Tiia Rantanen, 39, on toimittaja, sisällöntuottaja ja sosiaalisen median vaikuttaja. Tämän talven aikana monitoiminainen on yrittänyt saada maailmaa valmiiksi. Kaverin puolesta kyselen -podcastia tehdään koko ajan, ja samaan aikaan Rantanen äänittää oman Mysteeripodcastinsa toista kautta.

Tilanne on Rantaselle uusi. Aiemmin hän ei ole sen suuremmin stressannut tai elänyt jotain määrättyjä loma-aikoja varten. Rantanen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 lähtien, joten kovin pitkiin vapaisiin ei ole ollut mahdollisuutta. Vapaata hän on pitänyt aina, kun se on ollut mahdollista, ennen ja jälkeen eri projektien.

Nyt edessä on kuitenkin todellinen deadline, ja se jälkeen suuri tuntematon. Rantasen esikoislapsen laskettu aika on toukokuun lopussa. Pitkiin työtehtäviin hän ei ole voinut sitoutua, koska haluaa keskittyä äitiytyeen ja kaikkeen, mitä ikinä se pitääkään sisällään. 

Viime vuonna ilmestyneessä omaelämäkerrassaan Suurin piirtein (Kosmos) Rantanen kertoo siitä, miten elämä ei aina mene suunnitelmien mukaan – ja se on ihan hyvä asia. Omien sanojensa mukaan kirja on ”synninpäästö haahuilijoille”.

Enää Rantanen ei kuitenkaan halua haahuilla ihan niin paljon, ainakaan raha-asioissa. Lapsen syntymään valmistautuminen on saanut hänet miettimään järjestelmällisempää raha-asioiden hoitoa ja budjetin laatimista.

Seuraavassa Rantanen vastaa kahdensaan kysymykseen rahasta.

Mikä on ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Meillä kotona oli lasipurkki, johon vanhemmat keräsivät viiden markan kolikoita. Välillä otin sieltä vitosen ilman lupaa ja kävin ostamassa karkkia. Olin kova sokerihiiri lapsena. Viisi markkaa tuntui isolta rahalta, ja kolikkokin oli suuri. Eihän se ollut minun rahaa. En muista koskaan jääneeni kiinni, vaikken kovin ovela varas ollutkaan. 

Noin 10-vuotiaana tein töitä isäni yrityksessä. Hän värväsi meidät tyttäret lähettämään asiakkaille mainoskirjeitä. Siitä työstä tienasin ensimmäisen kerran omaa rahaa, joitain pennejä per kirjekuori. Kaikki sekin meni karkkeihin. Nyt olen seurannut siskoni lapsia, jotka ovat kotitöitä tekemällä säästäneet rahaa esimerkiksi kuulokkeisiin tai muihin laitteisiin. Tuntuu, että lapset ovat nykyään paljon fiksumpia.

Minkälaisen mallin vanhemmat antoivat rahan käyttämisestä?

 Olen tosi etuoikeutettu, koska olen aina saanut vanhemmiltani taloudellista tukea. Olen voinut luottaa heidän apuunsa pitkälle aikuisikään asti. Siitä huolimatta tilini on hyvin usein ollut ihan tyhjä. Olen oppinut vanhemmiltani anteliaisuutta ja rahalla auttamista silloin, kun tilanne sen sallii. Autan mielelläni läheisiäni rahallisesti ja lahjoittan hyväntekeväisyyteen – esimerkiksi Ukrainan kriisiin tai Afganistanin naisille – aina kun se on mahdollista. 

Oliko sinulla omaan talouteen liittyviä suunnitelmia nuorempana?

Minulla oli paljonkin suunnitelmia. Pidin kirjaa rahoista, joita vanhempani olivat minulle antaneet. Suunnittelin maksavani kaikki ne takaisin, mutta summa paisui niin suureksi, ettei siitä olisi tullut mitään. Olin esimerkiksi vaihto-oppilaana Ranskassa ilman mitään tienestejä tai säästöjä, ja jo se vaati paljon rahaa. Vanhempani kuitenkin sanoivat, että se oli heidän huolenpitoaan, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Meni todella kauan ennen kuin taloudellinen tilanteeni vakautui ja pystyin edes miettimään säästämistä. Se on ollut mahdollista vasta ihan viime vuosina.

Mitä rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Opiskeluaika oli taloudellisesti haastavaa, niin kuin se yleensä on. Nykyään opiskelijoiden tilanne on huonompi kuin mitä se oli minun aikanani. Opintorahan määrä ei ole kasvanut suhteessa elinkustannusten nousuun. Nyt myös opintolainan korko on toista luokkaa. Oman opintolainani maksoin pois pari viikkoa sitten. Tuntui tosi hyvältä päästä siitä eroon, vaikkei jäljellä ollut summa mikään kauhea iso ollutkaan.

Millainen rahankäyttäjä olet arjessa?

Olen ollut ja olen edelleen aika ”huithapeli” rahan kanssa. Nuorempana en edes uskonut säästämiseen. Halusin nauttia ja elää hetkessä, enkä säästä jotain tuntematonta tulevaisuutta varten. Voisin kuvailla itseäni hedonistiksi. Tykkään tuhlata rahaa ravintoloissa syömiseen. Se on rakkain harrastukseni. On ihanaa maksaa siitä, että joku tekee ruoan minun puolesta ja vieläpä paljon paremmin, mitä itse koskaan osaisin. Eikä minun tarvitse kuin istua, nauttia ja viettää aikaa ystävien kanssa.

Miten suunnittelet talouttasi ja varaudut tulevaisuutta varten?

Viime vuosien aikana olen alkanut säästää sekä säästötilille että rahastoihin. Maltillisia summia, mutta kuitenkin. Tähän asti olen elänyt aika rennosti ja tilanteen mukaan eli periaatteessa kädestä suuhun.

Aloitin yrittäjänä kesällä 2014. Siitä lähtien rahaa on ollut välillä enemmän, ja olen voinut käydä kaupassa ilman huolia. Välillä taas on mennyt monta kuukautta hyvin niukasti. Siitä tyylistä haluaisin vähitellen pois.

Lapsen syntymää varten onkin tarkoitus opetella järkevyyttä ja tarkempaa oman talouden budjetointia. Onneksi puolisoni on erittäin tarkka rahankäyttäjä, joten ehkä hänestä tarttuu jotain minuunkin.

Onko sinulla intohimoja tai harrastuksia, jotka vievät suuria summia?

Ravintoloita lukuun ottamatta minulla ei oikein ole suuria intohimoja, joihin rahaa kuluisi. En esimerkiksi ole kova shoppailija. Tosin nyt kyllä hieman pelkään, sekoanko esikoisestani niin, että olen valmis käyttämään kaikki rahat lapseen. Onneksi olen suuri kierrätyksen ystävä, joten siitä tulee varmasti olemaan hyötyä myös lapsen hankintoja varten. Olen jo saanut lukuisia viestejä, että käytettyjä lastenvaatteita löytyy.

Minkä rahaan liittyvän myytin haluaisit romuttaa?

Minusta sanonta ”raha on vain rahaa” on huono. Niin voi sanoa ainoastaan etuoikeutettu ihminen, jolla rahaa on riittävästi. Kaikilla ei ole, ja toisilla ei ole edes sitä kymmentä euroa, jonka voisi panna säästöön. Rahan puute on kaiken nielevä huoli, joka vaikuttaa koko elämään: ihmissuhteisiin, hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Pahimmillaan ihminen voi ajautua tosi epätoivoiseen tilanteeseen. Ja kun rahaa ei ole, sitä miettii koko ajan. Itse en ole ollut todella pahassa tilanteessa, koska olen aina saanut apua, mutta olen nähnyt välähdyksiä siitä, miltä tuntuisi, jos taloudellisesta ahdingosta ei olisi mitään ulospääsyä.

Kuka?

Tiia Rantanen

Ikä: 39

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: Sosionomi 2009 (Metropolia 2009) ja medianomi 2014 (Haaga-Helia). Toiminut yrittäjänä vuodesta 2014 lähtien.

Mistä tunnetaan: Julkaisi kesällä 2022 esikoisteoksensa, omaelämäkerrallisen kirjan Suurin piirtein (Kosmos). On tehnyt Kaverin puolesta kyselen -podcastia Ylelle ystävänsä Anna Karhusen kanssa vuodesta 2018 lähtien ja yli 250 jakson verran. Instagramissa Rantasella on yli 17 000 seuraajaa.

Ajankohtaista: Tekee parhaillaan toista kautta viime kesänä alkaneeseen arkipäivän mysteereitä viihteellisesti selvittävään Mysteeripodcast-sarjaan. Podcast on kuunneltavissa Podme-palvelussa.

Motto: Rahaa on ja se näytetään. – ”Käytän tätä mottoa tilanteissa, joissa rahaa ei ole, tai kun sitä käytetään hölmöihin asioihin.”

Lue myös:

8 kysymystä rahasta: Ilari Mettälä

8 kysymystä rahasta: Ilkka Herola

8 kysymystä rahasta: Arvi Martikainen

8 kysymystä rahasta: Olli Halonen

8 kysymystä rahasta: Teemu Potapoff