Hintakuplan puhkeaminen voidaan unohtaa, sillä viimeisten vuosien osalta asuntojen hintakehitys on kulkenut Jyväskylässä vakaasti ”nollaputkessa”. Esimerkiksi Tukholman kaltainen perusteeton raju hintojen nousu puuttuu ja sitä seuraava laskukin jää toteutumatta. Hintakehitys ja keskiarvohinnat ovat kuitenkin vain osa totuutta. Matemaattisen vakauden takaa voi tarkka ostaja huomata mm. Jyväskylän kantakaupungin käytettyjen asuntojen hintojen laskeneen jo useamman vuoden ajan, ja näin päästä kaksion tai kolmion omistajaksi järkevällä hinnalla ja vieläpä peruskorjatussa talossa.

Kun asuntokauppaa tehdään tyypillisesti tunteella, näinä aikoina on ollut hienoa nähdä, että nyt käydään tärkeitä asiapitoisia keskusteluita ja tehdään yhä enemmän faktoihin perustuvia ostopäätöksiä. Energiatehokkuus, vastuullisuus ja taloudellisuus korostuvat päätöksissä. Ostajat ovat ottaneet jopa askeleita taaksepäin ostettavan kodin koon, varustetason ja hinnan osalta. Hieman vähempikin riittää, kun ostajan tärkeimmät asumisen tarpeet toteutuvat ostettavan uuden kodin osalta. Tällaiset hieman edullisemmat taloudelliset valinnat tarjoavat myös taloudellista puskuria nousseiden elinkustannusten varalle.

Korkeat asuntolainan korot eivät ole koskaan yksin pysäyttäneet asunto-kauppaa. Työllisyystilanteen vaikutus on ollut aina todella tärkeässä roo-lissa asuntokaupan kannalta ja työllisyystilanne on nyt erittäin hyvä. Vahvassa nousussa oleva korkotaso on edelleen historiallisessa tarkastelussa kohtuullisella tasolla ja myös selvästi alle pankkien jo pitkään käyttämien stressitestien (5-6 %) korkotason. ASP-järjestelmän suosio ja uusien tilien avaaminen on ollut jo useita vuosia vahvassa kasvussa ja ASP-säästäminen onkin edelleen erinomainen ja pitkäjänteinen vaihtoehto nuorelle, joka haaveilee omasta kodista.

Asumisen unelmat eivät vähene taantumien tai kriisien keskellä. Unelma omasta kodista on yhtä tärkeä ja tavoiteltava asia aikakaudesta riippumatta. Ympäröivät taloudelliset haasteet ja omat asumiseen liittyvät arvomme muokkaavat tavoitteitamme ja kriteereitämme, mutta eivät poista tarvettamme kodin hankkimiseen. Kun lopulta on aika oman asunnon hankkimiselle, niin se on aina oikea aika. Asumisella on aina oma arvonsa ja sitä ei mitata keskineliöhinnoilla, korkotasolla tai yleisellä taloustilanteella.

OP Kodin avulla kohti onnistunutta asuntokauppaa - OP Koti Keski-Suomi 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle