Emilia-tädin iloinen maailma

Emilia 1959 - koriste: Raija Uosikkinen

Emilia-sarjan astioissa seikkailee näyttäviin hattuihin, pitsikauluksiin ja nappikenkiin sonnustautunut hieno rouva. Välillä hän viettää huoletonta kesäpäivää riippumatossa lekotellen tai nauttii kupposen teetä puutarhassa kukkien keskellä.

Koristesuunnittelija Raija Uosikkinen (1923-2004) piirsi Emilia-koristeet Arabian tehtaalla kuukausipalkkalaisena 1950-luvun lopulla. Tyylikkään rouvien esikuvana kerrotaan olleen Raijan oma ”Ameriikan täti”, jonka elämää Raija lapsena ihaili.

Emilia-koristeet Uosikkinen toteutti yksinkertaisina viivapiirroksina. Arabian tehtaalla koristeet yhdistettiin astioihin, joiden muodot olivat pelkistetyn modernit ja funktionaaliset. Emilia-sarjan astioista monet ovat muotoilijamestari Kaj Franck suunnittelemia.

Emilia-sarja oli tuotannossa vuodesta 1959 vuoteen 1966 asti. Astioiden iloinen ja huoleton tunnelma puree yhä ja tänä päivänä sarjan astiat ovat hyvin suosittuja keräilytavaroita.

Raija Uosikkinen piirsi Emilia-koristeet. Niiden esikuvana kerrotaan olleen Uosikkisen täti.

Puhalletut koristeet

60-70 -luvulla Arabian tehtaalla valmistettiin iloisen värikkäitä kahvikuppeja sekä kannuja, joiden pinnassa oli yksinkertaisia ympyröitä, kukkia, palloja ja muita geometrisiä kuvioita. Kuvioiden värit olivat hieman epätasaiset ja reunat utuiset.

Värikkäiden retrokuppien kuviot valmistettiin puhalluskuvioina, joiden tekemisessä käytettiin apuna sabluunoita. Kuviota varten valmistettiin esineen muotoinen metallisuojus, johon leikattiin aukot koristekuviolle. Paineilman avulla kupin pintaan ruiskutettiin ohut kerros keraamisia väripigmenttejä.

Puhalluskoristelutekniikka oli nopea ja edullinen tapa koristella esineitä. Tekniikalla uudistettiin jo vuosikymmeniä tuotannossa olleita kuppimalleja. Mutta tekniikalla oli myös rajoituksensa, sillä pystyi tekemään vain hyvin yksinkertaisia kuvioita.

Keräilijöitä kiinnostavat eniten värikkäät kahvikupit – niitä on myös tarjolla määrällisesti eniten - mutta myös retrohenkiset, puhalluskuvioidut maitokannut, kuten Anja Juurikkalan Heluna-kannut, ovat haluttuja.

Puhallettujen koristeiden suunnittelijoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta niistä huolehti todennäköisesti Arabian tehtaan koristesuunnittelijat Raija Uosikkinen ja Esteri Tomula.

Heluna-kannut ovat nyt haluttuja astioita.

Rakkaustarina koristaa kupin

Pastoraali 1964 - koriste: Esteri Tomula

Pastoraali-sarja koottiin Esteri Tomulan (1920-1998) piirtämän herkän, tapettimaisen koristeaiheen ympärille. Koristesuunnittelija kuvasi siinä viehkeää, pitkätukkaista neitoa, jota ympäröi runsaina kasvavat puut ja kukat. Koristekuvioihin on kätketty myös kahden nuoren rakkaustarina.

Pastoraali-sarja koottiin esineistä, jotka olivat olleet jo aiemmin tuotannossa. Osia yhdistivät suorat linjat, jotka sopivat hyvin runsaiden koristeiden taustaksi. Esineiden suunnittelijoina oli mm. Kaj Franck, Olga Osol ja Anja Juurikkala.

Esteri Tomula piirsi Pastoraali-kuvion vuonna 1964, mutta sarja oli vain muutaman vuoden tuotannossa. Nyt kuvio on herännyt jälleen uudelleen, kun Pastoraali-koristeet muokattiin mm. Teema mukiin ja ruokalautaseen sopiviksi.

Tuulahdus Espanjasta

Valencia 1960 – koriste: Ulla Procopé

Ulla Procopé tunnettiin jo opiskeluaikana suunnittelijana, joka halusi työstää käsityönä käyttöastioita dreijan ääressä. Hän joutui jättämään käsin työskentelyn jo uransa alussa, sillä hänellä puhkesi vakava ammattitauti, joka esti työskentelyn keramiikkaverstaalla. Siitä huolimatta hänen tuotannossaan säilyi pehmeä, käsityömäinen ote.

Tämä näkyi suositussa Valencia-sarjassa, jonka Arabian tehdas toi markkinoille 1960-luvun alussa. Käsin koristellussa, sinivalkoisessa Valencia-sarjassa voi nähdä vaikutteita Valencian seudun satoja vuosia vanhasta keramiikkaperinteestä. Luonnetta sarjalle antoivat käsin maalatut koristekuviot, jotka suunnitteli niinikään Ulla Procopé.

Valenciasta tuli suosittu sarja heti julkaisemisen jälkeen ja lisättiin siihen uusia osia tasaiseen tahtiin. Sarja jatkoi myös pitkään Arabian tehtaan tuotannossa. Valikoimista se poistui vasta yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2002. Valencia jäi Arabian tehtaan viimeiseksi käsin sivellinkoristelluksi astiasarjaksi.

Näitä Pomona-sarjan purkkeja ja purnukoita näkee usein hyllyjen koristeina.

Maaäidin antimia

Pomona – koriste: Raija Uosikkinen

Kotipuutarhan antimet ja eksoottiset hedelmät olivat aiheena suosituissa Arabian Pomona-sarjassa. Astioita koristaa sarjakuvamaisen yksinkertaisesti kuvatut hedelmät sekä marjat. Värikkäät koristeet sarjaan suunnitteli Raija Uosikkinen.

Ensimmäiset Pomona-sarjan luonnokset Uosikkinen piirsi jo vuonna 1962. Pari vuotta myöhemmin hän kokeili ideoita kannuihin. Kun tehtaan johto näki luumu-, mansikka- ja omenakoristeiset esineet, koristesuunnittelija sai tehtäväkseen muokata kuvioita muihinkin esineisiin.

Myyntiin Pomona-sarja tuli vuonna 1965. Siihen lisättiin uusia osia ja kokonaisuudessaan sarjaan kuului 16 erilaista astiaa. Värikäs ja trendikäs sarja kiinnosti Suomen lisäksi myös ulkomailla ja Pomona-sarjaa myytiin paljon mm. Yhdysvaltoihin.

Myöhemmin sarjan hillopurkkeihin otettiin mukaan vielä kuusi muuta hedelmä- ja marjakoristeita. Kaikkiaan sarjassa oli käytössä yhdeksää erilaista kuviota.

Tunnetko jo nämä Muumi-tavarat, joita keräilijät himoitsevat?