Nina Wickstrandin idyllinen 59-neliöinen hirsimökki seisoo Vihdissä Hiidenveden rannalla. Talviaikaan Wickstrand käy mökillä lähinnä tarkastamassa paikkoja, mutta kesäisin siellä vietetään lähes kaikki liikenevä aika.

Wickstrandin äiti rakennutti mökin 1980-luvun lopussa. Wickstrand oli tuolloin parikymppinen, eikä mökkielämä kiinnostanut häntä.

– Intressini olivat silloin muualla, Wickstrand sanoo.

Vuonna 1995, 25-vuotiaana, Wickstrandista tuli kuitenkin puoliksi mökin omistaja, kun Wickstrandin äiti lahjoitti mökin tyttärelleen ja pojalleen eli Nina Wickstrandin veljelle. Wickstrand muistelee, että äiti sai ajatuksen lahjoittamisesta ystäviltään.

– Äiti oli luultavasti jutellut ystävättäriensä kanssa, että mökki olisi taloudellisesti järkevämpää lahjoittaa hyvissä ajoin kuin jättää myöhemmin perinnöksi.

Myöhemmin Wickstrand on ymmärtänyt, että äiti teki viisaan ratkaisun lahjoittaessaan mökin vain jälkipolvelleen.

Avio-oikeus mökkiin suljettiin pois

Lahjakirjan teki Wickstrandin äiti. Sen mukaan mökki lahjoitettiin Wickstrandille sekä tämän veljelle, mutta äidillä oli edelleen mökin hallinta- ja käyttöoikeus.

Lahjakirjassa mainittiin myös, että Wickstrandin eikä veljen puolisoilla ole avio-oikeutta mökkiin.

– Mökin lahjoittaminen oli mielestäni hyvä asia, mutta en miettinyt asiaa kovin tarkkaan, koska käytännön tasolla mikään ei muuttunut. Äitini huolehti edelleen mökin maksuista ja käytti mökkiä samaan tapaan kuin aiemminkin.

Myöskään maininta puolison avio-oikeuden rajaamisesta ei tuolloin herättänyt Wickstrandissa ihmeellisempiä ajatuksia.

Puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toisen omaisuuteen, mutta jos avio-oikeus suljetaan lahjakirjassa pois, eron tullessa ex-puolisoilla ei ole oikeutta vaatia omaa osaansa itselleen.

– Olin naimisissa ensimmäisessä avioliitossani, joka päättyi myöhemmin eroon. Meillä oli kuitenkin avioehto, joten mökin lahjakirjan sisällöllä ei ollut sinänsä merkitystä omaisuuden osituksessa, Wickstrand sanoo.

Wickstrand on miettinyt, että jos ensimmäisessä avioliitossa ei olisi ollut avioehtoa, ilman mainintaa avio-oikeuden poissulkemisesta Wickstrand olisi ehkä joutunut luopumaan osasta mökkiomistuksestaan. Se olisi ollut iso harmi. Mökistä on tullut Wickstrandille ja hänen nelihenkiselle perheelleen hyvin rakas paikka.

Myös Nina Wickstrandin Muru-koira nauttii mökillä olosta. – Mökillä se voi olla aina vapaana, mikä on vaihtelua jatkuvaan kaupungissa remmissä kulkemiseen.

Maksuissa pyritään tasapuolisuuteen

Nina Wickstrand alkoi käydä mökillä enemmän lasten saamisen myötä, ja nykyisin Helsingissä asuva perhe suuntaa järven rannalle Vihtiin aina kun voi.

Nykyään mökki on kokonaan Nina Wickstrandin omistuksessa, sillä hän lunasti veljensä osuuden itselleen nelisen vuotta sitten.

Wickstrandin perheeseen kuuluvat aviopuoliso ja 14- ja 16-vuotiaat lapset sekä Muru-koira.

Erityisesti viime vuodet perhe on käyttänyt vapaa-ajan paikkaa hyvin aktiivisesti ja muun muassa remontoinut mökkiä ahkerasti. Seuraavaksi suunnitellaan lattiaremonttia.

Mökin kuluja Wickstrand maksaa miehensä kanssa yhdessä, tosin puoliso maksaa niistä hieman pienemmän osuuden.

– Olemme pyrkineet tasapuolisuuteen. Minä maksan pääosin mökkiin liittyvät laskut ja juoksevat kulut, kuten sähkö-, tie- ja jätemaksun. Mies tekee enemmän remontteja, joihin ostamme yhdessä materiaaleja.

– Nykyisestä järjestelystä ei ole tehty periaatepäätöstä, emmekä ole varsinaisesti edes keskustelleet asiasta. Olemme vain ajautuneet hoitamaan asian näin, koska mökkiä kuitenkin käytetään yhdessä perheenä, Wickstrand sanoo.

Wickstrandilla ei ole nykyisessä avioliitossaan avioehtoa. Silti hän pitää hyvänä sitä, että mökki on vain hänen nimissään.

– Ehkä itselle tärkeää on se jatkumo, että mökki pysyy varmasti lapsilla. Omat lapset ovat käyneet mökillä ihan vastasyntyneestä, joten heille on luontevaa ja itsestään selvää, että paikka on olemassa aina.

Wickstrandin äiti asuu nykyään hoitokodissa eikä käy enää mökillä. Kun Wickstrand on joskus vitsaillut 14-vuotiaalle tyttärelleen laittavansa mökin myyntiin, tytär on ollut lähinnä kauhuissaan: eihän niin voi tehdä!

Kevyemmät veroseuraamukset

Wickstrand on itsekin pohtinut mökin lahjoitusta lapsilleen seuraavien 10–20 vuoden sisällä, saman tapaan kuin äiti aikoinaan teki.

– Se olisi ehdottomasti järkevää kevyempien veroseuraamusten ja tulevien käytännön järjestelyiden kannalta. Olen moneen kertaan ajatellut, että jos mökki olisi vielä virallisesti äidin, moni mökin hoitamiseen liittyvä asia olisi paljon hankalampi.

Viimeistään vuonna 2020 vapaa-ajanviettopaikka on osoittanut arvonsa. Kun Suomi meni koronarajoitusten vuoksi lähes kokonaan kiinni keväällä, Wickstrandin perhe pääsi kuitenkin mökille nauttimaan vapaa-ajasta.

– On hyvä, että meidän vapaa-ajan paikka sattuu olemaan vielä Uudellamaalla, eli edes Uudenmaan sulku ei rajoittanut mökille pääsyä. Moni muukin on varmaan tänä vuonna todennut, että mökki on näinä aikoina iso henkireikä, kun muu matkustaminen on rajallista.

Kotoa mökille on vain noin 60 kilometrin eli vajaan tunnin ajomatka.

– Olemme mökillä kesäkausina aina kun ei ole muita menoja. Vietämme siellä kaikki viikonloput ja aika pitkälti lomatkin, Wickstrand kertoo.

Lue myös:

Avioehdon puuttuminen söi eron hetkellä suuren osan Noora Westerlundin säästöistä