Mitä juuri nyt kannattaa keräillä?

Tietokirjailija, keräilyasiantuntija Niklas Bengtsson neuvoo valitsemaan kohteen, joka aidosti kiinnostaa. Hän itse keräilee erikoisia kirjoja: miniatyyrejä, selättömiä tai moniselkäisiä sekä muodoltaan pyöreitä kirjoja.

– Keräilyn pitää tuottaa iloa keräilijälle, Bengtsson sanoo.

Keräily kannattaa aloittaa liittymällä sosiaalisessa mediassa tietyn esineen tai asian keräilemiseen erikoistuneisiin ryhmiin sekä hankkimalla tietoa kirjoista ja netistä.

Jos käy huutokaupoissa tai kiertää kirpputoreja, esine kannattaa ostaa vain, jos se jollain tapaa puhuttelee.

– Pienemmät esineet on hyvä ottaa käteen tunnusteltavaksi, Bengtsson neuvoo.

Tuntoaisti on ostopäätöksessä tärkeä, sillä sormet voivat tuntea pienen rikkinäisen kohdan, jota silmä ei välttämättä havaitse. Keräilijän kannattaa ostaa pääsääntöisesti ehjiä esineitä.

Toisaalta Niken vuonna 1985 julkaisemat Air Jordan -lenkkarit ovat arvokkaat, vaikka pohja olisi irti.

Adidaksen ja Kanye Westin yhteistyöstä se alkoi

Datainsinööri Besnik Konjuhaj kiinnostui lenkkareista 1990-luvulla, mutta niiden keräily ei ollut vielä silloin rantautunut Suomeen.

Suuri muutos tapahtui vuosina 2015–2016, kun räppäri Kanye West jätti Niken ja ryhtyi yhteistyöhön Adidaksen kanssa. Sneaker-markkinat laajenivat Pohjois-Eurooppaan, ja saatavuuden parantumisen myötä Konjuhajin innostus syveni lenkkarien keräilyksi.

– Aloin panostaa siihen, että sain hankittua entistä harvinaisempia kenkiä, hän sanoo.

Jos yritys x tekee yhteistyötä toisen yrityksen kanssa, ja siinä on mukana artisti y, mallista tulee yleensä suosittu.

Vuonna 2016 hän jonotti ensimmäisen kerran helsinkiläisen Beamhill-kaupan ulkopuolella, jotta saisi hankittua itselleen Adidaksen Yeezy Boost 350 Pirate Black -lenkkarit.

Piti olla nopea, koska niitä oli tulossa myyntiin vain rajoitettu erä. Sellaisista kengistä tulee yleensä myöhemmin keräilykohteita.

Kuvassa on musta Yeezy-lenkkari.
Datainsinööri Besnik Konjuhai jonotti vuonna 2016 Yeezy Boost 350 Pirate Black -kenkiä vuorokauden kaupan ulkopuolella. Adidaksen Yeezyt ovat keräilijöiden keskuudessa suosittuja.

Konjuhaj odotti ystävänsä kanssa kaupan ovien edessä vuorokauden. Jonossa hän havahtui siihen, että Suomessa on paljon muitakin sneaker-harrastajia.

Hän päätti perustaa lenkkareiden vaihtamista varten ryhmän Facebookiin. Aluksi Sneaker Market Finland -ryhmässä oli muutamia satoja jäseniä, mutta nyt heitä on jo noin 17 000.

Lenkkarien arvo nousi 200 eurosta 3000 euroon

Konjuhaj vaistoaa hyvän ostoskohteen kokemuksen perusteella. Hän käy esimerkiksi New Room -sneaker-kaupan järjestämissä pop up -tapahtumissa sekä juttelee muiden keräilijöiden kanssa.

Hän myös seuraa eri sovelluksia, joissa kerrotaan tulevista lenkkarimalleista.

Hermes'n käytettyjen, vasikannahkaisten Birkini-laukkujen jälleenmyyntihinnat ovat vaihdelleet 14 000 dollarin ja 22 000 dollarin välillä.

– Jos yritys x tekee yhteistyötä toisen yrityksen kanssa, ja siinä on mukana artisti y, mallista tulee yleensä suosittu.

Kerran Konjuhaj tykästyi saksalaisen Sonra-merkin Proto Bae -lenkkarimalliin ja osti kengät 200 eurolla. Ne olivat vääränkokoiset, joten keräilijä yritti vaihtaa niitä kokoa isommaksi.

Kuvassa on Hermes'n Birkini-käsilaukku.
Hermes'n Birkini-käsilaukkujen hinnat ovat jopa kolminkertaistuneet kansainvälisillä markkinoilla.

– Esimerkiksi StockX on hyvä kansainvälinen foorumi lenkkareiden vaihtamiseen.

Oikeaa kokoa ei yrityksistä huolimatta löytynyt. Noin puolen vuoden kuluttua Konjuhaj myi lenkkarit ja sai niistä 3000 euroa.

Se on suurin hinnannousu, jonka hän on keräilykengillä saavuttanut, mutta silti hän olisi mieluummin halunnut löytää oikeankokoiset lenkkarit.

Arvo voi riippua päivästä

Tällä hetkellä moni keräilee sneakerien lisäksi merkkilaukkuja ja rannekelloja.

– Rannekelloista Rolex on pitänyt arvonsa, Niklas Bengtsson sanoo.

Rolex-kello käsivarressa.
Rolex-kellot ovat edelleen kannattava keräilykohde, vinkkaa ammattikeräilijä Niklas Bengtsson.

Hän huomauttaa, että keräilyesineen arvo voi riippua päivästä. Jos huutokaupassa alkaa kilpailu kahden keräilijän välillä, hinta saattaa kohota nopeasti pilviin, mutta voittaja voi joutua myymään tavaran eteenpäin paljon halvemmalla.

Hermes’n laukkujen kohdalla ei ole ollut pelkoa arvon laskusta. Hermes’n valkoiset, krokotiilinnahkaiset Birkinit ovat kolminkertaistaneet arvonsa alkuperäiseen hintaan nähden. Huutokaupassa niitä on myyty 145 000 eurolla.

Samanmerkkisten, käytettyjen vasikannahkaisten laukkujen jälleenmyyntihinnat ovat vaihdelleet 14 000 dollarin ja 22 000 dollarin välillä.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Tunnetko design-lasin arvon? Nämä lasiesineet menevät kaupaksi

Elisa tietää, mitä etsiä kirppareilta – bongasi kerran merkkilaukun alle eurolla

Mökkikaapista voi löytyä aarre! Nämä esineet ovat nyt arvokkaita