Erilaisia verkkohuijauksia on käynnissä jatkuvasti. Huijausaaltoja kuitenkin toistuu vuosittain, kun rikollisten yritykset noudattelevat muun yhteiskunnan rytmiä ja he pyrkivät hyödyntämään huijauksissa juuri sillä hetkellä pinnalla olevia asioita.

Kesällä veronpalautukset saavat liikkeelle myös rikolliset. Kun ensimmäiset veronpalautukset tulevat maksuun heinäkuun alussa, alkaa esiintyä niihin liittyviä huijauksia. Huijausviesteillä kalastellaan tyypillisesti uhrin pankkitunnuksia.

– Jokaisen on äärimmäisen tärkeää muistaa, että omilla pankkitunnuksilla ei koskaan tule kirjautua tekstiviestillä tai sähköpostilla lähetetyn linkin kautta millekään sivustolle. Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei myöskään pidä mennä hakukoneen, kuten Googlen, hakutulosten kautta, vaan palvelun osoite tulee kirjoittaa selaimen osoitekenttään. Vaihtoehtoisesti osoitteen voi tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin. Lisäksi asiointi OP-mobiilin ja OP-yritysmobiilin kautta on aina turvallista, OP Tampereen riskienhallintajohtaja Jari Pimiä muistuttaa.

Lomakausi on yrityksille riskiaikaa

Kesällä yrityksissä tulee olla erityisen varovainen rahaliikenteeseen kohdistuvien huijausten varalta. Toimitusjohtajahuijauksissa huijari lähestyy uhrejaan sähköpostitse ja esiintyy esimerkiksi kyseisen yrityksen toimitus- tai talousjohtajana. Huijauksen tavoitteena on vakuuttaa sähköpostin saaja tekemään tilisiirto. Laskutushuijauksessa yritykselle taas lähetetään aidolta näyttäviä valelaskuja palveluista, joita ei ole tilattu.

– Rikolliset hyödyntävät loma-aikaa, jolloin yrityksissä on vähemmän henkilökuntaa paikalla, työtehtäviä on jaettu eri tavalla ja monessa paikassa on kesätyöntekijöitä. Yritysten on tärkeää huolehtia työntekijöiden riittävästä koulutuksesta sekä yhteisistä toimintatavoista huijausten estämiseksi, Pimiä painottaa.

Näillä vinkeillä vältät yrityksen rahaliikenteeseen kohdistuvat huijausyritykset:

  • Sopikaa yrityksessänne maksujen hyväksymisprosessit eri tilanteissa ja kerratkaa niitä säännöllisesti.
  • Perehdyttäkää myös lomasijaiset sekä kesätyöntekijät ja varmistakaa, että myös he tietävät mahdollisista huijausyrityksistä.
  • Kiinnittäkää aina huomiota muuttuneisiin tilinumeroihin. Varmistakaa niiden oikeellisuus ja sopikaa periaatteet ja selkeä prosessi, jonka mukaisesti tilinumeroita voi muuttaa eri järjestelmiin.
  • Jos saatte epäilyttävän viestin, varmistakaa sen lähettäjältä puhelimitse tai kasvotusten, onko hän todella lähettänyt kyseisen viestin.

OP Tampere opastaa asiakkaitaan digipalveluiden turvallisessa käytössä

OP Tampereen asiakkaat voivat varata ajan verkkopalvelun, OP-mobiilin ja turvallisen verkkoasioinnin opastukseen asioidessaan pankissa tai verkkoajanvarauksen kautta op.fi/ajanvaraus. Lisäksi pankki järjestää avoimia opastustilaisuuksia, joista tiedotetaan OP Tampereen www-sivuilla op.fi/tampere/tapahtumat.