Onko mielessäsi mökin tai kodin remontti tai uusi auto? Vai onko kotisi tiskikone tiensä päässä? Moni haave tai pakollinenkin hankinta vaatii usein lainan. Epävarma taloudellinen tilanne voi kuitenkin pistää miettimään, uskaltaako nyt ottaa lainaa ja saako sen varmasti maksettua takaisin.

– Lainaa uskaltaa hakea, jos olet hoitanut raha-asiasi säntillisesti ja jos taloudellinen tilanteesi on vakaa. Omaa taloudellista tilannetta kannattaa kuitenkin arvioida rehellisesti, etenkin jos työtilanteesi on epävarma esimerkiksi yt-neuvotteluiden takia. Kannattaakin pysähtyä miettimään, onko nyt oikea hetki isommille hankinnoille, sanoo OP:n kulutusluotoista vastaava Lauri Tolvas.

Omaa taloudellista tilannetta ja lainan hakemista voi pohtia esimerkiksi niin, että laskee, jääkö omassa arjessa riittävästi rahaa käytettäväksi luoton kuukausierän ja muiden laskujen jälkeen. Luoton kuukausierän arvioinnissa voi käyttää muun muassa OP:n lainalaskuria. Lisäksi oman pankin asiakaspalvelijat auttavat oman tilanteen hahmottamisessa.

Millainen laina on fiksu valinta?

Jos oma talous kestää lainan ottamisen, on vielä selvitettävä, millaista lainaa kannattaa ottaa. Kuluttaja voi hakea vakuudetonta tai vakuudellista lainaa, lisäksi esimerkiksi kodinkone- tai autokaupoilla on tarjolla osamaksullisia luottoja. Eri lainatyyppejä vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota lainan kuukausierien suuruuteen sekä kokonaiskuluihin.

Pankki auttaa selkeyttämään lainatyyppien eroja.

– Pankin asiakaspalvelijat tukevat oikeanlaisen rahoitusmuodon löytämisessä. Jos lainat on keskitetty omaan pankkiin, on talouden hallinta helpompaa verkkopankin tai mobiilipankin kautta, kun kokonaistilanteensa näkee yhdestä paikasta kerralla, Tolvas sanoo.

Tolvas muistuttaa, että laki velvoittaa pankkia arvioimaan asiakkaan taloudellisen tilanteen ja lainan takaisinmaksukyvyn lainaa hakiessa. Lisäksi on myös pankin etu, että laina tulee maksetuksi takaisin.

– Pankki ei myönnä sellaista lainaa, jota asiakas ei saisi kunnialla maksettua pois.

Tutustu OP:n lainoihin

Lue myös:

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa

Kuinka suuren lainan uskallan ottaa? Nämä asiat on hyvä tietää asuntolainasta

Hyvä palkka, mutta ei säästöjä – saanko asuntolainaa?

Rahoituksen myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj, OP Yrityspankki Oyj tai osuuspankki, rahoitustuotteesta riippuen.