Kesä näkyy piikkinä lainatiskillä – Lue asiantuntijoiden vinkit järkevään luoton käyttöön
Lisää aiheesta
Juuri ennen lomia lainaa haetaan ahkerasti muun muassa matkoihin ja mökkihankintoihin. Luottokortti on luotettava kumppani ulkomaille matkustavalle, kulutusluottoa harkitsevan kannattaa ennakoida ja pohtia itselle sopivaa takaisinmaksuaikataulua.
Mökkiremontteja, lomamatkoja tai vaikkapa uuden menopelin hankinta: kesällä kukkaron nyörit avautuvat monella hövelimmin kuin muina vuodenaikoina. Lomakauden lisääntynyt rahankäyttö näkyy myös lainatiskillä, kertoo Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen.
– Kun tarkastellaan vuosia 2011–2017, vakuudettomien kulutusluottojen suurimmat nostokuukaudet ovat yleensä maaliskuusta heinäkuuhun. Vakuudellisia kulutusluottoja on välillä nostettu eniten myös syys- ja lokakuussa.
Esimerkiksi viime vuonna suomalaiset kotitaloudet nostivat Suomen Pankin tilastojen mukaan kulutusluottoja toukokuussa 422 miljoonaa euroa ja kesäkuussa 418 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi saman vuoden joulukuussa luottoa nostettiin 376 miljoonaa euroa.
Kortilla luottoa ulkomaille
Tilastot kertovat, että huhti-heinäkuun aikana tili- ja korttiluottoja käytetään yleensä enemmän kuin niitä lyhennetään. OP-Korttiyhtiön myyntijohtaja Kati Rintala vahvistaa, että kuuminta lomakautta edeltävä jakso näkyy piikkinä luottokorttien ja vakuudettomien kulutusluottojen hakemisessa.
– Suomessa on yhä yllättävän paljon ihmisiä, joilla on pelkkä debit-kortti, mutta luottokortteja haetaan kyllä jatkuvasti enemmän, hän kertoo.
Rintalan mukaan luottokortin 35 päivän koroton maksuaika ja luotto-ominaisuus tuovat arkeen joustavuutta, jota monen kannattaisi hyödyntää erityisesti kesälomalla. Luottokorttia vaaditaan usein esimerkiksi auton tai asunnon vuokraamisessa, ja sillä kannattaa maksaa aina verkkokauppojen ostokset ja lomamatkojen lennot.
– Jos esimerkiksi lentoyhtiö menee konkurssiin, on luottokortilla maksaminen käytännössä ainut tapa saada rahat takaisin.
Luottokortin jo omistavat ihmiset myös usein korottavat luottorajojaan kesän kynnyksellä.
– Luottoraja kannattaakin tarkistaa riittävälle tasolle esimerkiksi ennen ulkomaille suuntautuvaa matkaa, Rintala muistuttaa.
Rajan voi tarkistaa ja tarvittaessa korottaa suoraan omasta verkkopankista. Uusi raja astuu voimaan välittömästi.
Lainalaskurista apua
Vakuudeton kulutusluotto voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi kesän suuremmille remonteille, Rintala vinkkaa. Haettavat lainasummat vaihtelevat suuresti, mutta esimerkiksi OPlta ilman vakuuksia lainaa voi saada jopa 15 000 euroa.
Vaikka lainaa haetaan kesäkuukausiksi enemmän kuin muulloin, se ei Rintalan mukaan näy poikkeavina ongelmina takaisinmaksussa syksyn ja talven aikana.
– Tärkeää on budjetoida tarve ennen lainan ottamista ja käyttää esimerkiksi lainalaskuria sen selvittämiseen, millaisella aikataululla lainan haluaa maksaa takaisin.
Toiseksi suositukseksi Rintala antaa pankki- ja laina-asioiden keskittämisen: kun kaikki talousasiat ovat esimerkiksi yhden verkkopankin alla, on erilaisista maksuista ja yleistilanteesta huomattavasti helpompi pysyä kärryillä.
Kesällä lainataan mökkeihin
Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan vuosina 2011–2017 asuntolainoja on lähes poikkeuksetta nostettu eniten touko- ja kesäkuussa, ja heinäkuu on ollut hiljaisempi.
Kesä piristää selvästi myös mökkilainojen nostoja. Tarkasteltujen vuosien aikana mökkilainoja nostettiin eniten kesäkuussa kaikkina muina vuosina paitsi vuonna 2013, jolloin heinäkuu oli suosituin kuukausi.
OPn henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Lauri Peltola lisää, että kesäksi saatetaan hakea vakuudellista lainaa myös muihin suurempiin hankintoihin, kuten vaikkapa purjeveneeseen tai moottoripyörään.
– Jos löytyy sopivia vakuuksia, vakuudellinen laina on kuluttajalle helppo valinta, hän toteaa.
Peltolan tärkein neuvo kesän menoja suunnittelevalle on tämä: ennakoi, ennakoi, ennakoi.
– Lainatarjous kannattaa hakea aina hyvissä ajoin. Se ei vielä sido mihinkään.
Tutustu OPn lainavaihtoehtoihin.