Poikkeuksellinen tilanne on vienyt monilta ansioita. Koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi veroja ei kuitenkaan voi jättää maksamatta eikä veron määrään, eräpäiviin, viivästyskorkoihin tai muuhun maksamiseen ole tullut muutoksia.

Muuttuneet tulot

Poikkeuksellinen tilanne on vienyt monilta ansioita. Koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi veroja ei kuitenkaan voi jättää maksamatta eikä veron määrään, eräpäiviin, viivästyskorkoihin tai muuhun maksamiseen ole tullut muutoksia.

Jos tulosi ovat muuttuneet, tilaa uusi verokortti tai jos maksat ennakkoveroja, tarkista että ne ovat oikeansuuruiset.

Verojen maksuvaikeuksissa voi hakea maksujärjestelyä. Sitä voi hakea, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, jos mahdolliset aiemmat maksujärjestelyn verot ja ulosottovelat on maksettu ja olet antanut kaikki veroilmoitukset sekä tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset.

Tulonhankkimiskulut etätöissä

Etätyön tekemiseen voi liittyä kuluja, jotka voi vähentää verotuksessa. Näitä ovat esimerkiksi työhuoneen käytöstä aiheutuneet kulut, kalustekulut ja kulut tietoliikenneyhteyksistä. Kulut vähennetään yleisimmin niin sanotun kaavamaisen työhuonevähennyksen muodossa.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen voi saada myös silloin, kun työhuoneena käytetään oman kodin huoneiston osaa tai siinä olevaa erillistä työhuonetta. Vähennyksen suuruuteen vaikuttaa se, onko etätyötä tehty yli 50 prosenttia työajasta vai alle.

Työhuonevähennyksen suuruus vahvistetaan vuosittain. Vuoden 2020 suuruutta ei ole vielä vahvistettu. Palkansaajat saavat automaattisesti verotuksessa 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, joten tulonhankkimiskuluja voi ilmoittaa verotukseensa vain, jos ne ylittävät tämän summan.

Vähennyksiä voi ilmoittaa verotusta varten jo kuluvan vuoden aikana kahdella eri tavalla. Jos tekee muutosverokortin OmaVerossa, voi ilmoittaa vähennyksen huomioitavaksi jo siinä. Vaihtoehtoisesti vähennyksen voi ilmoittaa OmaVerossa tekemättä verokorttimuutosta. Silloin vähennystieto näkyy valmiina keväällä saapuvalla esitäytetyllä veroilmoituksella. 

Varo mätkyjä, muista päivittää matkakulut

Verokortti kannattaa päivittää heti, jos siihen on merkattu matkakuluja ja työt ovatkin siirtyneet pääosin kotona tehtäviksi. Jos verokorttia ei päivitä kuluvan vuoden aikana, seuraavana vuonna voi saada isotkin mätkyt. Vuoden 2021 verokortin voimassaoloaika alkaa 1.2.2021.

Matkakuluissa omavastuu on 750 euroa ja ne voi vähentää verotuksessa vasta, jos matkakulut ylittävät tämän omavastuuosuuden.

Matkakulut voi vähentää halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan ja halvimman lipun hinnan mukaan. Matkakulut voi vähentää oman auton mukaan laskettuna vain silloin, jos julkista kulkuneuvoa ei ole ollut käytettävissä. Riskiryhmään kuulumisen perusteella ei voi vähentää matkoja oman auton mukaan.

Maskeista verovähennys

Jos olet käyttänyt kasvomaskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja olet hankkinut maskit itse, voit vähentää maskikulut verotuksessa matkakuluina. Vähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta päivältä, jolloin olet tehnyt vähennykseen oikeuttavan matkan 13.8.2020 annetun maskisuosituksen jälkeen.

Maskit voi vähentää tulonhankkimiskuluina, jos käytät maskia työssä ja ostat ne itse.

Ravintoetu myös ruoan kuljetukseen

Ravintoetua on aiemmin käytetty lounasravintoloissa, mutta tätä luontoisetupäätöstä on muutettu väliaikaisesti etätöiden lisäännyttyä. Ravintoetua voi siis käyttää aterian maksamisen lisäksi sen kuljettamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen. Useamman päivän lounaita ei voi maksaa samana päivänä.

Asiantuntijana jutussa toimi Verohallinnon ylitarkastaja Hilkka Pelander.