Onko sinulla rahat loppu heti palkkapäivän jälkeen tai luottokortti aina tapissa? Oman rahan käytön tapaa voi tarkastella seuraavien esimerkkien avulla. Jos omalla kohdalla täyttyy moni alla olevista esimerkeistä, kannattaa oman rahan käytön ääreen pysähtyä.

1. Rahat ovat aina loppu

Tilisi ammottaa tyhjyyttään etenkin kuukauden lopussa. Joudut laskemaan pennosia pakollisiin menoihin ja ruokaan, eikä säästöjä tai hätärahaa ole.

2. Luottokorttisi on jatkuvasti tapissa

Sinulla on luottokortti, muttet voi koskaan käyttää sitä mihinkään, koska raja on aina täynnä. Maksat minimisumman kuukausierää pois joka kuukausi – vain käyttääksesi sen uudelleen.

3. Ylimääräistä ei ole

Jos joudut hammasremonttiin, kolariin tai lomautetuksi, ei sinulla ole mitään, mistä kahmaista hiukan ylimääräistä. Jos auto, puhelin tai pyykinpesukone hajoaa, joudut olemaan ilman.

4. Sinulla ei ole säästöjä

Elät kädestä suuhun, etkä säästä koskaan yhtään. Et ymmärrä, miten kukaan onnistuu säästämisessä, koska sinulla kaikki mikä tulee, menee.

5. Luottoja on useita

Sinulla on monta luottokorttia, ja käytät niistä kaikkia. Otat luottoa velkojen maksuun. Maksat pois lainaa, osamaksuostojen kuukausieriä ja vippiä. Vähät rahasi menevät korkoihin ja velkoihin.

6. Rahasta on riitaa

Riitelen perheen tai puolison kanssa jatkuvasti raha-asioista: menot jakautuvat epätasaisesti tai teillä on erilaiset tarpeet.

7. Et tunne menojasi

Jos et tiedä, kuinka suuret kuukausittaiset kiinteät menosi ovat, on vaikea varautua siihen, että niiden jälkeen jäisi jotakin tilille.

8. Kärsit ostoskrapulasta

Kun hankit jotakin uutta, sinulle tulee ostoksista morkkis, etenkin jos se on jotakin isoa, kallista tai turhaa.

9. Raha valvottaa

Mietit toistuvasti rahatilannettasi. Et saa unta, koska valvot öisin ja huolehdit raha-asioista. Aamuisin olet väsynyt, eikä ahdistus jätä rauhaan.

10. Mielialasi vaihtelee

Yhtenä hetkenä sinusta tuntuu, ettet selviä, toisena vakuuttelet, että pärjäät, vaikkei tilanne muutu miksikään. Suomalaisilla on tapana olla ylioptimistisia taloustilanteensa suhteen.

11. Sinua nolottaa

Et uskalla pyytää apua raha-asioihin, koska häpeät tilannettasi. Sinusta tuntuu, ettet ole mistään muusta puhunutkaan, etkä enää kehtaa ottaa asiaa puheeksi puolison tai läheisten kanssa.

Pikavinkit parempaan rahankäyttöön

Miten omaa rahan käyttöä voi muuttaa? Käy läpi seuraavat asiat:

  1. Tiedä, minne rahasi menevät. Laske kuukausittaiset, kiinteät menosi ja muista ottaa huomioon myös osamaksut ja viihdepalvelujen käyttömaksut. Luovu niistä, mitkä tuntuvat turhilta.
  2. Säästä – edes ihan vähän. Laita joka viikko tai kuukausi säästöön edes ihan pieni summa. Eurokin riittää, jos siitä on sinulle apua hädän hetkellä.
  3. Maksa luotot pois. Kun teet luottokaupan tai otat luottokortin, tee itsellesi maksusuunnitelma: milloin luotto on maksettu ja olet velaton? Älä ota uutta luottoa maksaaksesi edellistä.
  4. Laskekaa yhteiset menot. Istukaa perheen tai puolison kanssa alas ja laskekaa yhteiset menot. Sopikaa, mikä on kenen vastuulla niin, että raha-asioissa vallitsee tasa-arvo.
  5. Älä tee heräteostoksia. Harkitse yön – tai useamman – yli, ennen kuin ostat mitään uutta. Ole varma, että se, mitä ostat, on tarpeellista.

Juttuun on haastateltu Takuusäätiön viestintäpäällikköä Minna Mattilaa.

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Jääkö mitään säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.

Lue myös:

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa

Tili tyhjänä, luottokorttivelka tapissa eikä kaveri maksa velkojaan? Näin selätät 3 yleistä pulmaa

Artikkeli on julkaistu 14.2.2018 ja sitä on päivitetty 14.2.2023.