Lomautukset, työvuorojen väheneminen tai irtisanomiset koskettavat nyt monia. Sivutyöt voivat kuitenkin tuoda tiukan rahatilanteeseen helpotusta. Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, jos haluaa hankkia sivutuloja?

– Ensin olisi hyvä kartoittaa, millaista sivutyötä haluat tehdä, ja millaisia kykyjä ja motivaatiota eri työtehtäviin on. Kaikille aloille ei välttämättä tarvita työkokemusta, vaan enemmänkin tietynlaista asennetta, osaamista ja kykyä, joiden avulla oppii nopeasti uusia työtehtäviä, sanoo team manager Ari Pulkkinen Baronalta.

Pohdi, haetko keikka- vai osa-aikatyötä

Jos haet puhtaasti sivutyötä oman työn ohelle, vaihtoehtona voi olla keikka- tai osa-aikatyö. Tällöin kannattaa myös määritellä itselleen, millaisilla aikatauluilla keikka- tai osa-aikatöitä voi tehdä: sopiiko esimerkiksi ilta-, yö- tai viikonlopputyö omiin aikatauluihin?

Jos taas olet lomautettuna, kannattaa kartoittaa osa-aikaiset tai määräaikaiset työpaikat.

– Lomautus voi antaa hyvän mahdollisuuden kartoittaa uusia tuulia. Määräaikaisuus voi johtaa kokoaikaisiin työtehtäviin, Ari Pulkkinen toteaa.

Selaa työpaikkailmoitukset tai jätä avoin hakemus

Hyviä paikkoja etsiä sivutöitä ovat erilaiset työpaikkailmoitussivustot, esimerkiksi mol.fi, Duunitori, Monsteri tai Oikotie. Myös LinkedIn on sivusto, jota kannattaa ehdottomasti seurata ja jonne kannattaa luoda oma profiili, jos sitä ei vielä ole. LinkedIn-sivustolta voi etsiä avoimia työpaikkoja ja sivusto myös suosittelee omalle profiilille sopivia tehtäviä.

Myös henkilöstöpalvelualan yritykset, kuten Barona, Eezy, Eilakaisla ja Go On, ovat hyviä paikkoja katsoa eri tehtäviä.

– Esimerkiksi Baronalla haetaan paljon keikkatöihin henkilöitä, joille sopii sivutyön tekeminen. Kokoaikaisessa työsuhteessa oleminen on hyvä lähtökohta keikkatyölle, tai miksei muihinkin osa-aikaisiin tehtäviin, Ari Pulkkinen sanoo.

Henkilöstöpalvelualan eri sivustoja kannattaa seurata aktiivisesti, ja eri sivustoille on mahdollista myös jättää oma avoin työnhakuilmoitus. Henkilöstöpalveluyrityksissä toimii usein myös kontaktihenkilö, joka voi auttaa kohdentamaan hakua ja omaa osaamista sopiviin paikkoihin.

– Sivustolle jätetty hakemus kertoo, että haluat oikeasti työllistyä. Kaikkia avoimia tehtäviä ei aina ilmoiteta, siksi on hyvä olla itse aktiivinen: jättää hakemus ja olla yhteydessä kontaktihenkilöön. Se voi vaatia välillä hieman vaivaa, mutta maksaa yleensä vaivan takaisin, Ari Pulkkinen toteaa.

Hoiva-alalla, myyntityössä ja teollisuudessa on avoimia paikkoja

Jotkut alat on lähes ajettu alas koronan myötä, mutta joillakin aloilla riittää avoimia työpaikkoja. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alojen sivutöistä ei tällä hetkellä kannata haaveilla. Korona-ajan jälkeen alalle voi kuitenkin syntyä nopeallakin aikataululla paljon osa-aika- ja keikkatyötä, jolloin työntekijöiden tarve alalle voi kasvaa hyvinkin suureksi.

Sen sijaan erityisesti sosiaali- ja hoiva-alalla, myynnin ja kaupan aloilla sekä teollisuudessa ja teknologia-alalla on tällä hetkellä tehtäviä auki.

– Esimerkiksi lähihoitajia haetaan erilaisiin työsuhteisiin. Myynnin ja kaupan alalla on tehtäviä auki erityisesti päivittäistavarakaupoissa ja erikoiskaupan alalla. Teollisuus- ja teknologia-aloilta nostaisin erityisesti koodarit eli ohjelmistosuunnittelijat sekä it-tukihenkilöt, joille riittää kysyntää, Ari Pulkkinen luettelee.

Sivutulosta verotetaan samalla veroprosentilla

Nykyisin sivutuloille tai eri työnantajille ei enää lasketa eri veroprosenttia, vaan verokortissa on yksi tuloraja koko vuodelle ja kaikille palkkatuloille. Jos vuosituloraja ylittyy, ylimenevältä osalta peritään lisäprosentin mukaan.

Jos olet ilmoittanut verottajalle vuoden työtulon, kannattaa siis laskea, nostavatko sivutulot koko vuoden ansioita. Jos ansiot eivät nouse, voit esittää sivutyön työnantajalle saman verokortin, mutta jos nousevat, nosta tulorajaa. Tarvittaessa kysy lisätietoa verottajalta.

Haluatko apua taloutesi hallintaan? OP:n ilmaiset digitaaliset työkalut oman talouden hallintaan auttavat tekemään fiksuja rahapäätöksiä elämänvaiheestasi riippumatta.

Lue myös:

Pienituloinen kipuilee säästämisen kanssa – unelmana vakaa talous