Menojen jako suhteessa tuloihin

Monessa perheessä pistetään kaikki kulut puoliksi, vaikka toinen vanhemmista tienaisi enemmän kuin toinen. Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mukaan tilanne on epäreilu vähemmän tienaavan kannalta.

– Yleensä perheen elintaso määräytyy kovempipalkkaisen mukaan. Vaikka pienempipalkkainen pääsee nauttimaan korkeammasta elintasosta, se ei ole silti oikein, että hän joutuu maksamaan siitä suhteessa tuloihinsa isomman siivun. On tärkeää, että molemmilla jää yhteisten menojen jälkeen rahaa myös omaan käyttöön. Molempien pitäisi lisäksi pystyä säästämään omiin tarpeisiin, sanoo Majasalmi.

Kun palkkaero on huomattava, menot on reilumpaa jakaa suhteessa omiin tuloihin.

– Kannattaa avata yhteinen tili, jolta maksetaan kaikki yhteiset menot. Molemmat laittavat tilille yhtä suuren osan omista tuloistaan – esimerkiksi 50 prosenttia. Näin molemmat käyttävät yhtä suuren osan palkastaan yhteisiin menoihin.

Majasalmi tarkoittaa, että jos toinen tienaisi esimerkiksi 4 000 euroa kuukaudessa, laittaisi hän palkastaan 2 000 euroa yhteiselle tilille. 2 000 euroa tienaava puoliso laittaisi 1 000 euroa.

Isot hankinnat tulojen mukaan

Samaa logiikkaa kuin jokapäiväisten menojen suhteen kannattaa hyödyntää myös isojen hankintojen kohdalla.

– Jos enemmän palkkaa saava puoliso haluaa kalliimman auton, kun toiselle riittäisi halvempikin malli, ei autosta koituvia kuluja ole reilua jakaa puoliksi. Se, joka haluaa maksaa autosta enemmän, tulee ottaa siihen myös enemmän rahallisesti osaa.

Äitiyslomaan kannattaa varautua etukäteen

Äitiysloma asettaa haasteen perheen taloudelle, kun koko perheen tulot laskevat ja tulot vanhempien välillä ovat huomattavasti erisuuruiset toisen ollessa kotona. Tilanteeseen kannattaakin mahdollisuuksien mukaan varautua jo etukäteen.

– Viimeistään silloin, kun lapsi ilmoittaa tulostaan, kannattaa laskea, kuinka paljon perheen tulot tippuvat äitiysloman aikana. Omaa kulutusta kannattaa mukauttaa tulevaa varten karsimalla turhia menoeriä ja laittaa rahaa säästöön. Näin rahaa on käytössä enemmän äitiysloman aikana, Majasalmi sanoo.

Kun toinen vanhemmista on kotona ja toinen käy töissä, kulut tulee jakaa jälleen reiluuden nimissä suhteessa tuloihin.

– Kummankin puolison tulisi toimia suhteessa aina sen eteen, että molempien taloustilanne paranee suhteen aikana, Majasalmi sanoo.

Uusperheen talous hoituu puhumalla

Kun kaksi aikuista perustaa perheen, jossa molemmilla on lapsia jo omasta takaa, tulee talousasiat puhua läpi erityisen tarkkaan.

– Uusperheen talouden hoito on astetta haastavampi järjestää. Vanhemmat voi olla keskenään hyvin erilaisessa taloudellisessa tilanteessa, lapsiakin voi olla eri määrä ja toisella saattaa entinen puoliso ottaa osaa enemmän lapsen kuluihin ja toisella ei.

Lisähaasteen asettaa tilanne, jossa toisella puolisolla on lapsia, mutta toisella ei.

– Silloin on hyvä istua alas ja miettiä, mihin kummankin rahat riittävät. Haasteeksi voi muodostua melkoinen elintasoero, jos toisella on useampi lasta elätettävänään ja toisella ei yhtään.

Myös perhe, jossa on sekä yhteisiä lapsia että edellisistä suhteista olevia lapsia, on taloudellisesti mutkikas. Varsinkin, jos osa lapsista asuu toisinaan edellisten puolisoiden luona.

– Kannattaa jutella, mitkä ovat meille parhaiten sopivat pelisäännöt, jotta yhteiselo olisi mahdollisimman helppoa. On tärkeää huolehtia, että lapset eivät joudu kokemaan eriarvoisuutta keskenään.

Oletko avo- tai avioliitossa? Kokosimme muistilistan talousasioista, joita on hyvä ottaa huomioon avoliitossa ja avioliitossa.

Lue myös:

Raha-asiat pöydälle! Mitä pieni- ja hyvätuloinen ajattelevat rahasta?

Tunnetko kateutta ystäväsi tulotasosta? Lue psykologin vinkit, miten toimia, jos kateus valtaa mielen

Vinkit vanhempainvapaalle varautumiseen