Kännykkä piippaa tauotta, ja silti tärkeä puhelu meni ohi! 6 vinkkiä puhelimen asetusten muokkaamiseen
Lisää aiheesta
Et kuullut puhelua tai näe, mitä kännykkään tulleessa viestissä lukee. Se harmittaa! Kysyimme Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI ry:n vertaisohjaajalta, mitä asialle voisi tehdä.
Nykyiset älypuhelimet ovat täynnä käyttöä helpottavia ominaisuuksia ja asetuksia, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi. Oikeiden asetusten avulla selätät tyypilliset harmin paikat ja tietosi pysyvät turvassa.
Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI ry:n vertaisohjaaja Eero Rossinen kertoo, mitkä asetukset jokaisen kannattaisi tarkistaa omasta älypuhelimestaan.
1. Et kuule, kun joku soittaa.
Menikö puhelu tai viesti sivu suun, koska et kuullut soittoääntä? Äänten voimakkuutta pystyy säätämään puhelimen asetuksista. Säädä äänet reilusti riittävän kovalle.
Voit asettaa yhteystiedoille eri soittoääniä, jolloin tiedät jo puhelimen soidessa, kuka yrittää tavoitella sinua.
2. Puhelin piippaa ihan koko ajan.
Sovellukset lähettävät tuon tuostakin ilmoituksia, joita et tarvitse. Lukuisten ilmoitusten seurauksena et ehkä huomaa tärkeän viestin saapumista. Säädä siis älypuhelimesi ilmoitusasetuksista pois päältä turhat viestit, kuten ilmoitukset viimeisimmistä uutisista. Se rauhoittaa elämää.
Selkeintä on, jos pidät päällä vain saapuvien tekstiviestien ja Whatsapp-viestien ilmoitukset.
3. Pitäisi nähdä postipaketin numerokoodi puhelimesta, mutta kun lukulasit jäivät kotiin.
Jos puhelimen teksti tuntuu liian pieneltä, suurenna fonttia reilusti niin, että näet tekstin kunnolla. Myös näytön säätäminen entistä kirkkaammaksi helpottaa lukemista.
4. Lukittuuhan puhelimesi automaattisesti, jos et käytä sitä hetkeen?
Jos unohdat kännykkäsi jonnekin, tai se varastetaan, kenenkään ei pidä päästä käsiksi puhelimen sisältöön. Suositeltavaa on laittaa asetuksista näytön automaattinen lukitus päälle, niin että näyttö lukittuu aina, kun et ole käyttänyt puhelinta viiteen minuuttiin.
Voit itse määrittää haluatko lukituksen avautuvan omalla sormenjäljelläsi, piirrettävällä kuviolla vai numerokoodilla.
5. Haluat lukea päivän uutiset, mutta et löydä uutissovellusta.
Jätä kännykkään vain ne sovellukset, joita oikeasti käytät. Pyydä tarvittaessa joltakin läheiseltä apua turhien sovellusten poistamiseen. Näin puhelimen käyttö on helpompaa ja selkeämpää.
6. Varmista, että kuvat, tärkeät viestit ja yhteystiedot eivät katoa taivaan tuuliin.
Onhan kännykällä otettujen kuvien varmuuskopiointi päällä, jolloin kuvat tallentuvat automaattisesti puhelinvalmistajan tarjoamaan pilvipalveluun? Applen pilvipalvelu on nimeltään iCloud, Android-puhelimissa kuvat tallentuvat Google Kuviin. Pilvipalvelussa kuvat ovat aina tallessa ja niitä voi katsoa tietokoneeltakin.
Myös muiden tietojen, kuten yhteystietojen ja viestien, jatkuvasti päällä oleva varmuuskopiointi on hyvä laittaa päälle. Siitä on hyötyä puhelimen vaihdon tullessa ajankohtaiseksi, koska tiedot siirtyvät automaattisesti uuteen laitteeseen, eikä niitä tarvitse erikseen siirtää.
Jos tarvitset apua puhelimesi asetusten kanssa, esimerkiksi Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI ry auttaa mielellään.
Huolettaako tietoturva? Lue 10 vinkkiä turvalliseen pankkiasiointiin. |
Lue myös:
Ärsyttävätkö nämä asiat digissä sinuakin? Kuusi vinkkiä digimaailmassa pärjäämiseen
Rahat kähvellettiin tililtäni – kuka on vastuussa?
Hämmentävätkö evästeet ja niihin annettavat suostumukset? Tiedä nämä 8 asiaa