Uusperhe, ota raha-asiat haltuun! Merkitse elatusavut lainaneuvotteluissa tarkasti
Lisää aiheesta
Uusperheessä luodaan usein uudet, omanlaiset säännöt ja tavat. Se on hyvä ajankohta pohtia myös laina-asioita ja miettiä, miten uuden perheen tulevaisuus turvataan.
Uusperheessä on koettu isoja elämänmuutoksia. Raha-asioissa siitä on etua. Monet uusperheen vanhemmat ovat valveutuneita ja osaavat varautua yllättäviin käänteisiin.
Tyypillisesti uusperheissä luodaan uudet, omanlaiset säännöt ja tavat myös rahankäyttöön. Pankissa tämä näkyy esimerkiksi uusperheen lainaneuvotteluissa.
Osuuspankin pankkitoiminnan tuotteiden ja palveluiden johtaja Kaisu Christie sanoo, että uusperheiden kanssa keskustellaan usein esimerkiksi vanhan lainan uudelleen järjestelystä ja siihen liittyvistä vakuuksista sekä lainan kuukausierästä.
Lähtökohtaisesti uusperheet ja ydinperheet ovat pankille samanlaisia laina-asiakkaita. Molempien kohdalla arvioidaan samalla tavalla luotonhakijoiden maksukykyä suhteessa haettavaan lainaan.
Uusperheiden kohdalla laskelmissa otetaan huomioon perhetilanteen erityispiirteet. Elatusavut voivat vaikuttaa perheen tuloihin ja menoihin. Kuluja laskee tai nostaa sekin, miten paljon aikaa edellisen kumppanin kanssa saatu lapsi viettää kummankin vanhempansa kodissa.
Pankki selvittää tilanteen varmistaakseen, että kotitalouden tulot riittävät menojen jälkeen lainojen hoitoon.
-Pelivaraa pitää jäädä myös vaikeasti ennakoimattomille muutoksille, kuten esimerkiksi korkotason nousulle. Siihen asiakkaamme varautuvat usein OP:n tarjoamalla korkokatolla, Christie sanoo.
Omaisuuttaan voi suojata ja kohdentaa
Sekä uusperheissä että ydinperheissä kannattaa miettiä, mitkä ovat eri osapuolten oikeudelliset suhteet ja miten arki sujuu, jos tapahtuu jotain odottamatonta.
Uusperheissä tilanne on yleensä ydinperheitä monimutkaisempi. Perheen aikuisten oikeudet ja velvollisuudet riippuvat esimerkiksi siitä, ovatko he naimissa vai eivät. Kuoleman tai eron jälkeisiin taloudellisiin järjestelyihin vaikuttaa myös se, onko parilla yhteisiä lapsia, onko molemmilla lapsia edellisestä suhteesta, mikä on entisten parisuhteiden oikeudellinen status ja miten lasten huoltajuus on järjestetty.
Yleisesti ottaen avioliitto turvaa kumppanin paremmin kuin avoliitto. Jos avoliitto on kestänyt alle viisi vuotta ja parilla ei ole yhteisiä tai yhteisessä huollossa olevia lapsia, osapuolilla ei ole erossa tai kuolemassa mitään oikeutta toisen omaisuuteen.
Christie muistuttaa, että omaisuuttaan voi kuitenkin suojata ja kohdentaa monin tavoin. Perheenjäsenten tilanteeseen eri elämänmuutoksissa voi vaikuttaa avioehdolla ja testamentilla.
Tulevaisuuteen voi varautua myös pankin tarjoamilla tuotteilla. Luoton takaisinmaksuturva, korkosuoja, säästäminen ja sijoittaminen auttavat, jos jotain yllättävää sattuu.
Pankki auttaa myös lakiasioissa
Uusperheitä pohdituttaa usein myös se, miten entisen elämän mahdolliset yhteiset sijoitukset ja perheen vakuutukset järjestellään uudessa elämäntilanteessa.
Näihinkin kysymyksiin saa apua omasta Osuuspankista.
-Osuuspankit tarjoavat tietyillä alueilla myös lainopillisia palveluita, joista saa apua perhe- ja perintöoikeudellisiin asioihin, kuten avioehtoihin ja testamentteihin. Tukea saa myös vero- ja holhousasioiden mietintään, Christie kertoo.