Aikuisia lapsiaan Ståhl auttaa taloudellisesti mielellään, jos tarpeen.

Kysyimme Ståhlilta, mitä hän ajattelee rahasta ja rahankäytöstä.

Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin rahasta?

Ei yhtään mitään! Kasvoin lentoemäntänä työskennelleen yksinhuoltajaäidin kanssa. Olemme äidin kanssa ihan samanlaisia rahan kanssa. Kaikki mikä tulee menee, eikä mitään jää säästöön. Iän myötä äidistä on tullut vähän pihimpi, mutta höveli se on silti.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

Varmaan ihan ensimmäinen kesätyöni oli siivoushomma rakennuksilla. Niillä rahoilla lähdettiin tyttöjen kanssa Rhodokselle. Olin ehkä juuri täyttänyt kuusitoista vuotta.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Tuhlaaja, mutta nykyään myös säästäjä. Kun viisikymmentä vuotta tuli täyteen, aloin ensimmäistä kertaa elämässäni säästää. Jotta voi säästää, pitää rahaa tulla riittävästi. En silti ikinä itke menneen rahan perään tai mieti mitä tuli ostettua.

Mihin kannattaa aina investoida?

Intohimoon ja sitä kautta omaan onnellisuuteen satsaaminen kannattaa aina. Joillekin se voi vaatia purjeveneen – minä olen laittanut rahani hevosiin. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana minulla on ollut seitsemän hevosta. Rahaa on palanut.

Paljonko lempiherkkusi maksaa kaupassa?

Lempiherkkuni persimon on kausituote, ja minulla on mielikuva, että se maksaa 4–5 euroa kilolta. En ole ruokakaupassa yhtään hintatietoinen, mutta nyt olen sentään mekkohintatietoinen. Ostin tämän vuoden gaaloihin kaksi iltapukua. Aikaisemmin olen lainannut tai vuokrannut. Minulla ei ole kauheasti vaatteita, joten tämä oli sinällään iso investointi.

Paljonko on paljon rahaa?

Se on täysin suhteellista. Nuorena, kun minulla ei ollut penniäkään rahaa ja löysin vanhan lautalattian raosta 50 senttisen, se oli iso raha! Ostin sillä perunoita, jotka keitin. Nyt ehkä 100 000 euroa olisi raha, jolla voisi vaikuttaa elämänlaatuun.

Millaiset tilanteet elämässäsi ovat muuttaneet suhtautumistasi rahaan?

Lasten syntymä – silloin omat tarpeet jäivät vähemmälle. Lapsiin olen laittanut mielelläni rahaa. Nyt he ovat molemmat jo aikuisia ja muuttaneet omilleen. Autan heitä yhä taloudellisesti tarpeen tullen.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

Rahalla saa asioita, kuten koiria ja hevosia, ja ne tuovat valtavan määrän onnea. Viime tapaninpäivänä hain itselleni pienen koiran, josta maksoin selvää rahaa. Hän on tuonut jo lyhyessä ajassa valtavan määrän iloa ja onnea.

Jaetaanko ravintolassa lasku tasan vai maksaako jokainen omansa?

Riippuu porukasta, minulle on ihan sama. Jos jonkun tekee onnelliseksi tarkat laskelmat, se käy minulle yhtä hyvin kuin tasajako. Kuten sanottu, en itke menneitä rahoja.

Katja Ståhl tähdittää Arktinen retkikunta -realitya TV5- ja Discovery+ -kanavalla, pitää Kavioliitossa-blogia ja kirjoittaa toista kirjaansa. Ståhl palkittiin vuoden juontajana vuoden 2022 Kultainen Venla -gaalassa Elämäni Biisi -ohjelmasta.

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Tiia Rantanen

Teppo Ruohonen: ”Jos saadaan lapsenlapset ja lapset kasaan, niin pappa betalar!”

Uutisankkuri Matti Rönkä: En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti