Kun taloudenpito on siirtynyt kokonaan digimaailmaan, on entistä tärkeämpää pitää huolta laitteidensa turvallisuudesta. Digitaalinen asiointi on yleisesti ottaen turvallista, mutta silti kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan. 

– Kaikkein tärkeintä verkkomaksamisen osalta on se, että pitää laitteen käyttöjärjestelmän ajan tasalla. Oli kyseessä sitten mobiililaite tai tietokone, kertoo Telian Senior Portfolio Manager Patrik Westerberg.

Käyttöjärjestelmien päivitykset ovat tärkeitä turvallisuuden näkökulmasta, sillä useimmiten laitteiden päivitykset pitävät sisällään parannuksia tietoturvaan. Kun laitteista löydetään mahdollisia aukkoja turvallisuudessa, päivitykset pyrkivät tukkimaan ne. 

– Varsinkin mobiililaitteilla on tärkeää ottaa vastaan valmistajien tarjoamat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset. Laitteiden lisäksi myös sovellukset tulisi pitää ajan tasalla.

Haasteen turvallisuudella saattavat aiheuttaa myös haittaohjelmistot, joiden kautta ulkopuolinen taho saattaa päästä käsiksi laitteen tietoihin. Niitä vastaan kannattaa suojautua erillisellä tietoturvaohjelmalla.

Terve epäluulo on tärkeää

Yksi tärkeä turvallisuutta parantava tekijä on Westerbergin mukaan myös terve epäluulo. 

– Kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta aina kun asioi hiemankaan tuntemattomien verkkokauppojen parissa.

Koska maksaminen ja pankkiasioiden hoito ei ole enää paikkasidonnaista, moni hoitaa asioitaan kodin tai työpaikan ulkopuolella. Kun tarjolla ei ole tuttua WIFI-verkkoa, saattaa olla kiusaus yhdistää laite vieraaseen verkkoon. Niihin liittyy aina riski.

Jos käyttää julkisia WIFI-verkkoja, niin yksityisyys on hyvä suojata VPN-yhteydellä. Sellainen löytyy turvapalveluista eri toimijoilta. Esimerkiksi Telia Turvapaketti Total mahdollistaa turvallisen asioinnin missä tahansa, ja tarjoaa samalla suojaa tietovuotoja vastaan. 

Etämaksamisesta on tullut iso ilmiö. Pankkikortit ovat siirtyneet mobiililaitteisiin ja ostokset voi maksaa puhelimen tai älykellon etämaksamisominaisuudella. Tällöin tunnistukseen käytetään käyttäjän kasvoja tai sormenjälkeä. Biometriset tunnisteet ovat turvallisia, ja vaikeita väärentää. 

– Nämä ominaisuudet toimivat esimerkiksi Apple Pay- tai Google Pay -palveluissa, listaa Westerberg. Ne ovat turvallisia, hän lisää. 

Pankkitunnuksilla pyydetään tunnistautumaan yllättävän usein. Niitä saatetaan kysyä ostotapahtumien lisäksi tunnistautumisessa erilaisiin palveluihin. Tunnusten käyttö on kätevää, sillä ne löytyvät mobiililaitteesta muutaman klikkauksen päässä. 

Vaikka digimaailman vaaroista varoitellaan usein, on tosiasia se, että ajantasaisilla laitteilla ja turvapalveluita käyttämällä digiasiointi on varsin turvallista. Pankkiasioita ei silti välttämättä kannata hoitaa ruuhkabussissa. 

Osuuspankkien Varmuutta verkkoon -kampanja opastaa senioreita ja muita erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita OP:n digitaalisten palveluiden käytössä.