Suunnittele ruokaostokset etukäteen

Koko viikon ruokalista kannattaa miettiä etukäteen – se helpottaa arkea muutenkin. Ruokaostokset on hyvä keskittää muutamaan kertaan viikossa ja mennä kauppaan ostoslistan kanssa, sanoo Kaisa Juurikkala Marttaliitosta.

Nappaa lisäksi kännykällä kuva jääkaapin sisällöstä ennen kauppareissua. Kuvasta on helppo tarkistaa, puuttuuko kaapista jotain olennaista.

Päätä ruokabudjetti ja pysy siinä

Mieti, kuinka paljon rahaa voit käyttää ruokaan kuukaudessa ja jaa summa neljän viikon isoille ostosreissuille. Viikon ruokabudjetista on hyvä jättää muutama kymppi jemmaan, sillä todennäköisesti sinun pitää ostaa viikon aikana täydennykseksi vaikkapa maitoa tai kahvia.

Budjetin seuraaminen on helppoa, kun asennat kännykkääsi Pivo-palvelun. Päivittäistavarakaupasta OPn maksukortilla tekemiesi ostosten loppusummat kirjautuvat Pivoon automaattisesti, ja näet kuukausi- tai vuosikulutuksesi helposti milloin tahansa myöhemmin. Pivossa voit määritellä myös kuukausibudjetin ruokaostoksillesi.

Osta isoja pakkauksia ja katso hintoja

Koska yksittäispakkaukset ovat hintavia, osta ensisijaisesti isoja pakkauksia. Jos kaikkea ei tule käytettyä, pakasta ylijäävä osa. Näin pakkasessa on myös aina aineksia ruokaan.

Vertaile hintoja ja kiinnitä erityistä huomiota kilohintaan. Seuraa tarjouksia: usein ruokakaupat julkaisevat loppuviikon huipputarjoukset viikon puolivälissä.

Suosi Heidi Sohlbergin tapaan taikatarroja eli alennetusta hinnasta kertovia punaisia hintalappuja. Moni alehinnalla myytävä tuote säilyy pakastettuna vaikka viikonlopun ruokapöytään.

Muista, että parasta ennen -päiväyksen jälkeen ruoka voi olla vielä syömäkelpoista. Haista, maista ja tunnustele ruokaa. Viimeinen käyttöpäivä sen sijaan on tuotteen ehdoton viimeinen käyttöpäivä.

Suosi sesonkeja

Monet kaupat asettelevat sesongin parhaat raaka-aineet hyvin esille hedelmä-ja vihannesosastolla. Esimerkiksi suomalaiset juurekset ovat edullisia syksyllä, ja tällä hetkellä kaupasta saa sitruksia halvalla. Seuraa sesonkeja satokausikalenterista.

Säästät huomattavasti, kun jaksat kerätä marjat ja sienet pakastimeen kesällä. Kaupan pakastealtaasta ostetut marjat ovat kalliita, puhumattakaan sienien hinnasta ja saatavuudesta keskellä talvea.

Liity lähiruoka-ryhmiin somessa. Monella kunnalla tai kaupunginosalla on oma ryhmänsä, joissa kerrotaan lähiruuan ostomahdollisuuksista. Ruokaringeistä voi bongata esimerkiksi lihaa, kananmunia, hunajaa tai maitotaloustuotteita suoraan tilalta ostettuna.

Ole luova ja tee itse

Yrtit ovat hintavia kaupassa, mutta niitä voi kasvattaa itse läpi vuoden kotona ikkunalaudalla.

– Leivän leipominen on taloudellisesti kannattavaa. Leipätaikinoihin voi upottaa kaapeista löytyviä siemeniä, erilaisia jauhopussin pohjia, edellispäivän aterialta jääneitä juuresraasteita tai aamupuuron loppuja. Itse leivottu leipä torjuu näin myös ruokahävikkiä, sanoo Marttaliiton Kaija Juurikkala.

Hyödynnä ruoanlaitossa jääkaapin perukoille jääneet ruuan jämät. Ne sopivat hyvin munakkaisiin, pirtelöihin, keittoihin tai vaikka risottoihin lisukkeeksi.

Ennakoi – säästät herkuissa

Kun varaat pakastimeen tarjottavaa yllätysvieraiden varalle, säästyt kalliilta pikaostoksilta juuri ennen vieraiden tuloa. Esimerkiksi pullaa leipoessasi leivo sitä aina myös pakastimeen.

Perheen ruokalaskua nostavat myös esimerkiksi välipalavalmisteet, kahvileivät, keksit ja makeiset. Perinteinen popcorn-jyväpussi on edullinen ostos, ja siitä riittää naposteltavaa useampaankin leffailtaan. Virvoitusjuomat kannattaa ostaa monipakkauksissa tai isoissa pulloissa.

Entä jos kauppaan on mentävä suoraan töistä, vatsa nälästä kurnien? Se ei ole hyvä ajatus.

– Sujauta aamulla kauppakassiin banaani tai joku muu pieni syöminen. Sillä taltutat pahimman nälän ja ajatus kulkee herkkuhyllyjenkin välissä.

Kun vielä pakkaat ruokaostokset kotoa mukana tuomiisi kestokasseihin, säästät muovikassirahat parempaan käyttöön.

Lue myös, kuinka paljon nelihenkinen perhe kulutti kuukaudessa rahaa ruokaan.

Lähteet: Marttaliitto, MTK, Kuluttajaliitto, Luomuliitto.